Magazin, Život

Najbolje palačinke u Beogradu predstavljaju subjektivni utisak o mestima na kojima je ova poslastica najlepša, ali i najslađa. Takav prikaz sadrži listu sa mnogo kategorija, jer je ponuda različitih kombinacija, varijacija na temu voćnih, kremastih i mlečnih dodataka, neizmerno velika.

Od Novog Beograda do starog dela grada, pronose se priče o najlepšoj smesi od brašna i mleka, tekstura koja golica nepca i donosi osmehe brojnim posetiocima. Palačinke u Beogradu imaju gotovo kultni status, pa je tako teško izdvojiti najbolje palačinke u gradu, a da tu ne postoji makar zrno subjektivnosti. 

Ipak, Beograd noću vam donosi listu lokala koji mogu da se pohvale odličnim ukusom ovih poslastica, bilo da su u pitanju mesta sa tradicijom ili moderniji lokali koji ispunjavaju nove zahteve tržišta. U nastavku teksta pročitajte gde stanuju najbolje palačinke u Beogradu.

#1 Palačinke Pinokio - prva asocijacija na palačinke u Beogradu

Palačinke Pinokio predstavljaju prvu asocijaciju na palačinke u glavnom gradu. Svoj kultni status su stekle zbog najukusije teksture i svežih namirnica, pa su se tako Beograđani jedno vreme hvalili da imaju “najukusnije palačinke na svetu”. Uprkos tržišnim previranjima, palačinke Pinokio su i danas ostale jedan od najprepoznatljivijih brendova ove poslastice, posebno kada su u pitanju palačinke Novi Beograd.

Pinokio palačinke nude veliki broj namaza, premaza i dodataka, koji garantuju ogroman broj slanih i slatkih palačinaka. Takođe, Pinokio palačinke su, zbog svog kultnog statusa, mesto koje poseti veliki broj stranaca i sa toga sa pravom i danas nose epitet jedne od najboljih palačinkarnica u gradu.

#2 Palačinkarnica Keops - slatko uživanje na splavu

Palačinkarnica Keops je još jedan adut novog dela grada u borbi za najbolje palačinke u Beogradu. Početkom ovog milenijuma, palačinkarnica Keops je postala trajni član Zemuna, uz želju da Beogradu pruži mesto sa najlepšim palačinkama i delikatnim poslasticama. Zaštitni znak ovog lokala su slane i slatke palačinke koje dolaze u ogromnoj kombinaciji ukusa, a sve sa ciljem maksimalnog užitka posetilaca.

Palačinke Keops postaju slađe uz lep i prijatan ambijent, na splavu ukotvljenom na moćnom Dunavu. Popularnost i ugled ovih palačinaka se godina širila zbog jednostavnosti, prefinjenosti i kvaliteta koji su osnovni sastojci uspešnog recepta koji palačinke Keops izdvaja od drugih.

#3 Palačinkarnica Glumac - užitak koji se ne može odglumiti

Palačinkarnica Glumac je predanim radom, od svog osnivanja 2000. godine u Francuskoj ulici, gradila prepoznatljiv brend. Danas je adresa promenjena, pa se Glumac palačinke danas nalaze u Dositejevoj, ali je sve drugo ostalo nepromenjeno. Lep ambijent sa ukusno sređenim enterijerom, baštom i ljubaznim osobljem predstavlja pravu atmosferu za uživanje u ponudi koju ima palačinkarnica Glumac.

Palačinke Glumac su namenjene svim generacijama, jer je ono što spaja sve goste ovog lokala - velika i iskrena ljubav prema palačinkama, bilo slanim ili slatkim, sa voćnim prelivima, premazima ili slatkim šlagom. Palačinke Glumac su toliko dobre da osoblje sa osmehom tvrdi - “Ko ih jednom proba, uvek se vraća!”.

#4 Palačinke Milky Beograd - fotogenične i ukusne palačinke

Palačinke Milky Beograd se malo razlikuju od nekih kultnih beogradskih palačinkarnica, najviše po konceptu koji prati savremene trendove društvenih mreža. Milky palačinke Beograd nudi porcije koje su, pored neverovatnog ukusa, veoma fotogenične i predstavljaju pravi melem za oče svakog ljubitelja ovih prelepih poslastica.

