Magazin, Zanimljivosti

Kratak ali jak alkoholni užitak koji rado pijemo, a nazivamo šot odnosno šuter, vrlo lako nam se uvukao pod kožu i postao zaštitni znak mnogih barova u gradu. Da li su nam šotovi osvojili srca zbog toga što se služe u čašicama poput onih za rakiju, što se eksiraju ili zato što dolaze u toliko različitih ukusa i boja, teško je zaključiti.

Kako su šotovi nastali?

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka svet je omamio ukus koktela - popularnih mikseva alkoholnih i bezalkoholnih pića koje su tada opisivali kao „stimulativno alkoholno piće, koje se sastoji od osnovnog alkohola, šećera, vode i gorkih likera”. Na samom kraju 60ih u Americi nastaje umanjena i dinamičnija verzija koktela - šot. 

Šot je ime nastalo od engleskih reči shot i shooter koje zapravo simbolišu način na koji se on pije - brzo i kratko, bez oklevanja, baš kao i pucanj iz pištolja. Ovakav način uživanja u alkoholu vrlo brzo je postao jako popularan o čemu govore i barovi specijalizovani samo za šotove.

Nastali su kao potreba da se ubrza proces ispijanja slatkastih i kiselkastih aroma koje proizvode kombinacije različitih pića poput likera, žestine ali i bezalkoholnih napitaka. Tako su ovi kokteli u malom postali piće za svaku priliku - bilo da ih pijete “s nogu” kada nemate vremena, ili da presečete neko drugo piće, ili za zagrevanje pred izlazak, sa šotom nema greške.

Kako se šot priprema i koje sve vrste postoje?

Za pripremu šota potrebno je sve ono što se koristi i za pripremu koktela. Obično se šotovi prave u šejkeru u koji obično staje količina tečnosti za 12 čašica, a upravo je ovo jedan od omiljenih načina ispijanja ovih kratkih pića - kada se posluži “tura” na ovaj način. Neki beogradski klubovi u sastavni deo provoda uključuju upravo ovakav način serviranja šotova.

Šot se može pripremiti i tako što se direktno miksuje u čašici. Ovo može biti posebno interesatno kada prisustvujete procesu njegovog nastanka, onda kada sedite za šankom dok barmen pokazuje svoje umeće miksujući vaše piće. Ispajnje šota može biti čitava mala nauka, ali je definitivno ona najzabavnija koju ćete poželeti da naučite.

Šotovi - recepti za pripremu i vrste šotova 

Osim zanimljivih ukusa šotovi uglavnom imaju i neobična imena, a mnogi barovi i barmeni imaju svoj šot kao zaštitni znak. Baš kao i kokteli, vrste šotova mogu biti kremaste, slatke, gorke, kisele, šarene su posebno interesantni, a mogu biti i poprilično jaki onda kada se prave isključivo od žestine. Kao dodatak uz njih može ići različito voće, šećer, so i drugi začini.

Među najpopularnijim šotovima na ovim prostorima a i šire nalaze se Blue frog, Red frog, Bombarder B-52, Monkey brain, Bloody brain i mnogi drugi. Mi smo za vas izdvojili neke od recepata koje možete pokušati da pripremite samostalno, kod kuće.

Kremasti After eight

Namenjen za večernje sate (kako mu i ime kaže) ovaj šot se svrstava među najkremastije i najbolje. Njegovu osnovu čini tri vrste likera: od nane, kakaoa i Irish Cream. Prvi mu daje ukus mentola, drugi je obogaćen ukusom vanile, a treći predstavlja kombinaciju viskija i slatke pavlake. Zahvaljujući ovoj igri ukusa, After eight je i jedan od najukusnijih šotova. Njegova slatkasta nota lako će zameniti dezert.

Fire bomb za najhrabrije

Zašto za najhrabrije? Samo obratite pažnju na sastojke ovog šota: vodka, tekila, Jack Daniels i Tabasko sos. Zvuči baš uzbudljivo, zar ne?

Naime, vodka danas predstavlja osnovu mnogih koktela i šotova, što je čini toliko popularnom. Sa druge strane, ljute papričice i vinsko sirće iz Tabasko sosa će ovom piću dati poseban šmek i probuditi vaša čula. Ukoliko imate hrabrosti da eksperimentišete sa začinima i alkoholom, znate šta treba da odaberete.

Alkohol poređan na polici u pabu

Hecatombe za ljubitelje piva

Iako pivo najviše volimo da vidimo u velikim kriglama, ono je našlo svoj put i do šot čašice. Pored piva - tekila, med i sok od limete ovom piću daju slatko-kiselkasti ukus kome ne može da odoli niko. 

Kada ga budete pravili, obratite pažnju na redosled: prvo sipajte tekilu, pa pivo i onda sok od limete. Na samom kraju dodajte med, koji ćete sipati sa oko 10 centimetara visine u šot čašu.

Da li vam se dopada kako zvuči? Ako je odgovor da, onda ga definitivno morate napraviti!

Voćkasti Bloody brain

Ukoliko volite rakiju od breskve, onda ćete definitivno biti ljubitelj ovih šotova. Rakija se sipa prva, da bi joj se zatim dodao pomenuti Irish Cream i Greandine koji se koristi za bojenje pića u crveno. Rezultat je - izgled krvavog mozga u šot čaši! Ako prevaziđete njegov pomalo zastrašujuć izgled, bićete nagrađeni slatkastom aromom.

Kako se šot kultura razvila u Beogradu?

S obzirom na svoje specifičnosti, za kratko vreme šotovi su postali ekstremno popularni u evropskim gradovima, gde su barovi počeli svojim gostima da nude mnogobrojne varijacije ovog pića.

Evropske prestonice poput Varšave, Beča, Budimpešte, Rima i ostalih napravile su barove u kojima se uživalo upravo u ispijanju šotova. Za takve barove je bilo najvažnije da imaju veliki šank, i barmene raspoložene da smućkaju najrazličitije kombinacije pića. Ovakav način poslovanja pokazao se kao veoma popularan i isplativ, pa je tako ubrzo došao i u našu prestonicu.

Kako bi bili u korak sa svetom, beogradski klubovi su takođe uveli šotove u svoju ponudu pića. S obzirom na to da je Beograd proglašen za jedan od gradova sa najboljim noćnim provodom na svetu, šotovi u Beogradu su prosto morali da postanu neizostavan deo izlaska. U najrazličitijim oblicima, uvek možete pronaći pravi šot za sebe, bez kog vaš izlazak neće moći da prođe. 

Može se reći da su svojim najrazličitijim ukusima, fantastičnim izgledom i praktičnošću šotovi osvojili svet i da definitivno neće još skoro prestati da budu toliko popularni. Pošto im je ta popularnost došla bukvalno preko noći (u potpunosti zasluženo), nadamo se da će beogradski klubovi da nastave da proširuju svoju ponudu šotova, dodajući im nove ukuse i oblike. 

Ne možemo da vam pomognemo da odaberete šot, ali ono u čemu vam možemo pomoći je da odaberete klub za izlazak, i to na veoma jednostavan i pregledan način, putem Beograd noću aplikacije, tako da spremno dočekate vikend.