Magazin, Zanimljivosti

Striptiz je naziv za egzotični ili erotski ples tokom kojeg se izvođač, najčešće uz pratnju muzike, svlači na zavodljiv i seksualno uzbudljiv način. Otuda potiče i kovanica “striptiz” (striptease), jer se dobija od reči “strip” što znači svlačiti se i reči “tease” što znači zadirkivati, izazivati

Striptiz najčešće podrazumeva javno svlačenje, odnosno predstavu pred publikom, a uglavnom se izvodi unutar lokala koji su namenjeni u te svrhe, a koji se nazivaju striptiz klubovi. Striptiz se po pravilu povezuje sa ženama, pa se za žensku osobu koja izvodi ovakav ples koristi izraz striptizeta.

Iako je u današnje vreme erotski sadržaj itekako dostupan svima, pre svega putem elektronskih medija i interneta, kult striptiza je odoleo i opstao. Ovaj senzualni i zavodljivi ples ne prestaje da rasplamsava maštu svih zaljubljenika u erotiku i naga tela, pa otuda i ne čudi zbog čega su toliko popularna mesta u Beogradu gde se upražnjavaju goli ples i ples oko šipke.

No, vratimo se na sam početak i otkrijmo kako je zapravo nastao striptiz i ko je bio pionir ovog plesa u svetu. 

Kada i kako je nastao striptiz - erotski ples kroz istoriju

Striptiz je danas itekako popularan erotski ples, a prvi put je izveden pre više od jednog i po veka. Bilo je to 7. juna 1861. godine u Nju Orleansu, kada je prvi put publika u jednoj kafani imala prilike da prisustvuje performansu u kojem se devojka obnažuje do gole kože. Ovaj, do tada javnosti nepoznati erotski ples izvela je balerina, zavodljivo se svlačeći pod prigušenim svetlom. 

U pitanju je bila tamnoputa devojka, koja je poticala iz dobrostojeće američke porodice, francuskog porekla. Izvori navode da je te večeri devojka bila pod uticajem alkohola i vesele muzike, pa je umesto standardnog plesa u kom bi eventualno pokazala samo golo rame, balerina skidala deo po deo odeće, sve dok nije ostala samo u donjem vešu

Na kraju, sa nje je nestao i donji veš, a šokirani posmatrači u kafani u gradu koji se smatra prestonicom dobre zabave, sigurno nisu ni slutili da su prisustvovali istorijskom performansu, koji će vekovima kasnije biti sinonim za dobar i uzbudljiv provod. 

Iako je prvi seksi ples izveden daleke 1861. godine, prvi striptiz zabeležen okom kamere desio se 1944. godine, a izvela ga je konobarica Betski Kelerman. Njeno izvođenje u restoranu “Pinky McFinger's” smatra se početkom modernog striptiza, ali zanimljivo je kako je uopšte došlo do toga. 

Naime, u restoranu je tog 7. avgusta 1944. godine bilo neverovatno vruće, a naravno nisu postojali klima uređaji, pa je konobarica postepeno počela da se svlači. Ubrzo je primetila reakciju muškaraca prisutnih u restoranu, pa je uz to počela izazovno da igra. Ostalo je istorija! 

Senke devojaka - striptizeta

Striptiz danas - ples oko šipke i erotika u punom sjaju

Danas se striptizi mahom izvode u striptiz klubovima, mada se u pojedinim zemljama ovaj erotski ples može videti i u kafanama i pabovima, kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji. Osim toga, tačke striptiza nisu neuobičajene ni za pozorišta ili koncertne dvorane, a striptizete i striperi se u novije vreme često angažuju za momačke i devojačke večeri. 

Moderne verzije striptiza zahtevaju od izvođača da budu u dobroj fizičkoj kondiciji, jer vrlo često za svoj performans koriste pomoćne rekvizite. Jedan od najčešćih jeste šipka, pa se danas vrlo često za striptiz vezuje ples oko šipke, koji dodatno podstiče erotsko uzbuđenje i može podrazumevati razne akrobatske vratolomije.

Veoma je popularan i muški striptiz, u kome su glavni učesnici striperi koji, na isti način kao i striptizete, senzualnim plesom i zgodnim telom rasplamsavaju maštu posmatrača postepeno se lišavajući delova svoje garderobe.

