Magazin, Razno, Zanimljivosti

Reč kafana nastala je od dve reči qahve, što na arapskom znači kafa i reči khane, koja na persijiskom označava kuću ili dom. Širenje Otomanske imperije je zaslužno što se kafa proširila na ovo naše područje Balkana, a samim tim i kafana, jer se u kafani prvenstveno ispijala kafa. Kasnije se kafana prilagodila mentalitetu naroda koji su bili pod turskom vlašću, pa je u njoj počeo da se služi i alkohol, a i muzika je postala neizostavna u ovoj srpskoj instituciji.

A po čemu su nazvana vaša omiljena mesta za merak i sevdah donosimo u nastavku ovog teksta.

Kafana Tri Šešira

Obično su beogradske kafane svoja imena dobijala onako spontano, tako je bilo i u slučaju svima nam dobro poznate kafane Tri šešira u Skadarliji, koja datira iz druge polovine 19. veka. Naime, na tom mestu postojala je radionica šešira u vlasništvu porodice Dimović. Kada je umesto radionice otvorena kafana na zidu kuće je ostala da stoji plehana tabla sa natpisom firma Tri šešira, tako je ostalo i do današnjih dana.

Gosti ove kafane su uglavnom bile zanatlije iz obližnjih lokala, a svoju najveću popularnost doživljava u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata. Zanimljivost je da je u ovoj kafani proslavljeno i prvo izdanje lista Politika, koja je počela da izlazi 1904. godine.

Kafana Ima dana

Kafana Ima dana je biser Skadarlije, jedna je od najpoznatijih kafana, koja je dobila naziv po istoimenoj pesmi. A ova popularna kafana poznata je još po tome što su u njenom dvorištu nekada živeli glumci. Popularno je nazivana i glumačkom kolonijom jer su u dvorišnim stanovima živeli glumci Milorad i Lena Gavrilović, Sava Todorović sa suprugom i drugi.

Kafana Dva jelena

Kafana Dva jelena, isto jedan od sinonima boemske četvrti grada Beograda, Skadarlije, se nekada zvala Dva lava i u njoj se samo služilo piće, da bi 1866. godine bila dodata i kuhinja, pa danas važi za jedan od najboljih restorana u Skadarliji. Bila je u vlasništvu Stane Stojković, koja je svojoj unuci predala kao svadbeni poklon. Kasnije je renovirana i dobila je današnji naziv Dva jelena.

Enterijer kafane dva Jelena

Kafana Pavle Korčagin - Poznatija kao samo kafana Korčagin

"Smrt fašizmu, sloboda narodu" jeste parola koja će vas sačekati na ulazu u ovu zvezdarsku kafanu. Inspirisana bivšom Jugoslavijom, Josipom Brozom Titom i radnim akcijama, ova porodična kafana naziv je dobila po junaku iz knjige. Pavle Korčagin je bio glavni lik romana "Kako se kalio čelik" sovjetskog pisca Nikolaja Ostrovskog iz 1936. godine.

Kafana Velika Skadarlija

Na samom početku Skadarske ulice, kada ulazite iz pravca Bajlonijeve pijace nalazi se kafana Velika Skadarlija. U potpunosti opravdavajući svoj naziv što po veličini bašte i objekta, što po visini kvaliteta usluge. Ovaj restoran je decenijama omiljeno mesto beograđana za proslavu svadbi, krštenja, rođendana ili jednostavno za nedeljne ručkove ili kriglu piva. Na ovom mestu je 1845. godine postojala Filipova pivara, da bi 1880. godine promenila naziv u kafana Bajlonijeve pivare.

Velika Skadarlija stolice napolju

Ono što se ne menja je to što je ovo omiljeno mesto pivopija iz generacije u generaciju.

Kafana Stara Hercegovina

Smeštena u samom srcu Beograda, u kući iz XIX veka kafana Stara Hercegovina podeljena je na tri celine, a pored Hercegovine to su Travunija i Zahumlje. Ova kafana se do 1991. godine zvala Skopje, po glavnom gradu Severne Makedonije. Stara Hercegovina je danas poznat po bosanskim i hercegovačkim specijalitetima, kao i po manastirskim vinima koje služe.

