Kolumne, vesti

Kako prepoznati kvalitetno vino?

Ne umete da procenite vino? Evo nekoliko saveta, kako postati poznavalac kvalitetnih vina. Naravno, ovo su samo osnovne stavke, koje se moraju praksom uvežbati i dovesti vaš ukus do savršenstva.

1. Ipak sudite prema izgledu - Ono na šta obavezno morate obratiti pažnju je njegova boja. Izgled vina može mnogo reći o njegovom kvalitetu. Pri procenjivanju kvaliteta vina na osnovu njegove boje, gleda se kontrast boje vina na beloj podlozi.

Većina crvenih vina mlađeg porekla na beloj podlozi imaće tamno crvenu boju, skoro ljubičastu. Što je vino starije boja mu je bleđa, i sličnija boji cigle. Boja vina, takođe vam ponešto može reći i o sorti grožđa od koje je napravljeno. Pinot Noir, na primer, ima najbleđu nijansu.

Ovaj test možete isprobati i sa belim vinima, s tim što kod belih vina boja tamni s godinama. Takođe, vina od sorti grožđa sa hladnijih prostora uvek će biti bleđa.

2. Zavrti ga! - Kvalitet vina procenjuje se i kada ga promućkate! Kad se vino zavrti u čaši, kvalitet se procenjuje prema tragovima koji ostaju na staklu čaše. Iako neki smatraju da su kvalitetnija vina iza kojih ostaje više tragova, koji se duže zadržavaju na staklu, to je greška. Iz ovoga se jedino može videti da ta vina imaju više alkohola u sebi.

3. The bouquet - Bitnu ulogu igra i miris, odnosno bouquet. Promućkajte ponovo vino u čaši tako da oslobodi svoju aromu. Mlado vino mirše na voće, dok će starija imati složeniju aromu - miris zemlje, hrastovine, trave...

4. Kada probate vino, otpijte jedan gutljaj i lagano ga promućkajte u ustima kako biste osetili pravi ukus vina. Treba osetiti težinu i telo vina – da li je bogato i teško, ili lagano i klisko? Razmislite o poslednjem utisku koje je vino ostavilo na vas i zapitajte se da li bi ono išlo uz jelo koje se nalazi na stolu.

5. Strpljenje - Nemojte odmah suditi o ukusu, nego odluku donesite nakon nekoliko minuta, jer svakom vinu treba neko vreme da dostigne svoju punoću.

6. Krajnji ukus - U ovoj fazi pažnju obraćate na nivo alkohola u vinu, kao i na dužinu u kojoj se ukus vina zadržava u vašim ustima nakon što ste ga popili. Upravo ta dužina je ono po čemu određujete kvalitet vina, i to je njegova krajnja ocena. Što ukus duže traje to je vino bolje!

 

beogradnocu.com