Magazin

Osećaj kada nam je glava preteška za vrat i ramena, kada smo konstatno žedni, kad bežimo od svetlosti i sklanjamo se u mrak kao vampiri obično znači samo jedno - da je veče koje je iza nas bilo burno. Kombinacija alkohola koja nam možda nije prijala, ili ga je jednostavno bilo previše rezultiraće da nas ujutru umesto alarma probudi mamurluk

Nema sumnje da je mamurluk česta posledica provoda u nekom od beogradskih klubova, ili odlaska u neku kafanu, te smo se svi jednom zapitali zašto do mamurluka uopšte dolazi i koji je to najbolji lek za mamurluk koji će nam pomoći kad do njega dođe. 

Mamurluk - šta predstavlja i zašto nastaje?

Mamurluk nastaje nakon prekomerne upotrebe alkohola, kao i mešanja različitih alkoholnih pića. Dakle, kao skup svih neprijatnih posledica alkohola nastaje mamurluk i najčešće se ispoljava glavoboljom, mučninom, bolom u stomaku, preosetljivošću na svetlost i buku, kao i padom raspoloženja i velikom žeđi. 

Alkohol potiskuje vazopresin, hormon koji izlučuje hipofiza a čija je funkcija je da vraća vodu u organizam. Kada je on potisnut bubrezi vodu šalju pravo u bešiku, odakle ona samo može napustiti naš organizam, što je razlog velikih redova ispred toaleta svih noćnih klubova i barova.

Zato nastaje dehidratacija, koja dalje podstiče da naše telo crpi vodu iz mozga, što dovodi do glavobolje, mučnine i ostalih neprijatnih osećaja koje izaziva mamurluk. Tada posežemo za različitim lekovima i pitamo se šta popiti za mamurluk i kako ga što pre zaustaviti. 

Hrana za mamurluk - koje namirnice mogu da vam pomognu? 

Svi znamo da zdravlje na usta ulazi, a kako biste pronašli najbolji lek za mamurluk ponekad ne morate da gledate dalje od vašeg frižidera, u kom se obično uvek nalazi nešto od onoga što će vas spasiti u ovoj situaciji. Evo namirnica koje su odgovor na pitanje kako se leči mamurluk i koje vam mogu pomoći da prevaziđete posledice lude noći.

Mlečni proizvodi - milkšejk ili jogurt za mamurluk 

Dobro poznat ukus mlečnih proizvoda je pravo okrepljenje koje je preko potrebno kada nam je organizam dehidriran, osim toga mleko i jogurt su za većinu ljudi sastavni deo doručka pa bi zato bilo odlično da popijete neki od ovih napitaka čim ustanete.

Možete se opredeliti za milkšejk od banane koji ćete sami napraviti. Banana je puna kalijuma koji će vam vratiti balans. Čak iako osećate da ništa ne možete da okusite ovaj napitak će vas okrepiti. Nema sumnje da će jogurt za mamurluk biti odlično rešenje s obizirom na to da ima blagotovorno dejstvo na vaše ždrelo i želudac u kome se nakupila kiselina u nedostatku vode.

Namirnice sa vitaminom C - agrumi i rasol za mamurluk 

Vitamin C će vam automatski podići raspoloženje i dati energiju koja je na izmaku nakon što ste noć završili sa velikim brojem šotova različite žestine. Možete napraviti ceđeni miks u kome će se naći pomorandža, limun, kivi ili neko drugo sezonsko voće po želji.

Takođe, možete sebi i napraviti voćnu salatu, pa dodati pahuljice po želji, ili jednostavno napraviti kremasti smuti koji će vas “dići iz mrtvih” a i pomoći će ako ništa drugo ne možete da pojedete. 

Oni kojima ne smeta njegov jak miris mogu probati rasol za mamurluk. Rasol je neverovatan eliksir koji ostaje nakon kiseljenja kupusa, čiji mirs može biti izuzetno jak što je mnogima prepreka da ga okuse, ali je neverovatno zdrav i ono što je sigurno je da će biti sjajan lek za mamurluk. 