Pored činjenice da se ovaj ples smatra zabavom za odrasle u kojima ljudi za novac prisustvuju profesionalnom performansu igračica ili igrača, striptiz može biti i deo seksualne igre između partnera. U zavisnosti od situacije, striptiz može da se desi slučajno ili da se dobro isplanira, za specijalne prilike. To onda podrazumeva odeću, fantazije jednog ili oba partnera, muziku, posebno osvetljenje, senzualne i zavodljive plesne pokrete…

Odlike striptiza i sve ono što on podrazumeva

Kao što smo već rekli, striptiz podrazumeva sporo, izazovno svlačenje odeće, za vreme kojeg gledaoci obično navijaju da performer skine još odeće. Striptizeta ili striper mogu produžiti izvedbu raznim taktikama odugovlačenja, kao što je nošenje više slojeva odeće ili prekrivanje delova tela kao što su grudi i genitalije tek skinutim odevnim predmetima ili rukama. 

Naravno, naglasak pri svemu tome je na seksualno sugestivnom svlačenju odeće, a ne završnom stanju nagosti. Nastupi prvih striptizeta završavali su se čim bi se završilo skidanje. Međutim, u novije vreme striptiz igrači nastavljaju sa plesom i kada su bez odeće.

Najpoznatije vrste striptiza i njihovi istaknuti predstavnici

Postoji više vrsta striptiza. Osim običnih plesova, koje uglavnom izvode amateri, postoji niz posebnih formi. Francuska tradicija striptiza zasnovana je na egzotičnoj podlozi, a njen najpoznatiji predstavnik svakako je holandska igračica i kurtizana Mata Hari

Pored ove, postoje i američka, britanska i japanska tradicija striptiza. One uključuju aktivnosti kao što su ples u krilu, igranje na stolu, ples na šipci do potpune nagosti i drugi seksualni performansi. Najnovija struja striptiza je neoburleska, a najbolji primer toga jeste popularna Dita fon Tiz. 

Striptiz scena u Srbiji 

Striptiz je veoma popularan vid performansa i u našoj zemlji, a rodonačelnicom striptiza na našim prostorima smatra se Branka Milijančević, poznata pod pseudonimom Branka Black Rose. Profesionalno se bavi striptizom još od 1999. godine, a trenutno je vlasnica nekoliko popularnih striptiz klubova u Beogradu, među kojima je najpopularniji Black Rose VIP striptiz klub

Osim ovog, u gradu se može pronaći još nekoliko popularnih striptiz klubova, u kojima ćete sigurno pronaći zabavu po svom ukusu, koju će prirediti atraktivne devojke svojim profesionalnim performansima. 

Goli ples i ples na šipci kroz predrasude i zabrane

Golo telo i nagost u javnosti, koje podrazumeva ovaj vid zabave, su dugi niz godina bili predmet zakonskih i kulturalnih zabrana, neodobravanja i tabua. Vrlo često su označavani kao predstavnici lošeg i nastranog ukusa. I danas postoje određena ograničenja i zakonske procedure koje moraju ispoštovati vlasnici striptiz klubova, u različitim zemljama sveta.

Neki od razloga za rigorozne, zakonske provere potiču od činjenice da striptizete mogu biti žrtve trgovine ljudima, seksualne radnice (prostitucija je nezakonita u većem delu sveta) ili pak i jedno i drugo. Iz navedenih razloga je na Islandu od 1. jula 2010. godine na snazi zakon kojim je striptiz zabranjen i podleže kazni. 

Iako postoje oprečna mišljenja o tome da li se striptiz može nazivati umetnošću, jasno je da u sebi sadrži osnovne elemente umetnosti, kao što su muzika i ples. Ipak, igranje sa erotskom konotacijom i obnaživanje glavni su razlog zbog kojih mnogi i dalje sa zgražavanjem gledaju na striptiz. 

Bilo da pripadate kategoriji onih koji ne razumeju striptiz ili spadate među one brojnije koji bi sa uživanjem posmatrali zavodljive scenske performanse striptizeta i stripera, najbolje je da posetite neki od striptiz klubova u Beogradu ili Srbiji i lično se uverite u sve ono o čemu smo pisali. 

Beograd noću vas poziva da posetite neki od popularnih beogradskih striptiz klubova i sami proverite da li vam se dopada ovakav vid izlaska i zašto "da"?!