Poznati, vesti

Ovo su poznati koji su izvršili samoubistvo!

10. septembar se obeležaava kao Svetski dan prevencije samoubistava. Međunarodna asocijacija za prevenciju samoubistava (IASP) uz podršku Svetske zdravstvene organizacije od 2003. godine pokrenula je inicijativu obeležavanja Svetskog dana prevencije suicida. Cilj ove akcije je podizanje znanja šire javnosti o ovom problemu i pre svega skretanje pažnje da je samoubistvo moguće sprečiti.

U poslednjih pedeset godina broj samoubistava u svetu je porastao za 60%. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije godišnje u svetu oko milion ljudi izvrši samoubistvo! Stopa suicida je 16 na 100.000 stanovnika. Gotovo četvrtina svih samoubistava danas se dešava kod adolescenata do 25 godine i to je vodeći uzrok prevremene smrti kod mladih.

Ovo su samo neke od poznatih ličnosti koje su sebi oduzele život:

alexander_mcqueen-tim_walker1

Samo nedelju dana nakon što mu je preminula majka, poznati svetski dizajner, čuveni Alexander McQueen izgubio je bitku sa višegodišnjom depresijom i okončao svoj život samoubistvom.

robin-williams-cover-ftr

Kažu da najveći osmeh imaju najtužniji. Poznati glumac, na iznenađenje mnogih, pre par nedelja sebi je oduzeo život!

hemingway

Slavni američki pisac Ernest Hemingway izgubio je višedecenijsku bitku sa depresijom i alkoholizmom i digao ruku na sebe.

Na ovoj listi zvezda nalaze se i Kurt Cobain, režiser Tony Scott (Top Gan), najseksepilnija plavuša svih vremena Marylin Monroe, glumci Philip Seymour Hoffman, Heath Ledger, otac psihoanalize Sigmund Freuda...

Inače, među onima kojima velikim čudom nije pošlo za rukom da u trenucima očaja sebi oduzmu život između ostalih nalaze se i glumice Halle Barry i Drew Barrymore, kao i pevačica Tina Turner… Spisak je bez sumnje daleko duži, ipak oni su nakon pokušaja samoubistva bili dovoljno hrabri da u javnosti otvoreno pričaju o ličnim demonima i problemima koji su ih naterali na ovako nešto.

 

beogradnocu.com