Magazin, Razno, Zanimljivosti

Da bi sva vaša čula osetila istančanu aromu vašeg omiljenog pića kada uveče izađete u grad na neki splav, u kafanu, klub ili restoran, potrebno je da se ona čuvaju i serviraju na pravi način. Koja alkoholna pića se hlade, a koja ne, u kakvim čašama se serviraju i na kojim mestima se svako od njih najčešće konzumira saznajte u nastavku ovog našeg teksta.

Alkoholna pića koja se često piju

Crveno vino - Pre serviranja crvenog vina potrebno je najpre izabrati odgovarajuću čašu. Sorte crvenog vina se sipaju u širu, takozvanu balon čašu, kako bi se u dodiru sa vazduhom proširila aroma. Crvena vina se drže na višoj, odnosno sobnoj temperaturi. Pa tako Merlot i Carbegnet Sauvignon vole toplijih 18 stepeni, dok Pinot Noir uživa na 14. podeljku Celzijusove skale. Takođe je bitno da vino ne bude izloženo direktnim sunčevim zracima, a ne voli ni velike temperaturne razlike, kao što su blizina šporeta ili frižider. Preporuka je da boce crvenog vina držite u ostavi. Crveno vino se najviše konzumira uz večeru u restoranima.

Belo vino - Ovo vino se služi ohlađeno, a pre toga je potrebno da bude na temperaturi od 6 do 14 stepeni, u zavisnosti od sorte. Tako se na primer Sauvinong blanc čuva na 8 stepeni, a mnogima omiljeni Chardonnay voli 10. podeljak Celzijusove skale. Za razliku od crvenog, belo vino se servira u užim, a višim čašama, ali ipak ne tako visokim kao za šampanjac. Belo vino se najviše pije kada se izađe na neki splav ili u neki klub, i hoće da se opusti uz alkohol, a neće da se pije žestina. Belo vino je miljeno piće pripadnica lepšeg pola.

Šampanjac - Penušavo vino šampanj služi se na ledu, gde je temperatura između 3 i 6 stepeni, a kao i što već možete da naslutite servira se u najvišim i najužim čašama, koje su ujedno i najelegantnije. Šampanjac se pije u posebnim prilikama i na ekskluzivnim mestima. Najveća konzumacija šampanjca beleži se 31. decambra kada je proslava Nove godine. A za doček Nove godine Beograd itekako ima šta da ponudi.

Rakija - U Srbiji su svi "doktori za šljivovicu", ali da li ste znali kako se rakija pravilno konzumira?! Nova istraživanja su pokazala da ovo žestoko piće, koje svako od nas ima u svojoj kući i koristi od lečenja do aperitiva, se zapravo ne pije na eks. Novo pravilo je da se rakija služi u čašicama na nožicu, odnosno sa stopicom, koje podsećaju na čaše za konjak, ali su manje zapremine i ispija se gutljaj po gutljalj, kako bi se u njoj uživalo. Takođe, nije pogrešno ni ako se sipa u čašice od 0.5 koje su i dalje zastupljene u većini kafana. Brojni ljubitelji rakije vole da svoj "lek" ispijaju i iz čokanjčića, ali te staklene bočice turskog porekla polako izlaze iz upotrebe zbog higijenskih razloga, s obzirom na činjenicu da imaju usko grlo pa se zbog toga teško peru i održavaju. Isto razlika u mišljenjima postoji i kada je temperatura na kojoj se drži ovo žestoko piće u pitanju. Pravilo je da se rakija čuva na sobnoj temperaturi od 18 do 20 stepeni, kako bi njena puna aroma došla do izražaja. Kažu i da se hlađenjem maskira loš kvalitet rakije, a kod kvalitetne rakije ubija njena aroma. Drugi su ipak stava da "srpski brendi" treba rashladiti pre upotrebe, a o ukusima je suvišno raspravljati. Najveća potrošnja rakije beleži se u beogradskim kafanama.

Viski - Viski se pije iz šire i pliće čaše, drži se na temperaturi od 16 do 18 stepeni i ne hladi se u frižideru. Po želji se može piti sa ledom ili čist. A splavovi i klubovi u Beogradu su mesta na kojima se viski najviše pije kada je reč o provodu i noćnim izlascima.

