vesti

Pozdravljanje pesnicom o pesnicu je higijenski mnogo bolje od rukovanja jer drastično smanjuje opasnost od širenja zaraznih bolesti, tvrde britanski naučnici.

Studija grupe istraživača sa univerziteta u Velsu, otkriva da se rukovanjem prenese 10 puta više bakterija nego "pesničenjem". Vođa istraživanja veruje da bi rezultati njihovih testova mogli da imaju veliki značaj za javno zdravlje.

srpska brvnara

Fotografisano u Restoran Srpska Brvnara

- Ljudi retko kada razmišljaju o posledicama rukovanja po zdravlje. Ali, ukoliko bi pristali da se pozdravljaju pesnicom o pesnicu, postoji velika verovatnoća da bi se širenje infektivnih bolesti znatno smanjilo - rekao je on doktor. Naučnici su merili kretanje bacila koristeći sterilne gumene rukavice, od kojih je jedna zaražena ešerihijom koli pre nego što je obavljeno nekoliko ritualnih gestova pozdravljanja.

Rezultati istraživanja pokazuju da se rukovanjem prenosi daleko najviše opasnih bakterija nego pesnicom o pesnicu ili pljeskom dlanom o dlan (kako bi rekli "give me five"). Transfer bacila se više nego prepolovio u slučaju "bacanje koske", a čak se smanjio za 90 odsto prilikom pozdrava pesnicom. Istraživanje je, takođe, pokazalo da, što je stisak ruku čvršći to je veći broj bakterija koji će preći s jedne na drugu osobu.

E sad, kad god sretnete prijatelja u prolazu pozdravite ga pesnicom. Nemojte nas pogrešno shvatiti, mislimo na pozdrav - baci kosku!

 

beogradnocu.com