Beograd, Magazin, Razno, Zanimljivosti

Ukoliko se uskoro udajete ili ženite bitno je unapred da znate taksativno koliko šta košta, kako bi pravilno mogli da planirate svoju svadbu. Svi smo svedoci da svet u godinama posle globalne pandemije Korona virusa i početka specijalne vojne operacije u Ukrajini više ne izgleda isto. Živimo novu realnost ili normalnost. A da li su izlasci, provodi, odlasci u kafanu sa društvom, koje smo kao narod uvek voleli, postali drugačiji? Da li su se proredili? Kao i kako danas izgleda proslava tradicionalne srpske svadbe? I koliko je potrebno para da se napravi svadba iz snova? Da se ne vraćamo na mračan period kovid izolacije koji je ostavio trajan pečat na socijalne kontakte, i na do tada u našoj zemlji rastuću Event industriju, ali da li se danas do kraja oporavila ta niša zabave, u koju svakako podpadaju i svadbe i venčanja? U ovom tekstu pokušaćemo da damo neke od odgovora, ali i da vas upoznamo taksativno sa svim cenama do najsitnijih detalja – što će vam biti od velike koristi ukoliko uskoro želite da stanete na "ludi kamen" i izreknete čuveno "Da".

Prosečna srpska svadba broji oko 200 zvanica kada se sabere porodica, familija, prijatelji i poslovni partneri sa jedne i druge strane, a cena takve jedne proslave nije ni malo jeftina. Trenutno u današnje vreme cena svadbe varira između dobrih 18.000 i 20.000 evra. Na visoke cene utiče i mesec u kom pravite svadbu, većina mladenaca se odlučuje da svadbeno veselje upriliči u maju, junu ili septembru. Letnji meseci – jul i avgust se obično izbegavaju, jer je većina ljudi na godišnjim odmorima, a i temperature su izuzetno visoke, ukoliko pravite svadbu na otvorenom. U skladu sa stihovima "Jesen stiže dunjo moja" česte su i svadbe u septembu, ali i početkom oktobra. Tako da u suštini budući bračni parovi imaju samo ova četiri meseca na raspolaganju. Zato se svadbe i rezervišu po godinu dana unapred. Problem su sale za svadbe, koje je sada potrebno rezervisati za aprili ili maj sledeće godine. Takođe, u zavisnosti od toga da li se venčavate u crkvi ili opštini, potrebno je zakazati svoj termin nekoliko meseci unapred. Ako želite crkveno venčanje kod izabranog sveštenika, morate voditi računa da ne pada u vreme posta.

Najveći trošak za svadbu predstavljaju restorani

Odabir restorana za svadbu je polazna tačka prilikom planiranje troškova. Restorani su u odnosu na prethodnu 2023. godinu poskupeli za 10 odsto, a sve ukupno u odnosu na period pre korone cene beleže rast od neverovatnih 35 odsto. Pa se tako nekada stolica za svadbu po gostu plaćala 25 evra, a sada je za to početni prosek 35 evra, dok najpoznatiji restorani u Beogradu traže i do čak 150 evra po gostu, u zavisnosti od toga za koji meni i paket pića se odlučite. Jeftiniji su drugi gradovi od Beograda, ali i radni dani, pa su sve češće svadbe četvrtkom i petkom.

Mladenci sve češće za svoj najlepši dan biraju restorane sa lepo uređenom baštom, terasom, bazenom, kako bi se sam čin venčanja obavio u atraktivnom ambijentu, pogodnom za slikanje, te se tako u novije vreme, iz tog razloga, izbegavaju velike sale za svadbe bez prozora. Isto tako potrebno je voditi računa i o parking mestima, ali i apartmanima za noćenje mladenaca.

Osnovni paket menija od 35 do 62 evra

Pod osnovni paket spada predjelo – selekcija pršuta i sireva, hladno predjelo, zatim obrok salate, potaži, toplo predjelo i glavno jelo. Što se pića tiče, uračunata su domaća, dok se strana doplaćuju.

Premium meni paket od 77 do 150 evra

Premium meni uglavnom obuhvata predjela i glavna jela internacionalnih kuhinja, kao i neograničenu konzumacija stranih i domaćih pića. Ovakav luksuzni meni prostora za svadbe u svoju cenu neretko uključuje i mladenački apartman sa šampanjcem za prvu bračnu noć, usluge fotografa i dekoratera.

Zlatna sredina – meni za 60, 70 evra

Ukoliko se odlučite za jedan od srednjih paketa, čija je cena 60ak evra po osobi, kada to pomnožimo sa brojem od 200 zvanica, dobijamo cifru od 12.000 evra samo za restoran.

Najbolju moguću cenu za organizovanje proslave svadbe u restoranu budući mladenci mogu da ostvare uz pomoć beograd nocu portala. Call centar kompanije Beograd Noću je dostupan svakog dana u nedelji od 09h do 01h i stoji vam na raspolaganju.

Venčanica – Ženska radost ili glavobolja?

