vesti

Foliranti kroz istoriju.

Ova tradicijom obogaćena kafana osnovana je 1912. godine, i ima istorijski otisak koji se veoma snalazi u ovim modernim vremenima. Kafana Foliranti od nastanka do danas preživela je jedan veoma interesantan put kada su tri prijatelja odlučila da prodaju delove imovine u svojim rodnim mestima i od sakupljenog novca odlučili da otvore bife, a da pri tom nisu ni slutili da će ih svu trojicu nevolje rata odvesti na front, sa kog se nikada nisu vratili. Ipak, put kafane Folirante se tu ne završava, najstariji sin jednog od tri prijatelja nastavlja posao i zahvaljujući prihodu od njega uspeva da iškoluje i pomaže decu i porodice ostale dvojice. Posao očeva nasleđuju njihovi sinovi koji ponudu već poznate gostionice obogaćuju jelovnikom te bife Foliranti izrasta u najbolju prestoničku kafanu, koja je bila toliko čuvena da je početkom XX veka ugostila mnoga veoma zvučna svetska imena među kojima su Luis Armstrong, Pablo Pikaso, Ferenc Puškaš, a i mnogi, mnogi drugi.

kafana Foliranti

Fotografisano u Kafana Foliranti

Kafana Foliranti je na svoj razvojom putu preživljavala gotovo filmsku sudbinu, te tako se pamti da je mladi sestrić jednog od gazdi na svom magarcu Cvetku prevozio hranu, što je prvi istirijski momenat besplatne dostave hrane. Mladog momka su mušterije nagrađivale bakšišom, a posao kafane Foliranti je na sreću veoma lepo napredovao. Međutim, 1941. godine počinje rat, usred kojeg kafana Foliranti i pod okupatorom nastavlja da radi i beleži najznačajnije momente kafanske istorije. Ipak, te godine su bile veoma turbulentne za život jedne od najpopularnijih kafana u Beogradu, jedan od vlasnika je ubijen, a drugi odveden u logor u Dahau. Kafana Foliranti je tokom prinudnog usluživanja okupatora, preko dana, služila i da osoblje prikupi informacije koje će oslobodiocima biti od značaja. Zbog sumnje da je pomagala oslobodiocima, žena drugog vlasnika je 1942. godine streljana. U istim prostorijama, tokom noći, ilegalno su se okupljali borci za slobodu koji su uz najbolje rakije kovali planove protiv fašista. Kafana Foliranti je pored svega što ju je zadesilo pomagala oslobodiocima i uspela da pregrmi i ovaj rat. Prilikom savezničkog bombardovanja je čak i gorela, ali je uspela da istraje. Na putu od osnivanja do danas najveći udarac joj je zadala nacionalizacija, kada su vlasnici bili prinuđeni da čuvenu kafanu Foliranti presele na periferiju. Napori da se nasleđe vrati su bili uzaludni, vlasnički podmladak kafane Foliranti, od najboje kafane, nastavlja da stvara i postoji sa osiromašenom ponudom pića jedva sastavljajući kraj sa krajem. To su bili momenti kada su vlasnici mislili da na kafanu Foliranti stave katance.

kafana Foliranti

Fotografisano u Kafana Foliranti

I dan danas u čarobnoj kafani Foliranti koja je u u februaru 2012. godine proslavila 100 godina postojanja spava amanet prvih vlasnika ove sjajne kafane u kojoj se i danas pije, peva na uvce, politizira i voli. Kafana Foliranti je kafana koja ima toliko bogatu dušu da njeni kraci isijavaju iz svakog kuta kafane, kada samo uđete u nju i pogledate oko sebe vi kao da osetite tu davnu 1912. kada su tri druga prodala sve što su imala da bi njihovi potomci danas sa ponosom vodili kafanu koja ima toliko bogatu tradiciju da se o njoj i svemu što se dešavalu među njena četiri zida može napraviti ozbiljan dokumentarni film. I repertoar koji se nudi u kafani Foliranti je pravi kafanski, sevdački, onaj koji vam nikako ne da mira i u koji prosto želite da se udubite i uživate. Sutra je kafana Foliranti pravi akustični hedonizam jer za vas svoje srce otvara Tomin Aksutični Orkestar, a to znači da duša ide na patos, isti onaj koji čuva duše potomaka i sve emocionalne turbulencije koje spavaju po ćoškovima magične kafane Foliranti.

kafana Foliranti

Fotografisano u Kafana Foliranti

Sreda je dan kada Tomin Aksutični Orkestar najtatanijim žicama nastavlja da priča svoju priču, to su žice koje se kroz jecaj vesele i toliko su žive da njihovu duše možete da dodirnete, pomirišete, osetite sve njene mane, vrle i transformacije, a to postoji samo u kafani Foliranti i provereno ni u jednoj drugoj. Četvrtkom ste sa Kumovima Akustičnim Tamburašima čiji će vas samo jedan dodir raspametiti, jer to je ta vanvremenska snaga kafane Foliranti kojoj ni najsnažniji vetrovi ne mogu ništa. Petak je dan za La Kampanelu - AkustičneTamburaše, ovo veselo društvance će vam pokazati šta je merak onaj koji razbija sve predrasude i ruši sve barijere. Kakalamba - Akustični Tamburaši, vas čekaju u subotu, ako ste se ikada pitali šta znači kad se tambura veseli i plače to ćete saznati samo u kafani Foliranti jer jedino ona može da ponese toliko snažan emocionalni teret. Polako, opet stigosmo do Kumova - Akustičnih Tamburaša koji pričaju priču u nedelju, onu koju ne ume da ispriča ni jedna kafana, onu koju ne ume da ispeva ni jedna pesma, onu koju tražite čitav život, a samo sa određenim kafanskim iskustvom možete da shvatite bit njene poruke, onu koja je najponosnije kafanko breme svih vaših predaka i koju će tamburaši najbolje znati da vam prenesu u kafani Foliranti u kafani koja poznaje materijal od kog je satkana vaša duša.

kafana Foliranti

Fotografisano u Kafana Foliranti

I ne ide se u kafanu Foliranti samo radi dobrog provoda, na ovim stolovima, među ovim žicama, na ovim zidovima spava život, upravo onaj koji svi treba da upoznamo, onaj koji će nas podsetiti ko smo odakle smo i gde smo krenuli, onaj koji će nam ispričati viziju tri prijatelja, viziju koju svako od nas ima, a ispevaće nam je neki veseli tamburaši uz prelepu čašu omiljenog pića i promeniti nas za život ceo. Rezervišite definitvno priču svog života, onu jedinu istinsku i pravu putem vašeg omiljenog vodiča kroz noćni život prestonice – beogradnocu.com, odnosno putem našeg korisničkog Call Centra 063 33 33 44 ili Online. Mi smo imali tu čast da vas provedemo kroz istoriju divne kafane kakva je kafana Foliranti, ne ostaje nam ništa drugo nego da vas pustimo da sami opipete i njenu dušu, verujte to je iskustvo koje se ni sa čim ne može uporediti.

 

beogradnocu.com