Magazin, Zanimljivosti

Vino je napitak koji je deo ljudske svakodnevice već hiljadama godina. Mnogo toga se o samoj istoriji ljudskog društva može naučiti kroz proučavanje istorije samog vina, njegove proizvodnje i upotrebe. Vino se u različitim delovima planete i u različitom dobu, proizvodilo na drugačije načine, ljudi su kultivisali razne vrste grožđa, te su oduvek postojale i različite vrste vina

Poznavanje vrste vina pred odlazak u restoran ili u upoznavanje sa burnim noćnim životom Beograda, može biti velika prednost, a smatra se vrlo elegantnom i sofisticiranom karakteristikom ličnosti. Ovo najbolje potvrđuje i replika iz čuvenog domaćeg filma: Vidiš Piki s kojim se predznanjem ide u kafanu?! 

Kako biste i vi sa dobrim predznanjem otišli u provod u kafanu, ili neki drugi beogradski lokal, u narednim redovima upoznaćemo vas sa najčešćim i najpopularnijim vrstama vina i svemu što o njima treba da znate! 

Vrste vina - pet glavnih stilova vina

Sva vina mogu se kategorizovati u 5 osnovnih grupa. Svaka od ovih grupa u sebi sadrži stotine različitih sorti grožđa, pa tako i samih vrsta vina. No, krenimo od osnove. Pet osnovnih vrsta vina su: crno vino (crveno vino), belo vino, roze vino, penušavo vino i desertno vino.

Crno vino (crveno vino)

Nismo sigurni da li da vino tamno crvene boje oslovljavamo sa “crno” ili sa “crveno”. Zanimljivo, ali na većini planete ono se zove crvenim, ali u srpskom jeziku odomaćio se izraz crno vino. Dakle kada čujete izraze crveno vino i crno vino, znajte da se misli na jednu istu vrstu vina, a to kako ćete ga vi zvati - zavisi isključivo od vas. 

Crno vino je nepenušavo vino, za čiju proizvodnju se koristi crno grožđe. Crno vino može biti svetlo crvene boje, ali i u nijansama koje idu do skoro potpuno crne boje. Takođe, zavisno od njegove podvrste, ono može varirati od suvog, pa sve do slatkog.  

Belo vino

Belo vino je nepenušavo vino za čiju se proizvodnju koristilo belo grožđe (ako ćemo preciznije-zeleno), ali u retkim slučajevima i crno grožđe. Ukus belog vina i ostale njegove karakteristike, zavise od podvrste vina, pa se kreće u rasponu od bogatog i kremastog, do blagog i pikantnog. 

Roze vino (rosé)

Još jedno nepenušavo vino, dobijeno od sorti grožđa crne boje, sa kojih se skidala ljuska (ona crnom vinu daje jaku, tamnu boju), jeste roze vino (rosé). Roze vino može predstavljati i mešavinu belog i crnog vina, a zavisno od podvrste roze vina, ono može biti suvih pa sve do slatkih aroma. 

Penušavo vino

Penušava vina, među kojima su bela najpopularnija, dobijaju se pomoću sekundarne fermentacije koja je zadužena za stvaranje mehurića u vinu. Penušavo vino može biti belo, crno, roze i zavisno od podvrste, može ga odlikovati blag, ali i bogat, sladak ukus. Mnogi penušavo vino poistovećuju sa šampanjcem i u tome greše. Šampanjac jeste penušavo vino, ali nije svako penušavo vino šampanjac.

Aromatizovano vino

Aromatizovano vino je tip vina koji se dobija pomoću ojačavanja vina špiritusom. Tipično, ovo vino je dezertno vino, ali postoje i mnoge vrste vina koja su aromatizovana, ali suva.

 

Nivo slatkoće kao važna odlika vrste vina

U ovih pet osnovnih vrsta vina, spadaju najrazličitiji tipovi, odnosno podvrste vina koji mogu imati drugačiji nivo slatkoće, pa tako postoji podela i na vrste vina na osnovu ovog kriterijuma. Imamo: suva, polu-slatka i slatka vina

Suva vina su najmanje slatka vina, a dobijaju se fermentacijom slatkoće iz grožđa u alkohol. Polu-suva vina zadržavaju srednji nivo slatkoće, a slatka vina dobijaju se ostavljanjem slatke arome nefermentisanom tokom proizvodnje vina. Slatka vina obično imaju manji procenat alkohola, dok su suva vina najčešće jača. 

Podela vina prema njihovom kvalitetu

Vina se mogu podeliti na vrste i prema samom kvalitetu, pa tako imamo: stona vina, stona vina sa oznakom kontrolisanog porekla, kvalitetna vina sa oznakom kontrolisanog porekla, vrhunska vina sa oznakom kontrolisanog porekla, predikatna vina, arhivska vina, specijalna vina i penušava vina.