Pored klasičnih ukusa i velikog broja varijacija, palačinke Milky Beograd nude i posebne kombinacije koje uključuju ogroman broj slatkih dodataka - nutelu uz kinder-bueno i šumsko voće, ili dodatak sladoleda i čokoladnih bombonica. Jedno je sigurno, Milky palačinke Beograd su mesto koje vas neće ostaviti ravnodušnim.

palacinke na tanjiru

#5 Njegoševa palačinka - tvrd je orah pravi dodatak palačinke

Njegoševa palačinka se vodi motom - “Tvrd je orah voćka čudnovata, slomih ga i u palačinku stavih!”. Njegoševa palačinka se nalazi u samom srcu Vračara, kod hotela Park i nudi ogroman izbor slanih i slatkih palačinki, po veoma povoljnim i pristupačnim cenama. Zanimljiv ambijent predstavlja poslaticu za sve prave ljubitelje palačinaka.

Koncept koji nudi Njegoševa palačinka sastoji se u ukupnom uživanju, a veliku popularnost je, pored zanimljivog naziva, stekla i zbog eksplozije ukusa i reputacije koja je građena tokom godina poslovanja.

#6 Hari’s Creperie Beograd - palačinke i vafli za slatko uživanje

Hari’s Creperie Beograd svojim posetiocima nudi jedinstven užitak u različitim ukusima slanih i slatkih palačinaka, vafla, omleta, tosta i salata, uz sladolede, a sve to iz domaće recepture. Autentični vafli i jedinstvene palačinke, sa svakom kombinacijom koja vam padne na pamet, učiniće se da se osećate kao dete u fabrici čokolade.

Hari’s Creperie pravi fotogenične palačinke koje izazivaju ogromnu pažnju na društvenim mrežama, pa se tako uklapa u koncept modernijih palačinkarnica Beograd, a svojom ponudom privlači posetioce Politikinog Zabavnika - od 7 do 77 godina. 

#7 Palačinkarnica Amigo - pravi prijatelj slatke kuhinje

Palačinkarnica Amigo spada u red onih sa kultnim statusom. Ovde su palačinke pravi prijatelj slatke kuhinje, od onih sa džemom i orasima, preko poslastica sa kremom i plazmom, do različitih voćnih i mlečnih kombinacija. Palačinkarnica Amigo nalazi se u samom centru grada, u Ulici Kraljice Natalije.

Amigo palačinke su, uz palačinkarnicu Pinokio, početkom ovog veka predstavljale prve asocijacije na najbolje palačinke u gradu. Stari, oprobani recept je ostao, a ideja da su Amigo palačinke pravi prijatelji slatke kuhinje, odnosno poslastica sa brojnim dodacima, ostala je zvezda vodilja kada je u pitanju palačinkarnica Amigo.

#8 Baloro palačinke - slatki mediteranski duh Beograda

Baloro palačinke čine slatki mediteranski duh u srcu Beograda, na Vračaru. Baloro palačinke su fenomenalno servirane, a prijatan ambijent pojačava eksploziju ukusa. Poslastičarnica Baloro nudi širok spektar slatkih palačinaka, sa prelepom dekoracijom i fotogeničnim izgledom, ali i sjajnim ukusom.

Dekor koji odlikuje Baloro palačinke savršeno se uklapa u rastuću Instagram popularnost ovakvih lokala i degustacije hrane. Poslastičarnica Baloro može da se pohvali i velikom ponudom šejkova, od onih inspirisanih kinder čokoladom, do onih sa primesama kokosa, a tu su i poslastice kuće i slatki specijaliteti koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

Prve palačinke, nalik današnjim, nastale su još u Srednjem veku, ali su se vremenom ukusi i varijacije pripreme prilagođavali i menjali u skladu sa tradicijom područja na kom su se spremale. Bilo da ste staromodni, pa volite oprobane kombinacije, ili želite da probate nešto novo o čemu “bruji ceo grad”, najbolje palačinke u gradu nude svim ljubiteljima ove poslastice slatko uživanje i hedonizam.