Magazin, Zanimljivosti

Nijedno alkoholno piće nije toliko osporavano sa jedne i toliko hvaljeno sa druge strane kroz istoriju, kao absent. Zašto je ovaj napitak prošao dug put od takozvanog zelenog prokletstva, pa sve do omiljenog pića umetnika - saznajte u nastavku.

Absent - istorijat ovog popularnog pića

Istorija absenta seže od perioda stare Grčke. Veruje se da je još Hipokrat listove ove gorke i lekovite biljke, kod nas poznatije kao pelet, prepisivao bolesnicima koji su patili od žutice i reumatizma. A kasnije su moći zelenog napitka u starom Rimu koristili pobednici bitaka, kako bi se podsetili da slava ima i gorak ukus.

Absent se pojavljuje i u spisima iz 17. veka, kao jedan vid lečenja od kuge u zapadnoj Evropi, tačnije u Velikoj Britaniji. Dok se u ovoj formi koju danas poznajemo, prvi put pojavljuje u jednom malom mestu na granici između Švajcarske i Francuske.

Mešavinu pelina, anisa i komorača prvi je smislio francuski doktor Pierre Ordinare 1792. godine i uz pomoć svog zeta otpočeo masovnu proizvodnju. Tako absent stiže i do francuskih vojnika koji su se borili u Alžiru početkom 19. veka, a pelet u kombinaciji sa vinom i misterioznim sastojkom absenta istovremeno leči i izaziva halucinacije uz koje vojnici na frontu lakše preživljavaju strahote rata. Do početka 20. veka absent je već uveliko bio rasprostranjen u Francuskoj, Belgiji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, a sve više su u njegovom ukusu uživali i preko bare.

Prohibicija i mračno doba za absent

Šta je to u absentu što dovodi do ludila i halucinacija mnogi su se pitali. Odgovor je pokušao da pruži Valentin Magan, francuski lekar koji je životinje hranio tujonom, otrovnom hemikalijom pronađenom u pelinu, koji je jedan od glavnih sastojaka absenta. Ova tvrdnja se ne može uzeti kao konačna, jer sva alkoholna pića prolaze kroz proces prerade pre konzumiranja krajnjih korisnika.

Takođe, velika potražnja za absentom dovela je do toga da se na tržištu nađu i pića sumnjivog kvaliteta, pa je tako dodavan bakar-sulfat, kako bi se pojačala zelena boja, što je pojačavalo halucinacije kod konzumenata.

Jedan događaj će ostati upamćen kao prekretnica u istoriji absenta. Naime, u jednom malom švajcarskom gradu desilo se ubistvo. Jedan radinik je nakon celodnevnog ispijanja absenta, vina i konjaka u afektu ubio svoju trudnu ženu i njihovo dvoje dece. Ovaj nemili događaj, koji se odigrao 1905. godine pokrenuće kao lavina niz događaja, od potpisivanja peticija do potpune zabrane absenta i prohibicije. Prvo je zabranjen u samoj Švajcarskoj 1910., a zatim u Americi i konačno u Francuskoj 1914 godine.

Ova nepravda prema zelenom napitku gorkog ukusa ispravljena je tek devedesetih godina prošlog veka.

Šta je zapravo absent

Absent je destilovano alkoholno piće sa najvećim procentom alkohola među alkoholnim pićima, čak 72 odsto i belim grožđem kao bazom. Na ovu bazu se kasnije dodaju pelin, anis i komorač, biljke koje mu daju aromu, dok je za zelenu boju zaslužan hlorofil.

Koje sve vrste absenta postoje

Postoje dve vrste absenta: zeleni i prozirni. I postoje dve vrste pripreme absenta: francuski i praški.

Francuski način:
U posebnu čašu sipamo absent i zalivamo kockicu šećera, koja se nalazi na rupičastoj kašikici, sa hladnom vodom, kap po kap. Odnos je 3 prema 1, u korist vode.

Praški način:
Prvo se natopi kockica šećera sa absentom, da bi se potom zapalila. Dok alkohol isparava, šećer se polako karmelizuje.

Kako se pali absent

Praški način je nadaleko poznatiji.

Veliki povratk zelene vile

Absent se na velika vrata vraća 1993. godine u Francuskoj, kada Fransoa Gi naslednik poznate destilerije iz Pontarlijera ponovo pokreće porodičnu proizvodnju, ali po novim pravilima. Nova verzija absenta ne sme da sadrži više od 10 mg tujona, ekstrakta pelina koji je u prošlosti bio zaslužan za halucinacije kod ljudi.

