Magazin, Zanimljivosti

Bilo da ste samo gost ili vam je pripala uloga kuma ili kume na nečijem venčanju treba da znate koje pesme su adekvatne za poručivanje u ovoj prilici, a koje ne. Da kuma ne bi morala da ganja kuma po restoranu kad popije koju čašicu više i poželi da naruči pesmu "Nije život jedna žena" od Miroslava Ilića donosimo vam spisak numera po meri za svadbeno veselje.

"Ruzmarin" - Merima Njegomir. Ovu pesmu svi sigurno znate, ako ne po nazivu onda po refrenu, umereno brzog ritma sa lepom porukom za mladence, a u njenim stihovima će svakako uživati i roditelji mladenaca, teče, strine i ostala rodbina.

"Božanstvena ženo" - Miroslav Ilić. Svakako da, za razliku od pesme sa početka teksta od istog pevača, koja je svakako ne. Numera "Božanstvena ženo" pravi je izbor za mladu, a u njenim stihovima će se pronaći i sve prisutne žene.

"Jedan dan života" - Lepa Brena i Miroslav Ilić. Ovaj prelepi duet mogu izvesti kuma i kum kao svojevrstan poklon za buduće mladence. Laganog je ritma i poziva na ples.

"Lutka" - Sars bend. Mnogima omiljena pesma za prvi ples, a ako je mladenci ne izaberu kao svoju pesmu definitivno je treba naručiti u pop-rock bloku pesama.

"Ako te pitaju" - Petar Grašo. Pesma koja svojim prvim taktovima osvaja srca svih prisutnih i poziva na igru, isto je često popularna za prvi ples kod mladenaca i kod svih prisutnih.

Mlada i mladoženja prvi ples

"Nad ženama žena" - Toni Cetinski. Uz belo vino i zalazak sunca koji se vidi u pozadini iz restorana u beton hali u kom je svadba organizovana, savršeno ide ova predivna kompozicija Tonija Cetinskog.

Oliver Dragojević - Za vas nestrpljive uskoro završavamo za hrvatskim popom i prelazimo na
stare dobre narodnjake, ali samo da bend prvo otpeva par pesama među kojima su i "Kad mi dođeš ti" i "Cesarica".

Dino Merlin brže pesme - Posle ovih romantičnih nota dobro bi nam došao jedan "Kremen" ili "Kad si rekla da me voliš".

Zdravko Čolić - Omiljeni pevač svih generacija i bezbroj hitova od popa do etno zvuka. Pa da počnemo redom sa pesmama: "Pusti, pusti modu", "Čaje šukarije", "Čini mi se grmi", "Hajde, hajde Jasmina", a može i od zeta za taštu jedna "Mangupska" i naravno "Prava stvar" za mladence.

Ana Bekuta - Pesme Ane Bekute su neizostavne na svim veseljima i proslavama, bilo da je u pitanju izlazak u kafanu, na splav, Nova godina doček ili se radi o svadbenom veselju. Pa je tako idealna pesma za svadbu "Crven konac", a slede je i hitovi "Zlatiborske zore", "Oluja", "Veseljak", "Što je moje to je samo moje" i naravno "Bekrija".

"I kad me svi zaborave" - je prava pesma za svadbu od Marinka Rokvića, a pogodni su i hitovi "Svađalice moja mala" ukoliko mlada nešto negoduje mladoženji ili "Prava žena" da mladoženja ispravi situaciju kod mlade.

"Nije ljubav fotografija" od Saše Matića - Jedna vesela ljubavna pesma u čijem ritmu će uživati svi prisutni, a takođe su tu i pesme "Sto svirača" i "Hoću da ostarim s tobom".

Haris Džinović - Isto su neizostavne pesme i ove muzičke legende bilo da svadbu proslavljate u kafani, na splavu ili u restoranu, pa možete od muzike uživo da poručite pesme: "Laže mjesec", "Dajte vina hoću lom", "I tebe sam sit kafano", "Sjećaš li se one noći", kao i pesmu nešto laganijeg ritma "Poznaćeš me i po mraku".

Najlepše narodne pesme

Ukoliko ste gosti na pravoj tradicionalnoj srpskoj svadbi, onda su neizostavne pesme poput: "Udade se Jagodo", "Ječam žela", "Odakle si sele", "Obraše se vinogradi", "Niška banja", "Vidovdan" i druge.

Šaban Šaulić

"Hvala ti za ljubav" od Šabana Šaulića - Kralj narodne muzike je naravno neizostavan na svim veseljima, pa su tu pesme: "Kraljice moga srca", "Hvala ti za ljubav", "Dođi da ostarimo zajedno", "Bojana", "Meni je s tobom sreća obećana" i za pravu žurku "Hajde mala da pravimo lom".

Neizostavni Tozovac

Pravi kafanski gospodin, mangup i boem Predrag Živković Tozovac nas je napustio nedavno u 85. godini života, ali će se njegove pesme pevati na svadbama još mnogo mnogo godina. Za ljubitelje pravog meraka i kafane tu su pesme poput: "Mirjana", "Ti si me čakala", "Prazna čaša na mom stolu" i naravno "Vlajna".

Pesme sa koreografijama i šaljive pesme

"Hajde da se volimo" - sinonim za svaku proslavu od dočeka Nove godine do svadbe, jesu pečenje, ruska salata, torta i Lepa Brena. Tako da se nećemo folirati sada da ne znamo koreografiju koja prati ovu muzičku numeru, isto važi i za Bajaginu "Moji su drugovi" i čuveni vozić. Kad smo kod šaljivih grupa Nervozni poštar je za svadbe pripremila prigodnu muzičku numeru pod nazivom "Ženim se", ne bi bilo loše da je pre poručivanja na svadbi prvo poslušate na YouTube-u.

Pesme za trubače

Ove pesme svi znamo, ali možda u euforiji na neku zaboravite, pa evo podsetnika: "Đurđevdan", "Mesečina", "Idi, idi nesanice" i za potpuno ludilo na žurci tu je Bregin "Kalašnjikov".

Svadba bacanje konfeta

Rok n rol - Svi smo mi rokeri do ponoći

Za prave ljubitelje rock muzike, još ako su mlada i mladoženja u tom fazonu onda ne smemo zaboraviti na pesme: "Lipe cvatu" Bjelo dugme, "Mornar" YU grupa, EKV "Krug", Smak "Daire", Prljavo kazalište "Ne zovi mama doktora", Bajaga i Instruktori "Tišina", Parni valjak "Sve još miriše na nju" i Riblja čorba "Kad hodaš"…

Strani evergrin hitovi za svadbe

Pored domaćih pesama, na većini modernih svadbi su zastupjeni i strani hitovi. Pa tako su recimo tu: The Mambo Kings "Beautiful Maria of My Soul", Gipsy Kings "Bamboleo" i "Volare", Andrea Boceli "Besame mucho", Julio Inglesias "Baila Morena", Dirty Dancing "The Time of my life", kao i noviji starni hitovi poput "All of me" Johna Legenda, "Feel" Robbie Wiliams i Beyonce "Put a ring on it".

Moderna mlada sa bidermajerom u ruci i mladoženja pored auta

Nadam se da će vam ova lista pesama biti neka vrsta dobrih smernica za svadbeno veselje, bilo da ste u ulozi gosta, kuma ili kume ili da je u pitanju vaše venčanje. Na kraju krajeva, poenta svadbe jeste u tome da prođe u veselom i dobrom raspoloženju i da se svi dobro provedu, a pogotovo mladenci!