Magazin, Razno

Danas je Sveti Trifun, hrišćanski praznik. Po narodnom verovanju zaštitnik vinogradara. Trpeza je odavno spremna, čekaju se gosti. Međutim ono što je postalo uobičajno jeste da se kako ova, tako i ostale slave, slave van domova domaćina, i to najčešće u kafani.

bgnocu-3Kako kažu ugostitelji i vlasnici kafana, sve je više onih koji se odlučuju da dođu na gotovo i da ne razmišljaju.

-Njihovo je samo da dočekaju goste i budu dobri domaćini, za sve ostalo tu je osoblje kafane. Naravno, svi koji se odluče da krsnu slavu slave u kafani, uvek dođu ranije da odaberu šta će se od hrane i pića tog dana služiti gostima - kaže jedan od vlasnika čuvene beogradske kafane i nastavlja...

kafana

Ovo nije ništa novo. Postoje ljudi koji već deset godina slave Đurđevdan baš kod nas. U pitanju je jedna porodica sa Vračara, koja ima puno gostiju, te bi slava u njihovom domu trajala verovatno tri dana. Kao Ivkova slava- završava priču naš sagovornik.

kjhIpak, mnogo je više onih koji krsnu slavu slave tradicionalno, u svojim domovima. Neki u krugu porodice, a neki što bi se reklo "naširoko". Bilo kako bilo svim domaćinima koji danas slave slavu, čestitamo, a onima koji idu u goste želimo ugodan provod.

 

beogradnocu.com