Kolumne, Razno, vesti

Istorija tetovaža.

Tetovaže u drevnim kulturama. stari vek. Tetovaže su bile veoma popularne u starim civilizacijama: Egiptu, kod Skita u Altaj planinama, kao i plemenima u Peruu i Kolumbiji. Veruje se da su u Egiptu tetovaže na ženama bile oznake da su prostituke ili pokušaj da se zaštite od seksualno prenosivih bolesti. U staroj Grčkoj tetovaže su bile obeležje robova ili članova religioznih sekti.

Aristokratkse tetovaže. 1890-1980. Krajem 19. i početkom 20. veka, tetovaže su bile veoma popularne kod engleske aristokratije. Bile su na mestima koja su mogla lako da se prekriju odećom. Najpopularniji dizajn bili su leptiri i inicijali. Postoje glasine da je kraljica Viktorija imala istetoviranog benegalskog tigra kako se bori sa pitonom.

Tabu tetovaže. 1920-1960. Na početku 20. veka sa dolaskom radničke klase, tetovaže polako postaju zabranjene i tabu tema. Tetovitane žene su u glavnom radile u putujućim cirkusima. Najpoznatije tetovrane žene tog doba su: Betty Broadbent (koja je nastupala u čuvenom Ringling Brothers cirkusu), Maud Wagner (prva žena tatu majstor) i Pam Nash koja je imala istetoviran kineski hram preko celih leđa.

Tetovaže studentskih ekskurzija. 1990-2000. Velike tetovaže poput tribala, škorpiona, leptira ili kineskih slova koje nemaju nikakvo značenje trend su koji i dalje živi. Period kada tetovaže više nisu tabu tema.

Minijaturne tetovaže. 2013-. Malene, ušuškane tetovaže, skrivene iz uveta, prstiju ili stopala su popularne u poslednje vreme. Dovoljno malene da se sakriju od očiju javnosti, ali i dalje seksi detalj koji stoji.

 

beogradnocu.com