Sirena ili princeza kroj, da li ću uspeti da smršam do svadbe, kakvu drugu haljinu da kupim da se presvučem u toku svabe, gde da nađem adekvatne haljine za kumu i mamu itd. – samo su neka od pitanja koje sebi postavlja svaka buduća mlada. Kroj venčanice je početak glavobolje, a cena je već migrena. Prosek cene za iznajmljivanje venčanica je od 500 do 600 evra, novi modeli su skuplji i njihova cena iznosi 800 evra, a ukoliko želite da kupite venčanicu to zadovoljstvo će vas koštati od 1200 evra pa naviše. Takođe, trebati uzeti u obzir da je raskošna haljina teška zbog velikog brojeva slojeva, žipona, kristala, perli kojim je ukrašena i da u njoj ne možete provesti ceo dan, pa vam samim tim treba i svečana haljina koja košta od 200 – 250 evra pa naviše. Ako hoćete da uštedite, uvek postoji i opcija da sami šijete venčanicu, ukoliko poznajete dobru šnajderku, ali je i materijal poskupeo, pa ispod 500 evra teško da ćete na kraju proći, ali će vam barem ostati haljina i za posle. Tako da slobodno možemo da kažemo da za venčanicu računate 750 evra u proseku.

Koliko je potrebno para da se napravi svadba

Cena odela za mladoženju

Dragi muškarci, vama je uvek lakše, jer to odelo bez kravate možete da nosite i u drugim prilikama, ili da odvojeno kombinujete sako i pantalone. Cena pristojnog smokinga iznosi 200 evra, pantalone su 50 evra, kao i košulja, dok je leptir mašna 20 evra, pa ceo stajling iznosi 320 evra.

Obuću za mladence još nismo uračunali, a i to je ne tako zanemarljiva stavka.

Burme – Još jedan neizbežan svadbeni trošak

Komplet zlatnih burmi od žutog ili belog zlata, jednostavne izrade, iznosi oko 350 evra. Ono što je olakšavajuće je da u današnje vreme sve više ima zlatara. Gotovo da ne postoji deo grada u kojem nema bar nekoliko ovih zanatskih radnji, a sve od njih u svojoj ponudi između ostalog imaju i burme. Izbor je zaista veliki.

Bendovi za svadbe – Koliko treba izdvojiti za muziku

Pored hrane na svakoj proslavi je najvažniji izbor muzike. Gosti obično zaboravljaju sve ostalo, ali atmosferu pamte. Za dobru atmosferu zaslužan je kvalitetan bend, čija se cena kreće od 1500 do 7000 evra, ali recimo da je neki prosek 5000 evra. Naravno, reč je o bendovima za svadbe i o nekim poznatijim pevačima. Dok ukoliko želite velike muzičke zvezde, dobra vest je da mogu i oni da se angažuju, ali ćete za njih morati još dublje da zavučete ruke u džepove. Bez obzira ko peva, ne zaboravite da na svadbu morate ići sa određenim muzičkim predznanjem i da znate koje su to najlepše svadbene pesme, kako bi mogli da budete dobri akteri iste, a ne samo nemi posmatrači.

Svadbene torte

Kako su cene otišle u nebesa, razume se da su tako i mladenačke torte dosta poskupele. Kilogram svadbene torte sada iznosi 1900 dinara, a ne pravi se ispod 5 kilograma, pa je cena za jednu takvu tortu vrtoglavih 9500 dinara, a ukoliko imate 200 zvanica, biće vam potrebno nekoliko torti, pa opet dolazimo do pozamašne cifre od preko 300 evra.

Koliko košta svadbena torta, torta na četiri sprata

Venčanje u crkvi

Ne postoji zvaničan cenovnik Srpske pravoslavne crkve, već je obred venčanja po sistemu "koliko daš", a to čašćavanje ovih dana iznosi i do 500 evra, ali da budemo skromni pa da kažemo da je moguće proći sa izdvajanjem 200 do 300 evra za crkvu.

Izlazak matičara na teren

Osnovna taksa za venčanje, ukoliko se registrujete u sali opštine iznosi 380 dinara, ali ukoliko matičar izlazi na teren cena je 16.101 dinar, ili u evrima blizu 140 evra.

Šminka i frizura za mladu

Poprilična finansijska stavka, jer je najjeftinije šminkanje od strane profesionalnog šminkera 50 evra, dok ta cena može iznositi i 200 evra, ukoliko se radi o poznatom šminkeru, ali uzmimo da je prosek 100 evra za mladu i još 30 evra za svečanu frizuru.

Iznajmljivanje limuzine

Ovo je jedini trošak za svadbu od svih navedenih koji nije nužan, već je više stvar lične želje. Pa tako ukoliko želite da vas na venčanje vozi limuzina sa profesionalnim vozačem za to će vam biti potrebno dodatnih stotinak evra. Dok za produžene limuzine poput onih u kojem se voze holivudske zvezde treba izdvojiti 200, 250 evra.

Do sada smo došli do cifre od oko 19.000 evra, a predpostavljam da nismo baš sve stavke uračunali. Ostaju cene dizajniranja i štampanja pozivnica, ukoliko želite da ih vaše zvanice fizički imaju u rukama opipljivo, a ne digitalne. Takođe obuća, tašna za mladu, kozmetički tretmani na koje ide pre svadbe, itd. Uglavnom cena svadbe u Beogradu za 200 zvanica, obrni okreni ne može biti ispod 18.000 evra i ako se pokuša da se na mnogim stavkama štedi. Dobra vest je da se danas kada se ide na svadbu ne stavlja u kovertu ispod 100 evra, tako da će vam ostati kusur za medeni mesec.

Kao sastavni deo priprema za svaku svadbu ulaze i dobro osmišljeno devojačko i momačko veče. Devojačko veče uglavnom organizuje mladina kuma, dok je za momačko veče zadužen mladoženjin kum. Rezervacije za ove događaje takođe možete izvržiti putem Beograd Noću, bilo direktnim kontaktom sa operatorima call centra, bilo online ili preko beogradnocu aplikacije koja postoji i za korisnike telefona sa android sistemom i za korisnike telefona koji imaju ios.