Kolumne

Ovu francusku reč sigurno znaju mnoge devojke - separe! Iako odavno nije odraz statusnog simbola, mnoge devojke će pre sesti u separe sa nepoznatim ljudima, nego za "običan" sto sa prijateljima. Zašto je to tako?

separe-ok

Iako će vam svaka devojka dati odgovor da je tamo mnogo udobnije, istina je ipak malo drugačija. U separeu je uglavnom mnogo veća gužva nego za bilo kojim drugim stolom. Devojke sede na ogradi, izuvaju se, bose penju se na naslon kako bi bile zapažne i viđene.

separe-dukicDevedesetih je separe kao oznaka statusnog simbola, imao smisla. Danas to nije tako. Može ga imati svako. U koliko u ste stalan gost u klubu, dođete sa većim društvom ili poznajete nekog od vlasnika kluba, vrlo lako ćete dobiti ovo primamljivo mesto. Devojke to mahom ne znaju. Po mišljenju mnogih, tamo sede moćni muškarci koji imaju podeblji novčanik. Nasmejali ste se? Neka ste.

splav-river1-jpg3_Šampanjci, kokteli, prskalice. Da, deluje kao nešto vrlo atraktivno. Ali, da li je time zagarantovan dobar provod? Nije. Mnogi kažu da će se pre bolje provesti u kafani za nekim stolom u opuštenijoj varijanti. Ima istine. Ali, manje je takvih. Pomisao da ste iznad svih, makar i stepenik više, u ljudima, posebno ženama, budi želju za isticanjem i dominacijom. Navodno, pre će ih primetiti neko. Još ako se u istom klubu nađe suparnica, koja je stepenik ispod njih - puna kapa. Ipak pojavom kafana, gde su mahom svi jednaki, lagano se gubi fascinacija zvana separe. Da li će se potpuno izgubiti, sumnjamo. Isto kao što sumnjamo da je  lagodnost odgovor na pitanje zašto se žene bore za separe.

Evo jednog vica koji je posvećen baš ovoj temi...

-Devojke, idemo li na žurku večeras?

-Nema šanse, onaj lik mi nije ostavio separe, neću valjda ko seljanka da stojim u masi.

Seljaci žive na selu, a i u selima skače se po separeima. Verovali ili ne, tako je.

beogradnocu.com