Beograd, vesti

Taksi priča je priča o ljudskim sudbinama, pre nego što je priča o striktnom zanimanju. Ne može svako da bude taksista, za to je potrebno imati dobre komunikacione sposobnosti i mnogo strpljenja i empatije. Svaka metropola ima svoju taksi priču.

Taksi Taxi

Na primer, ko ne uđe u taksi u Njujorku,nije ni bio u ovom gradu. Menhetn se žuti od njih, a posebno zadovoljstvo su ’’svađe’’ mušterija kome je taksista ustvari stao. U gradu u kome se govori 800 jezika, poznato je da niti jedan taksista ne govori engleski, a put od Njujorka do LA će vas koštati 5000 dolara.

Taksi Taxi

U Bankoku su taksisti ljudi pod samo tankim krovom u čuvenim tuk-tuk taksi vozilima i poznato je da se sa njima najlakše obiđe gužva u gradu. Tuk - tuk vozila nemaju taksimetar i troškovi putovanja moraju biti dogovoreni unapred.

To je možda problem za turiste koji nisu vešti u cenkanju pa obično plate veću cenu nego što bi inače koštala. Procenjuje se da ih ima oko 35.000 koji krstare ulicama Tajlanda, a prepoznatljivi su po kiču i urnebesnim bojama.

Taksi Taxi

Taksisti raznih svetskih gradova čini se kao povezani jednom dušom, jer sve priče koje se stvaraju na sedištima imaju svoju notu ludila i svoj poseban šmek.

U jednoj američkoj državi, taksista redovno ispoveda svoje mušterije za vreme vožnje, jer je istovremeno i pastor Evangelističke crkve, u Engleskoj su taksistu prevarili za 140 funti tako što su putnici ostavili potpuno obučenu lutku sa šeširom u njegovom taksiju, praveći se da je to njihov prijatelj koji spava, pa je od lutke trebalo da naplati vožnju.

Taksi Taxi

Avganistan je dobio svoju prvu ženu taksistu, opasnicu Saru, koja je kažu bez dlake na jeziku i na svoj hrabar način se bori protiv šerijatskih stereotipa, dok je u Seulu kažnjivo povraćati u taksiju.

Sreća je ako je u blizini neki toalet, a nesreća ako vas muka stigne recimo u taksiju. Sramota je velika, a čak ni velika napojnica vas često neće izvaditi. Tolerancija na ovu pojavu varira, pa tako u prestonici Južne Koreje, Seulu, dve gradske taksi asocijacije će potraživati kaznu od 150.000 vona (oko 120 evra) za nevaljale putnike.

Taksi Taxi

Moskva je poznata po potpunom ludilu taksi vožnji, jer u Moskvi skoro da nema razlike da li ćete zaustaviti taxi ili ćete stopirati. Stara je ruska tradicija da vozači nude vožnju strancima za mali bakšiš.

Mnogim Rusima je ovo drugi posao. Gde god da se nalazite, u bilo koje doba dana ili noći, moći ćete da uhvatite taxi za par minuta. Potrebno je samo da podignete ruku i mahnete kada vidite taxi na vidiku.

U Rusiji kada želite da zaustavite taxi, ruka se mora dići u visini kuka, a ne visoko iznad glave kako se to radi u Srbiji. Kada uđete u vozilo i kažete svoju destinaciju, počinjete da se cenkate sa vozačem tako što vi prvo kažete svoju cenu i onda čekate reakciju vozača.

Taksi Taxi

Svet ima svoja pravila, a Beograd svoja. Taksi vozila Udruženja Taksi Taxi će vam uvek naplatiti vožnju striktno po taksimetru, vozićete se u čistim i mirišljavim automobilima, zaštitiće vas od svega na putu ka odredištu i vrlo često će džentlmenski da vam otvore vrata.

Sa njima se nećete cenkati, možete da ih pozovete telefonom ili sasvim visoko podignete ruku na ulici. Niko vam neće odrubiti glavu ako vam pozli u vozilu, ali ćete zato uvek sa njima moći prijatno da se ispričate.

Taksi Taxi

Taksi Taxi možete pozvati u bilo koje doba dana i noći i naručiti vožnju na telefon 19-9-19.

Svako Taksi Taxi vozilo ima besplatan Wi-Fi na raspolaganju putnicima, a vožnje možete osim kešom platiti i karticama Visa, Visa Electron, Master Card, Maestro i Dina Card.

 

beogradnocu.com