Ceđeni sok od narandže u čaši

Jak doručak - neka hrana utopi preostali alkohol 

Verovatno vam se pomisao da obilno doručkujete dok ste mamurni čini kao neizvodljiva, i u prvi mah će zaista i biti. Sedećete nad tanjirom, osećajući mučninu pri samom pogledu na hranu, ali ako prevaziđete početni osećaj i uspete da počnete sa jelom uskoro ćete se osećati mnogo bolje. Svako čiji izbor bude jača hrana za mamurluk, ubrzo će osetiti kako ga mučnina popušta i kako se želudac umiruje. 

Unos tečnosti u kombinaciji sa spavanjem kao najbolji lek za mamurluk 

Hrana će vam pomoći da umirite neželjene posledice mamurluka, ali kako biste ste zaista vratili u normalu potrebno je da oporavite svoj organizam. Mamurluk je znak da je vaše telo poprilično iscrpljeno i dehidrirano, odnosno ključni problemi su nedostatak tečnosti i sna koje možete nadoknaditi na samo jedan način - unosom vode i spavanjem.

Ako sebi možete da priuštite taj luksuz da nakon burne noći što duže ostanete da spavate onda će to biti najbolji lek za mamurluk. Međutim, često se desi da ujutru ipak treba ustati u neko dogledno vreme pa ćete ceo dan osećati blagu malaksalost. Zato je važno da u što većoj meri unosite tečnost. 

Kada kažemo tečnost prvenstveno mislimo na vodu. Nju treba unositi u velikim količinama i onda kada je telo u potpunosti u balansu, a kamoli onda kada je dehidrirano i iscrpljeno. Voda je izvor života, zato držite ovaj izvor čitav kraj sebe i pijuckajte kada god se setite. 

Flašica vode iz koje se sipa u čašu

Šta popiti za mamurluk od farmaceutskih lekova? 

Ako osećate da vas bol u glavi savladava, da ste nemoćni i da vam je zaista potrebno da popijete lek, možete uzeti neki do medikamenata protiv bolova koje biste i inače koristili. Lek za koji se mnogi odlučuju kada se pitaju šta popiti za mamurluk je aspirin. Dva aspirina i pola litra vode mnogima su dobitna kobinacija. 

Ipak, kao što smo već rekli najbolji lek za mamurluk je kombinacija sna i unosa tečnosti, a konzumiranje lekova je zaista samo za hitne slučajeve. Potrudite se da ne zamenite prirodne lekove medikamentima koji imaju instant dejstvo jer je to izuzetno nezdravo za vaš organizam, a i vrlo brzo ćete postati rezistentni na delovanje leka.

Prevencija je pola posla - kako sprečiti mamurluk?

Nakon što smo vam dali različita rešenja za mamurluk daćemo vam još jedan predlog - bolje sprečiti nego lečiti. Dakle, znamo da su izlasci i noćni život prilika da se opustimo i uživamo i da ne želite da razmišljate o posledicama, ali isto tako znamo da kada se ujutru probudite sa pulsirajućim osećajem u glavi prilično zažalite što sinoć niste razmišljali. 

Zato pokušajte da primenite par trikova kako biste bezbrižno uživali tokom noći, i budili se što svežiji ujutru. Pre svega, pre izlaska dobro jedite, alkohol na prazan stomak će vam zagarantovati loš osećaj ujutru. Takođe, mešanje pića svedite na minimum. Odlučite se za jedno žestoko piće i držite ga se tokom cele noći. Takođe, ne meštajte vina. 

Nemojte žuriti sa ispijanjem alkohola, pijte polako tako da znate u kom trenutku ste dostigli svoj maksimum i kada je vreme da prestanete sa slavljem.

Primenite naše savete, odlučite se za izlazak tako što ćete pogledati ponudu beogradskih klubova i kafana na aplikaciji Beograd Noću, i spremite se za ludu noć bez glavobolje ujutru! A ako je ipak bude bilo, znaćete šta činiti.