Magazin, Zanimljivosti

Giros je tradicionalno grčko jelo od mesa koje se peče na vertikalno postavljenom ražnju, a najčešće se služi kao sendvič, uz paradajz, pomfrit, dodatke i grčku salatu. Grci često giros zovu i pita giros zbog toga što se umotava u pita hleb, grčku verziju lepinje, odnosno tankog okruglog hleba.

Za sve zaljubljenike u grčku kuhinju i specijalitete iz “zemlje maslina”, giros je jedna od prvih asocijacija na Jonsko ili Egejsko more. Najpoznatiji girosi se prave od svinjskog i pilećeg mesa, ali su i girosi od ćurećeg i mlevenog mesa takođe ukusni. 

Giros je jelo koje otelotvoruje mirise Mediterana, zavodljiva gastronomska poslastica koja se savršeno slaže uz čašicu uzoa i zvuke sirtakija. Iako je ovo tradicionalno grčko jela jedno od omiljenih na letovanju na grčkom primorju, naš glavni grad može da se pohvali lokalima koji prodaju sjajan giros i koji svojim recepturama posetioce podsećaju na Heladu. U nastavku teksta saznajte gde se nalazi najbolji giros u Beogradu.

#1 Giros Solunac - najpoznatiji giros u Beogradu

Giros Solunac je mali porodični lanac restorana koji dugi niz godina neguje isključivo grčku tradicionalnu kuhinju, odnosno jela sa roštilja. Poslednju deceniju, giros Solunac posluje na prostoru našeg glavnog grada i lokali ovog renomiranog restorana nalaze se na adresama - Terazije broj 26, Ulica Maršala Tolbuhina broj 27 na Novom Beogradu i lokal u Ruzveltovoj ulici, u blizini Vukovog spomenika. 

Solunac giros koristi pažljivo odabrane namirnice u pripremanju poznate grčke brze hrane. Iskusno osoblje, kvalitetna usluga i vrhunski sastojci u pripremi predstavljaju najbolji garant kvaliteta i odlične usluge. Solunac giros u Beogradu godinama unazad predstavlja sinonim za mediteransku grčku kuhinju koja se zasniva na pripremi girosa i druge brze hrane.

Ono što takođe izdvaja Solunac giros jeste i činjenica da u pripremi giros pite koriste meso domaćih proizvođača, grčki feta sir, sveže povrće i svež pomfrit od krompira sorte Agrija. Solunac giros priprema uz tradicionalnu recepturu i predstavlja najpoznatiji giros u Beogradu.

#2 Gyropolis Beograd - grad girosa u našoj prestonici

Gyropolis Beograd nalazi se u Makedonskoj ulici broj 5, u neposrednoj blizini Trga Republike i samog centra grada. Lokal simboličnog naziva predstavlja pravo mesto za sve ljubitelje grčkog tradicionalnog jela koje se u ovom “gradu girosa” sprema uz sveže sastojke vrhunskog kvaliteta.

Gyropolis u ponudi, pored girosa, ima i giros pite, suvlaki - grčko jelo na ražnjiću i suvlaki sendviče. Atraktivna lokacija i kvalitetna usluga, zajedno sa renomiranim brendom koji garantuje gastronomski kvalitet čini da Gyropolis Beograd bude nezaobilazna stanica u degustaciji najboljih girosa u Beogradu.

pita giros u beogradu

#3 Giros kod Bucka - grčki specijaliteti u Zemunu

Giros kod Bucka je poznati lokal u Zemunu, u Vrtlarskoj ulici 33c, koji može da se podiči fantastičnom mediteranskom kuhinjom i specijalitetima grčke hrane. Giros od pilećeg mesa napravljen je po originalnoj recepturi i sadrži veliki broj priloga. Sjajan odnos cene i kvaliteta, kvalitetna usluga i velike porcije predstavljaju najbolju pozivnicu da posetite Giros kod Bucka.

Najbolji giros u gradu je zahtevna kategorija, ali je Giros kod Bucka dobar pretendent na tu laskavu titulu jer nudi sjajne kombinacije svinjskog i pilećeg mesa u toploj lepinji, uz kvalitetan pomfrit, sveže sastojke i različite dodatke, kao i brzu dostavu na teritoriji Zemuna i Altine. 

#4 MC Giros - kvalitetan grčki giros u Beogradu

MC Giros se nalazi na Banovom brdu, na adresi Kirovljeva 5d i predstavlja kvalitetan grčki giros u Beogradu. Kvalitetan giros, velike porcije i ljubazno osoblje okosnica su koja čini da MC Giros bude pravi sinonim za grčki giros u Beogradu. Gostima lokala su na raspolaganju najbolji proizvodi tradicionalne grčke kuhinje, uz originalne svinjske i pileće grčke girose u somunu ili tortilji.

MC Giros odlikuje konstantan kvalitet, usluga koja je efikasna i nasmejano osoblje koje gostima izlazi u susret. Odličan odnos cene i kvaliteta, kao i velika baza redovnih mušterija, ide u prilog činjenici da MC Giros spada u red lokala koji mogu da ponesu etiketu - najbolji giros u Beogradu.

#5 Giros Kod Debelog - bogate porcije omiljenog grčkog jela

Giros Kod Debelog je lokal brze hrane koji se nalazi u srcu Beograda, na adresi Svetogorska 50. Veliki, mali ili giros u porciji predstavljaju glavnu ponudu lokala, uz dodatak raznovrsnih priloga. Ovde možete da uživate i u grčkoj salati (tzatziki) i ukusnim sendvičima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Prijatan ambijent lokala i prostran enterijer koji nudi dosta mesta za sedenje i razbuđuje čula koja prizivaju mirise Mediterana i oživljava sećanja na letovanja u Grčkoj jedan je od razloga zašto se gosti stalno sa osmehom vraćaju Kod Debelog. Pored girosa, Kod Debelog možete probati i sjajne slane, a posebno slatke palačinke, koje su odličan dezert nakon ukusnog obroka.

S obzirom na to da Beograd može da se podiči brojnim lokacijama koje prodaju jedno od najpopularnijih jela na grčkom primorju, ne morate čekati godišnji odmor da biste uživali u ukusnom obroku sa sentimentom Grčke. Ukoliko želite da produžite u provod nakon što pojedete najbolji giros Beograd noću daje pregled najboljih mesta za izlazak u gradu i mogućnost brze rezervacije!