vesti

U Kovinu maloletnici silovali devojčicu, jeziva tuča devojaka u blizini škole umalo nije imala tragičan ishod, učenik se ubio nakon osmomesečnog zlostavljanja, silovao drugara iz klupe, samo su neki od naslova u medijima prethodnih meseci.

Poražavajući podatak je da je u svakom školskom odeljenju svako drugo dete izloženo seksualnom nasilju, verbalnim napadima čak 93 odsto, dok 63 odsto učenika trpi fizičko nasilje.

Kroz razgovore sa stručnjacima, roditeljima i žrtvama, došli smo do poražavajućeg saznanja da veliki broj ljudi kao vršnjačko nasilje tretira isključivo fizički obračun.

Pretnje i ucena su problematični za 87 odsto, izolovanim od grupe oseća se čak 57 odsto, dok je četvrtina učenika bila pokradena.

Ispovesti žrtava sa kojima smo razgovarali, imaju za cilj da pokažu da šamari i udarci nisu jedino što boli – tu su i verbalno nasilje, uništavanje i otimanje imovine, širenje laži, spletkarenje, pretnje, zastrašivanje, i sve češće digitalo nasilje, koje je vrhunac doživelo ekspanzijom društvenih mreža, a o kome roditelji malo ili nimalo znaju.

Najčešći oblici digitalnog nasilja su slanje sms-ova uvredljivog sadržaja, uznemiravanje telefonom, snimanje mobilnim telefonom a potom širenje uvredljivih snimaka po društvenim mrežama, ogovaranje i širenje laži (71 odsto đaka).

Motivisani sve češćim slučajevima vršnjačkog nasilja, redakcija portala SrbijaDanas.com upustila se u višemesečno istraživanje o temi koja je izuzetno bitna a svi zajedno joj ne pridajemo dovoljno pažnje.

Sa ciljem da podignemo svest o problem vršnjačkog nasilja i sprečimo nove slučajeve koji ostavljaju ožiljke za ceo život, pokrenuli smo akciju #DRUGNIJEMETA.

Želimo da delujemo preventivno i pokrenemo nadležne institucije da problem rešavaju pre nego što ispuni novinske stupce, pre nego što zgroženi masovno ''šerujemo'' tragične slučajeve iz srpskih škola, probaćemo da informišemo javnost o stvarnim događajima i da učenicima, nastavnicima i roditeljima ukažemo na posledice svakog vida nasilja sa kojim se deca danas suočavaju.

Kampanja #DRUGNIJEMETA trajaće mesec dana od 15. septembra. Borbu protiv vršnjačkog nasilja podržale su i televizijske stanice, Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Target, Artimedia škola, javne ličnosti, sportski klubovi, muzičke zvezde, glumci.

 

beogradnocu.com