Magazin, Život

Lekari savetuju da bi svakog dana trebalo da popijemo oko osam čaša obične negazirane vode. Izuzev dehidracije kao direktne posledice ovakvog ponašanja, retko ko zna šta to zapravo znači za naše telo. Evo šta se događa kad unosimo manje od potrebne količina vode, prenosimo sa Blica.

 1. LOŠE SE KONCENTRIŠEMO

Studija Psihijatrijskog instituta na Kings koledžu u Londonu iz 2011. godine pokazala je da smanjen unos vode utiče na broj sivih ćelija koje upotrebljavamo prilikom rešavanja nekog zadatka. Žedni učesnici morali su jače da se potrude kako bi rešili postavljeni zadatak, za razliku od onih koji su pili dovoljne količine vode.

2. SPORIJE SAGOREVAMO KALORIJE

Nezavisna studija doktora Hauvarda Murada koja je naručena za njegovu knjigu 'The Water Secret' iz 2010. godine je pokazala korelaciju između brzine rada metabolizma i količine unesene vode. Kalorije su se brže sagorevale kada je telo bilo bolje hidrirano. Lekar je otkrio i da voda zaglađuje kožu, sprečava nastanak bora i da te smanjuje bledilo kože lica.

3. JEDEMO VIŠE

Osobe koje popiju dve čaše vode pre obroka pojedu 75 do 90 kalorija manje, nego osobe koje ne piju vodu. Do ovih rezultata došli su istraživači jednog američkog instituta dok su sprovodili studiju 2010. na punoletnim učesnicima koji su pili vodu i izgubili oko tri kilograma tokom tromesečnog ispitivanja.

4. LOŠIJE SMO RASPOLOŽENI

Istraživači na američkom univerzitetu Tufts u 2009. godini zamolili su veslače oba pola da se prepuste energičnom jednosatnom vežbanju aerobika sa malim unosom vode tokom treninga. Grupa koja je unela male količine vode u organizam osećala je klasične simptome dehidracije poput umora i lagane nesvestice, a istraživači su zabeležili i osećaje ljutnje, depresije i napetosti.

5. PODLOŽNIJI SMO BOLESTIMA

Dehidracija tela smanjuje funkcionalnost pojedinih organa i organizma, pa ne čudi da manjak vode povezujemo s lakšim oboljenjima. Osobe koju piju malo vode češće razvijaju urinarne infekcije i oboljenja bubrega.