Tekila - Tekilu su prvo počeli da proizvode Asteci u 16. veku. Sa dolaskom španskih kolonizatora ovo piće, koja se proizvodi od biljke plave agave, postaje popularno i van meksičke teritorije, a recept za tekilu koja se danas konzumira nastao je u 19. veku. Posle ovog kratkog istorijskog časa vreme je da se upoznamo sa karakteristikama ovog ni malo naivnog alkoholnog pića. Tekila sadrži od 35 do čak 55 odsto alkohola.


Postoji nekoliko vrsta tekile:

  • Oro, što na španskom znači zlato;
  • Blanko, bela ili srebrna kako je zovu;
  • Reposato, odležala od dva meseca do godinu dana u hrastovoj buradi;
  • Anjeho, stara od godinu dana do tri godine;
  • Ekstra anjeho, starija od tri godine.

Kako se služi i pije tekila? Tekila se sipa u visoke, uske čaše i konzumira se uz limun i so. Redosled koji treba ispoštovati prilikom konzumiranja tekile je da se prvo na spoljašnji deo dlana između kažiprsta i palca sipa so koja se poliže, zatim se popije tekila i onda se na posletku izgricka limun. So se koristi da bi se ublažila jačina tekile, a limun zbog boljeg ukusa.


Tekila se najviše pije u barovima koji imaju velike šankove, kao što je na primer Stefan Braun, koji je jedan od klubova - barova sa najdužom tradicijom, verovali ili ne koja traje preko dvadeset godina.

Votka - Votka je rusko žestoko alkoholno piće bistre boje i visokog procenta alkohola. Može imati i do 70 odsto alkohola u sebi, ali u proseku sadrži do 40 odsto. Votka je alkoholno piće koje je veoma zahvalno za samostalno ispijanje, a čest je i sastojak koktela. Kada se samostalno konzumira ispija se sa ledom i kriškom limuna iz plitke, ali malo uže čaše u odnosu na onu za viski. Votka nema izražen miris, a njenu jačinu osećate tek kad stigne u želudac. Zahvalna je i za kombinaciju sa energetskim pićima, a ne smemo zaboraviti i na legendarnu kombinaciju đus-votke. Votka se isto kao i viski najradije pije noću po splavovima i klubovima.

Sangrija - Piće španskog porekla koje potiče od reči sangre, što na španskom znači krv. Takva joj je boja, s obzirom na činjenicu da se pravi od crvenog vina, limunovog soka i voća. Sangrija se servira u širokim čašama, nalik na vinske, ali od debljeg stakla, kako se ovaj koktel sa vinom ne bi brzo zagrevao.
Postoji takođe i bela sangrija, koja predstavlja mešavinu penušavog belog vina i voća.
Evo kako da sami napravite crvenu sangriju. Uzmite jednu bocu crvenog vina, 2 dl limunovog soka, kriške pomorandže i jabuke i šaku bobičastog voća. Po pravilu ide i šećer, ali obzirom na prirodne šećere iz voća po nama je bolje bez stavljanja dodatnog šećera. Sve sastojke dobro promešajte i obavezno rashladite pre služenja.
Za belu sangriju vam je potrebna jedna boca belog vina ili šampanjca, dve zelene jabuke, jedna breskva, grozd belog grožđa, pomorandža, četiri limuna, čašića likera od voća ili čašica rakije od kajsije, dunje ili kruške, i 200 grama šećera (mi bi ponovo bez njega). Iseckajte jabuke, pomorandžu, breskvu i grožđe, isceditite tri limuna, četvrti ostaviti za ukrašavanje. Sipajte u posudu sok od limuna, šećer ako ga želite, belo vino i čašicu likera ili rakije i dodajte voće. Ostavite da odstoji u frižideru par sati pre služenja.
Potrošnja sangrije je najveća tokom letnjih meseci na matine žurkama koje se organizuju na splavovima, dok u zimskom periodu zauzima centralno mesto za "zagrevanje" na dnevnim žurkama među kojima prednjače one novogodišnje.

Pivo - I ako se pivo možda i najviše konzumira njega smo ostavili za kraj jer je za njega najrpostije služenje i serviranje. Pivo, ukoliko je flaširano, je najbolje piti direktno iz prethodno dobro ohlađene flaše. Dok ako je pivo na točenje, najbolje ga je servirati u velikoj staklenoj krigli. Pivo je najdraže alkoholno piće ljubiteljima kafana.