Magazin, Život

Gradski prevoz u Beogradu koristi se tokom dana, ali i tokom noći kada govorimo o noćnim linijama. Za noćni prevoz Beograd ima nešto drugačije rute, red vožnje, kao i polazišta pa je potrebno da se informišete o tome koja noćna linija će vas odvesti do kuće. 

Tim povodom pripremili smo tekst koji će vas uputiti u to koje noćne linije postoje, gde ih možete sačekati, kuda prolaze, koliko košta noćni prevoz i kako da dobijete sve dodatne informacije o izmenama.

Noćni prevoz Beograd - osnovne informacije 

Pre nego što se budete odlučili za noćnu vožnju treba da znate da ne saobraćaju sve linije tokom noći, i da se rute razlikuju od onih dnevnih. Na taj način GSP noćni prevoz prilagođava manjem obimu putnika. Dakle, jedna linija objedinjuje više dnevnih linija. 

Takođe, kada je u pitanju noćni prevoz Beograd razlikuje cenu karte za ove vožnje, od onih dnevnih, tako da ne možete upotrebljavati dnevnu kartu za noćne linije. Pored toga, noćni prevoz ima tri polaska, i to sa izmenjenih početnih stajališta. 

Pre nego što posetite neki od beogradskih klubova, potrebno je da se informišete o ovim pojedinostima, kako ne biste mislili o prevozu u trenutku kada uživate u provodu. 

Noćni prevoz Beograd - odakle kreću autobusi? 

Pogled na noge ljudi u prevozu

Kao što verovatno znate, sve linije gradskog prevoza imaju svoje početne stanice, odnosno okretnice, sa kojih startuju svoju rutu. Kada je u pitanju noćni prevoz Beograd je na malo drugačiji način uredio početne stanice autobusa.

Naime, s obzirom da noćni prevoz GSP uređuje prema tome gde je najpotrebniji, gotovo sve linije koje saobraćaju u ovom periodu kreću iz centra grada i to sa Trga republike, Studentskog trga, Savskog trga, i Dunavske ulice na Dorćolu. 

Noćne linije Beograd - koji sve autobusi saobraćaju noću?

S obzirom na to da ne voze svi autobusi noćne linije, prvo što je potrebno da saznate jeste koji autobus saobraća rutom koja vama odgovara. Reč je o autobusima koji i tokom dana voze sličnom rutom sa manjim izmenama. Kao što smo već rekli, svi autobusi imaju polaske iz centra grada, kao i sa lokacija sa periferije koje su navedene. 

Ovo je lista na kojoj se nalaze GSP noćni prevozi, i njihova početna stajališta iz grada, i lokacije do kojih saobraćaju. 

15 N TRG REPUBLIKE - ZEMUN (N. GRAD)

26 N DORĆOL /DUNAVSKA/ - NASELJE ''BRAĆE JERKOVIĆ''

27 N TRG REPUBLIKE - MIRIJEVO 3

29 N STUDENTSKI TRG - MEDAKOVIĆ 3

31 N STUDENTSKI TRG - KONJARNIK

32 N TRG TEPUBLIKE - VIŠNJCA

33 N STUDENTSKI TRG - KUMODRAŽ

37 N TRG REPUBLIKE - KNEŽEVAC

47 N TRG REPUBLIKE - RESNIK /ŽELEZNIČKA STANICA/

51 N TRG REPUBLIKE - BELE VODE

56 N TRG REPUBLIKE - RUŠANJ

68 N TRG REPUBLIKE - NOVI BEOGRAD /BLOK 45/

75 N TRG REPUBLIKE - BEŽANIJSKA KOSA

101 N TRG REPUBLIKE - PADINSKA SKELA

202 N TRG REPUBLIKE - VELIKO SELO

301 N TRG REPUBLIKE - BEGALJICA

304 N TRG REPUBLIKE - RITOPEK

308 N TRG SLAVIJA - VELIKI MOKRI LUG

401 N DORĆOL /DUNAVSKA/ - PINOSAVA

511 N TRG REPUBLIKE - SREMČICA

601 N SAVSKI TRG - DOBANOVCI

603 N TRG REPUBLIKE - UGRINOVCI

704 N TRG REPUBLIKE - ZEMUN POLJE

706 N TRG REPUBLIKE - BATAJNICA

Noćni prevoz red vožnje - kako su raspoređeni polasci autobusa

Pogled na autobus gradskog prevoza noću

Nakon što ste locirali početno i krajnje stajalište biće potrebno i da se raspitate o redu vožnje odnosno o polascima autobusa koji vam je potreban. Naš savet je da to uradite pre nego što krenete da uživate u dobrom provodu sa prijateljima, i pre nego što se obrnu ture koktela i šotova, kako biste mogli da isplanirate svoje veče.

Naime GSP noćni red vožnje ima tri polaska za svaku liniju i to iz dva pravca - jedan je pravac od centra grada do neke od navedenih lokacija sa liste, a drugi je obrnuto. 

Prvi polazak je obično oko ponoći, drugi oko 01 h nakon ponoći a drugi oko 02 h. Za Polazak svih noćnih linija se razlikuje u par minuta, koliko je potrebno da se ne stvara gužva na stajalištu s obizrom na to da mnoge noćne linije kreću sa istih stajališta.  Tu se takođe pravi razlika, s obzirom na to da na Trgu republike postoje dva stajališta. 

Noćne linije red vožnje - rute sa izmenama

Kada proveravate noćne linije red vožnje može imati određene izmene, u zavisnosti od termina polaska. Ono što bi obavezno trebalo da pogledate jeste ruta kojom se autobus kreće u vremenu kada vama treba. Naime, kada su u pitanju noćne linije Beograd je podesio izmenjive rute u različitim smerovima, da bi ceo grad bio pokriven noćnim prevozom. 

GSP noćni prevoz - raspored stajališta 

Kada je u pitanju nocni prevoz GSP je predvideo manji broj stajališta nego što to imaju dnevne linije. Na ovaj način noćna vožnja traje kraće nego dnevna, na sreću svih putnika koji se obično vraćaju iz noćnog provoda prilično umorni, a obično i mamurni.

GSP pored naziva stajališta aktivnih tokom noćnog reda vožnje stavlja i optimalno vreme koje autobusu treba da dođe do njih. Ipak, kao napomena stoji zvezdica, koja ukazuje na to da se ovo vreme uzima sa rezervom, jer uvek može doći do nepredviđenih situacija. Opšti savet, baš kao i za dnevni prevoz je - bolje vi sačekajte autobus, jer on neće čekati vas. 

Noćni prevoz cena karte - kako i gde se kupuje 

Još jedna od stvari po kojima se noćni prevoz u Beogradu razlikuje od dnevnog jeste i odvojena karta koja treba da se kupi. Kada je u pitanju noćni prevoz cena karte iznosi 150 dinara. Kartu kupujete kada uđete u autobus, kod konduktera. 

Savet je da uvek imate spreman tačan iznos novca, i da obavezno sačekate da vam kondukter da kartu, kao potvrdu da ste zaista platili. Kontrole u noćnom prevozu su dosta ređe nego u dnevnom prevozu, ipak, s obzirom da je kondukter sve vreme u vozilu, kartu ćete morati da kupite. 

Nadamo se da će vam ovaj vodič kroz noćni prevoz Beograda pomoći kada se sledeći put odlučite za izlazak, i ne stignete na dnevni prevoz, a ukoliko ne znate gde biste mogli da izađete za vikend uz Beograd noću aplikaciju ćete dobiti sve potrebne informacije i na ovu temu.