Kolumne, vesti

Pažljivo sa gestikulacijom da ne otkrijete previše. Psiholozi kažu da su ruke savršen pokazatelj naših emocija i stavova i najvažnije su za tumačenje govora tela. Mirne ili ne, ruke će o nama reći više od reči koje u tom trenutku izgovaramo.

1. Ruke iza leđa: emocije vezane za ovaj stav su superiornost, moć i samouverenost. Čest stav lidera, uvaženih članova zajednice, policajaca, direktora koji nadziru ljude ili situacije. Ako jedna ruka čvrsto drži zglob druge, to otkriva frustraciju i jaku samokontrolu.

Pazljivo sa gestikulacijom2. Dlanovi ispod brade: pozitivan gest, čest kod flertovanja, pogotovo kod žena. Privlači se pažnja muškarca, a samim gestom poručuje da mu se poklanja kao na poslužavniku.

Pazljivo sa gestikulacijom.jpg13. Preplitanje prstiju: suzdržan, nervozan ili negativan stav. Ova osoba je teška za saradnju, s njom se teško izlazi na kraj i treba je zaobići u širokom luku kad su emotivne veze u pitanju. Ako osoba prepliće prste van Vašeg vidokruga (u krilu dok sedite za stolom, na pr.) čuvajte se skrivenih i nedobronamernih ambicija u vezi Vas.

Pazljivo sa gestikulacijom.jpg24. Ruke u dzepovima sa palčevima koji izviruju: ovo je interesantan gest, podjednako čest kod oba pola. Osoba se oseća superiornijom u odnosu na okolinu, ali prema istoj ima pozitivan stav i mišljenje. Ako često vadi ruke iz džepova da ih protrlja znači da mu razgovor vrlo prija.

Pazljivo sa gestikulacijom.jpg35. Gestovi procene: osoba drži stisnutu pesnicu na obrazu ili bradi, često sa kažiprstom uperenim naviše. Tad nekog analizira i procenjuje, ili gubi interesovanje za sagovornika, ali pristojnost nalaže da pokažemo suprotno.

Pazljivo sa gestikulacijom.jpg4

 

beogradnocu.com