Znak pitanja - Najstarija beogradska kafana

Najstarija očuvana beogradska kafana, koja i dalje radi, jeste kafana Znak pitanja iz 1823. godine.

Kafana Znak pitanja je podignuta za vreme kneza Miloša Obrenovića, koji ju je poklonio svom trgovačkom konzulu Naumu Ičkom. Ova kafana kasnije pripada Ećimu Tomi Kostiću, koji je za vreme Drugog srpskog ustanka lečio i samog kneza Miloša. Prvo je bila poznata kao Ećim Tomina kafana, da bi 1878. godine promenila naziv u Kafana kod pastira.

Najstarija kafana u Beogradu

Stalni sporovi oko imena su postojali zbog toga što se kafana nalazi u ulici Kralja Petra, preko puta Saborne crkve, pa je sveštenstvo negodovalo zbog blizine kafane. Da bi zadovoljio crkvene oce vlasnik kafane 1892. menja naziv u "Kod Saborne crkve", ali je crkva na to reagovala kao na svetogrđe, zapretivši tužbom. Očajni vlasnik više nije znao šta da radi pa je okačio tablu sa znakom pitanja "?", taj naziv se zadržao i do danas. Kafana Znak pitanja je bila i ostala poznata po velikanima koji su u nju svraćali, od tvorca srpskog modernog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, preko glumca Petra Kralja do najvećeg boema, slikara i pisca Mome Kapora. Zanimljivo je da je ova kafana trebala da bude privatizovana pre dvadesetak godina, a Kapor je tada izjavio: "Ako ova kafana bude uništena, prestaću da pijem".

Besplatne rezervacije za sve pomenute kafane možete izvršiti pozivom beogradnocu na telefon 063 33 33 44 ili online, pa bilo da je reč o večernjem izlasku za vikend petak, subota, o nekom događaju kao što je Nova godina Beograd ili je samo u pitanju nedeljni ručak. Tu smo za vas za sve svaki dan u godini.

Beogradske kafane koje su pretvorene u restorane

Pored starih kafana koje još uvek postoje i rade, od nekadašnjih kultnih kafana u Beogradu koje su danas pretvorene u restorane izdvojili bi restoran Lovac, Klub književnika, Orašac i Kovač.

Restoran Lovac

Kafana debele hladovine i dobre divljači je rečenica u kojoj bismo mogli da opišemo restoran Lovac. Nastao davne 1963. godine u samom srcu Vračara, već više od pola veka je omiljeno mesto glumaca, pisaca i lovaca.

Restoran Klub Književnika

Još jedan od kultnih beogradskih restorana nalazi se u kući nekadašnjeg srpskog intelektualca i predsednika Vlade Srbije, Milana Piroćanca. Sagrađena kao velelepna vila na uglu Francuske i Simine ulice, ovo zdanje iz XIX veka svedoči o političkim previranjima i razgovorima o ratu i miru tadašnjih političara. S obzirom na činjenicu da se nalazi svega 200 metara od Narodnog pozorišta ne čudi činjenica da su česti gosti bili glumci Bata Stojković i Zoran Radmilović. Pored domaćeg glumišta ovaj restoran su posetile i holivudske zvezde, pa je tako čuveni zavodnik Ričard Barton dok je snimao film "Sutjeska" bio čest gost. Manje poznata informacija je da se u Francuskoj 7, osim čuvenog restorana nalazi i Udruženje književnika Srbije, kao i Srpsko književno društvo.

Restoran Orašac

Kultna kafana koja se nalazi u Bulevaru kralja Aleksandra, čvrsto odolevajući vremenu sa svojim drvenim podom i furunom naziv je dobila po mestu odakle je počeo Prvi srpski ustanak protiv Turaka. Svojim kvalitetom i tradicijom opravdava zašto nosi ime po jednom od najznačajnijih događaja u našoj istoriji. Ova kafana je danas preimenovana u restoran Orašac.

Restoran Kovač

Ovaj poznati voždovački restoran ime je dobio po istoimenoj kafani Kovač iz 1932. godine, a prema predanjima na istom mestu je nekada postojala i turska drumska kafana.

Želimo vam uvek lep provod po kafanama u Beogradu, pa do sledećeg čitanja.