Kolumne, Razno, vesti

Ipak su geni glavni krivac za mamurluk?

Naučnici su došli do zaključka da su geni krivi zašto neki ljudi imaju mamurluk posle burne noći, dok drugi ne. Naučnici su tražili vezu između genetičkog fenotipa i broja mamurluka koji su ispitanici prijavili u protekllih godinu dana. Rezultati su pokazali da je genetički faktor oko 45% uticao na mamurluk  kod žena i 40% kod muškaraca.

Drugim rečima, genetika čini skoro polovinu razloga zašto neka osoba ima mamurluk, a druga ne nakon popijene iste količine alkohola. Druga polovina razloga za mamurluk verovatno dolazi od spoljnih faktora kao što su na primer: koliko brzo osoba pije, da li je jela pre nego što je pila, ili koji alkohol je pila.

Istraživači su takođe otkrili da osobe čiji su geni uključeni u rizik od mamurluka piju do tačke dok ne budu pod dejstvom alkohola. Geni utiču i na to koliko se osoba češće i brže napije.

Studija je sprovedena nad oko 4000 sredovečnih ispitanika iz Australije. Oni su tokom istraživanja prepričavali svoja iskustva u mamurluku tokom protekle godine. Koliko često su ga imali, koliki je bio intenzitet, koliko im je bilo loše nakon mamurluka... ''Otkrili smo da podložnost mamurluku ima genetičku podlogu. Ovo može biti još jedan trag u genetici alkoholizma.'' - kaže profesor sa univerziteta Misuri-Kolumbija i šef istraživanja Vendi Slutks.

 

*Tekst se ni na koji način ne odnosi na osobe sa fotografije kojom je ilustrovan.

beogradnocu.com