Absent kao omiljeno piće umetnika

Opšte je poznato da je absent bio jedan od omiljenih alkoholnih pića umetnika i da su njegova dejstva zaslužna za neke od najpoznatijih umetničkih dela nastalih tokom 19. i početkom 20. veka. Pa je tako Eduar Mane otvorio pariski sajam umetnosti sa slikom "Ispijač absenta", a sličan motiv se može videti i kod Pabla Pikasa na slici "Čaša absenta", nastaloj 1914. godine. Čarima "Zelene vile" nisu odoleli ni Gi de Mopasan, koji je dejstvo absenta opisao u priči "Čudna noć u Parizu", kao i Šarl Bodler u svojoj zbirci pesama "Cveće zla".

Neki zli jezici bi rekli da je Vinsent Van Gog sebi odsekao uvo baš pod dejstvom absenta, ali to su samo nagađanja. Ono što je ostalo zapisano u istoriji jeste činjenica da su se parižani okupljali u kafićima u 5 popodne i taj period je ostao upamćen kao Zeleni čas, koji su provodili sa čašicom absenta.

Danas je absent ponovo u modi i široko dostupan. U Sjedinjenim Američkim Državama se ponovo proizvodi od 2007. godine, a najčešće se konzumira uz vermut, džin i mentu.

Najpoznatiji kokteli sa absentom

Postoje brojni kokteli sa absentom, a ovo su neki od najpoznatijih:

 • Koktel Potres - sastojci: Absent 20 ml, rum 20 ml, džin ili votka 20 ml, coca-cola 30 ml, limunov sok 30 ml, jedan prstohvat cimeta.
  Način pripreme: U visoku čašu za koktel prvo sipati rum, džin, pa absent. Zatim, sa jedne strane se sipa sok od limuna, a sa druge strane coca-cola, doda se cimet i zapali se ova mešavina. Koktel potres se pije odmah, na slamčicu.
 • Koktel Zemljotres - sastojci: Absent 80 ml, konjak 80 ml, drobljeni led.
  Način pripreme: Sipajte u šejker alkoholna pića i dobro promućkajte. U čašu za martini sipajte drobljeni led i dadajte piće iz šejkera. Koktel je spreman.
 • Koktel Zbogom Džoni - sastojci: Absent 25 ml, rakija 25 ml, jedno jaje (belance), jedan prstohvat kima.
  Način pripreme: Sipajte u šejker absent, rakiju i belance. Dobro promućkajte i sipajte u čašu za martini. Kada koktel bude spreman posuti ga kimom.
 • Koktel Slatki kontrast - Sastojci: Absent 40 ml, sok od jabuke 120 ml, liker od borovnice 20 ml, kockice leda.
  Način pripreme: U visoku čašu za koktel najpre sipajte led, pa sok od jabuke, pa liker. Na kraju se dodaje absent. Koktel možete ukrasiti kriškom limuna ili pomorandže.
Koji sve kokteli sa absentom postoje

Pored koktela, nećete verovati, ali postoji i

Sladoled od absenta

Ono što je zanimljivo je to da postoji čak i sladoled od absenta kao savršeno osveženje za vrele letnje dane. Sasjtojci koji su vam potrebni za spravljanje ovog sladoloda su: Absent 50 ml, sok od pomorandže 200 ml, smesa za sladoled od vanile. Način pripreme: U dubljoj posudi umutiti smesu za sladoled, pa dodati sok od pomorandže i absent. Sjedinjenu masu ostaviti 30 minuta u zamrzivaču i služiti.

Ukoliko vas je ovaj naš tekst inspirisao na ispijanje ovog popularnog pića i za vaš sledeći noćni izlazak onda su klubovi Beograd kao i brojni splavovi, kafane, barovi, definitivno pravo rešenje za vas. Isto tako, obzirom da nam je sve bliža i novogodišnja noć, da nas ubrzo očekuje praznična euforija, a da Nova godina Beograd učini idealnim povodom za izlazak, prilika za ispijanje absenta, ali i drugih alkoholnih pića je bezbroj. A mesto za bilo koji provod, bilo da je u pitanju doček Nove godine ili bilo koje drugo veče, u svim ugostiteljskim objektima u prestonici možete lako rezervisati putem beograd nocu portala.