Najpoznatije vrste vina sa kojima ćete se sigurno susresti u provodu 

crno i belo vino i grozdje

Obzirom da danas postoji više od 1000 najrazličitijih (pod)vrsta vina, zavisno od sorte grožđa koja je korišćena za njihovu proizvodnju, svakako ne možemo da vam približimo svaku od njih, ali postoje osnovne vrste sa kojima ćete se sigurno susresti u svakom restoranu sa vinskom kartom, kao i na drugim mestima. 

U narednim redovima upoznaćemo vas sa dva najpopularnija crna, dva najpopularnija bela vina i najpopularnijim penušavim vinom. 

Kaberne sovinjon (Cabernet Sauvignon)

Kabarne sovinjon se dobija od crne sorte grožđa, koja je posebna po punom, dobrom ukusu. Ova sorta potiče iz francuske regije Bordeaux. Predstavlja jednu od najpopularnijih vrsta vina u čitavom svetu. 

Kaberne sovinjon su vina punog ukusa, sa hrabrim dodacima tanina (prirodni biljni polifenoli čija je glavna karakteristika vezivanje i taloženje proteina). Pružaju dug finiš nakon isprobavanja, uglavnom zbog visokog procenta alkohola i tanina. 

Arome vina: Crna trešnja, crna ribizla, začini za pečenje i kedar

Stil vina: Crno vino punog ukusa

Najbolji parovi - hrana i vino: jagnjetina, govedina, dimljeno meso, francuska i američka kuhinja, sirevi kao što su čedar i tvrdi sirevi kao što je pekorino.

Pinot Noir

Pinot noir je suvo crno vino blagog ukusa. Sorta grožđa od koje se Pinot noir vina dobijaju, takođe poreklo vodi iz Francuske. Ova vrsta vina obično je viših nivoa kiselosti, sadrži malo tanina, te u ustima ostavlja blag finiš.

Arome vina: crveno voće i cveće, obično i sa povrćastim aromama pečurki i cvekli. 

Stil vina: Crno vino blagog ukusa

Najbolji parovi - hrana i vino: piletina, svinjetina, ovčije, ćureće meso, francuska i nemačka kuhinja, kremasti sosevi i mekani sirevi. 

Šardone (Chardonnay)

Još jedno vino čije je poreklo iz francuske, ali ovog puta - belo. Kada ostari, Šardone će biti pikantnih nota ukusa, a mlađi će biti blaži sa aromama jabuka i citrusa. Šardone je jedno od najpopularnijih belih vina u svetu. 

Arome vina: Žuti citrus i ostalo žuto voće (najčešće jabuke i kruške), tropsko voće (ananas i banana), a često i aroma vanile i karamela. 

Stil vina: Suvo belo vino srednjeg do punog ukusa

Najbolji parovi - hrana i vino: jastog, kraba, gambori, piletina, ćuretina, pečurke, mekani sirevi, posebno bri.

Sovinjon blan (Sauvignon Blanc)

Sovinjon blank je još jedno popularno belo vino, opet poreklom iz zemlje najpoznatijih vina (francuske). Belo vino sorte Sovinjon blank je suvo vino, kiselastog ukusa, sa herbalnim aromama.

Arome vina: Agresivnih citrusnih aroma, sa notama egzitičnog voća i herbalnom aromom

Stil vina: Suvo belo vino srednjeg do punog ukusa

Najbolji parovi -  hrana i vino: riba, piletina, svinjetina, ovčije mesto, vijetnamska, meksička i francuska jela, i kozji sirevi.

Šampanjac

Šampanjac je penušavo belo vino, koje po francuskom zakonu, da bi se tako nazvalo, mora biti proizvedeno u istoimenom francuskom regionu. Omiljen je luksuzni dodatak za proslavljanje specijalnih prilika širom planete. Tri sorte grožđe mogu se koristiti da pravljenje šampanjca: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot meunier

Arome vina: zavise od sorte grožđa koja se koristi za pravljenje šampanjca

Stil vina: Penušavo vino

Najbolji parovi - hrana i vino: voćno vino, gambori, jastog, dimljeni losos, kavijar, kremasti sirevi, puterasti sosevi.

Sa ovakvim predznanjem, definitivno možete u kafanu, ali i u restorane, klubove i ostale opcije koje su pred vama za nezaboravni noćni provod u Beogradu. Ne zaboravite da rezervišete svoje mesto na vreme online, pozivom ili putem Beograd noću aplikacije. Lep provod - živeli!