Magazin, Zanimljivosti

Džin je danas jedno od omiljenih žestokih pića profesionalnih šankera i koktel majstora jer se odlično uklapa i na unikatan način komplimentira i upotpunjuje ukus svakog pića u kojem se nađe. 

U ovom tekstu smo se potrudili da vam objasnimo kratku istoriju džina, kao i da vam skrenemo pažnju na to koji su  najbolji kokteli sa džinom. Zato nastavite sa čitanjem ukoliko ste se ikada našli u nedoumici gde niste znali šta da naručite u baru, jer nakon čitanja ovog teksta, tih nedoumica definitivno nećete imati.

Klasičan džin tonik - piće koje nikada ne izlazi iz mode

Ovaj vanvremenski koktel, iako se sadrži od samo dva sastojka, nikako nije dosadan. Džin tonik je idealno piće koje se služi sa ledom, a njegova jačina varira od odnosa alkoholnog i bezalkoholnog sadržaja, a u nastavku saznajte i kako se pravi džin tonik.

Džin i tonik se mešaju u odnosu između 1:1 i 1:3. Pored leda, džin tonik se služi sa ukrasnom kore limuna koje ovom piću daje svežu, citrusnu aromu. 

Džin tonik pored toga što je veoma ukusno i osvežavajuće alkoholno piće služi i kao baza za neke od komplikovanijih pića kada su u pitanju kokteli sa džinom.

Martini - suština otmenosti u jednom piću

Kada bi postojao izbor za najotmenije piće sveta, martini bi definitivno ušao u uži izbor. O otmenosti ovog pića govori nam i to što je martini omiljeni izbor mnogih holivudskih zvezda, ali  da se, takođe, pojavljuje i u mnogim legendarnim filmova. 

Čaša martinija sa limunom na šanku

Omiljeno piće čuvenog Džejms Bonda, tajnog agenta 007 , se pravi od od džina, vermuta, a ukrašen je maslinom na čačkalici i korom limuna u zavisnosti od preferncija gosta. Odnos džina i vermuta u lako prepoznatljivoj kupastoj stileto čaši je uglavnom 2:1. 

Različite vrste martinija 

Tokom godina, razvile su se razne vrste ovog pića, a evo koje su i najpopularnije: 

  • Wet Martini - Sadrži više vermuta nego običan martini ali džin je i dalje dominantan
  • 50-50 Martini - Sadrži jednake količine džina i vermuta
  • Upside-Down Martini - Sadrži više vermuta nego džina
  • Dirty Martini - Sadrži nekoliko kapljica salamure od maslina i često je ukrašen maslinom na čačkalici
  • Savršen Martini - Sadrži se od džina i jednake mešavine slatkog i suvog vermuta

Negroni - gornji ešalon aperitiva

Negroni je popuaran italijanski koktel koji se pravi od džina, crvenog vermuta i Kamparija. Ovo piće se služi preko leda i ukrašen je pomorandžinom korom. Najčešće se konzumira pre jela, a zbog svog specifičnog i egzotičnog ukusa, mnogi ga smatraju gornjim ešalonom aperitiva.

Za razliku od mnogih pića ovog tipa, Negroni se ne pravi mućkanjem sastojaka u šejkeru, već se pravi mešanjem šankerskom kašikom, a zatim se servira preko velikih kocki leda. U nekim delovima Italije, ovo piće se služi sa kriškom pomorandže. 

Kristalna čaša u kojoj je negroni piće sa ledom i korom pomorandže

Negroni  nosi ime po italijanskom grofu Kamilju Negroniju koji je davne 1919. godine u jednom od barova u Firenci zatražio od konobara da mu “pojačaju” svoj omiljeni koktel Amerikano, tako što će umesto soda vode u njega dodati džin. Grofu Negroniju se toliko svidelo ovo piće da je počeo da ga masovno proizvodi, a ovo piće je ubrzo postalo svetski hit. 

Džin Fizz - Citrusno osveženje za tople letnje dane

Džin Fizz odnosno Ramos Fizz kako ga mnogi nazivaju je jedan od najstarijih vrsta kombinovanih alkoholnih pića i pripada citrusnim, takozvanim “kiselim” koktelima čiju bazu uvek čine citrusni sok (najčešće sok od limuna ili limete) i kisela voda. 

Prvi pisani tragovi o ovom piću su se pojavili još davne 1876. godine u knjizi “Priručnik za šankere” od autora Džerija Tomasa. Međutim, ovo piće je svoju pravu popularnost steklo u periodu između 1900-te i 1940-te godine 20. veka. A najbolja vrsta ovog piće se proizvodila u gradu Nju Orlinsu u američkoj, saveznoj državi Luizijani, pa je zbog toga još jedan naziv za ovo piće i Nju Orlins Fizz

Džin Fizz se sastoji od džina, limunovog soka i šećera. Ovi sastojci se stavljaju u šejker zajedno sa ledom. Nakon što su sastojci dobro promešani, sipaju se u čašu, a preko njih se sipa mineralna ili soda voda. 

Postoje mnoge varijante ovog pića koja podrazumevaju korišćenje dodatnih sastojaka, a najpopularnije varijacije su: 

  • Srebrni Fizz - sa belancetom
  • Zlatni Fizz - sa žumancetom
  • Kraljevski Fizz - sa celim jajetom
  • Dijamantski Fizz - sa penušavim vinom umesto mineralne vode

Šta je uopšte džin? - Kratak istorijat ovog izuzetnog pića 

Džin je destilovano alkoholno piće koje svoj unikatan ukus dobija zahvaljujući dodavanjem aromatičnih svojstava kleke. Smatra se da se nastanak ovog pića vezuje za 17. vek i jugoistočnu Francusku ali i za Nizozemsku regiju. Različite vrste džina su proizvodili razni monasi i kao i ljubitelji alhemije koji su pokušavali da destilacijom grožđa, kleke i žitaricaa naprave napitak po imenu “Aqua vitae” što u prevodu znači voda života. 

Zbog prijatnog ukusa i visokog kvaliteta, džin je ubrzo postao jedan od najpopularnijih žestokih pića u Engleskoj, a engleski mornari su ga često sa sobom nosili na putovanja do mnogih udaljenih, engleskih kolonije. Tako je džin stekao svetsku popularnost a u njegovom ukusu, ljudi širom sveta uživaju već četiri veka. 

Citat jednog od velikana muzike, čuvenog Frenka Sinatre glasi “Alkohol je možda čovekov najgori neprijatelj, a Bilbija kaže da treba da volimo svoje neprijatelje”.

Ovaj citat, iako je šaljive prirode, govori nam koliku je zapravo uticaj alkohola na pop kulturu i na razvoj ljudskog roda kao vrste.  

Nadamo se da smo vas ovim tekstom inspirisali da isprobate neka od ovih pića, te da više nemate nedoumce oko toga šta ćete naručiti u baru. Ove fantastična pića na bazi džina u svojoj ponudi imaju mnogi barovi u Beogradu

Sem toga, Beograd je poznat po odličnoj zabavi, pa su najbolja pića i kokteli u Beogradu ono što vas očekuje i u klubovima, splavovima i kafanama prestonice. Mesto u njima možete da rezervišete jednostavnim pozivom na telefon Beograd Noću, ili na našem sajtu. Isprobajte koktele koji su već omiljeni u prestonici, sigurno se nećete pokajati!