Magazin, Razno, Zanimljivosti

Saznajte kako da budete sigurni da ste stvarno pijani, koji je najbolji prirodni lek za mamurluk, kao i koje su to nove metode u lečenju. Svi se sećamo izlazaka po beogradskim splavovima, kafanama, klubovima i žurkama kada bi jedva spojili četiri sata sna, a sutradan funkcionisali najnormalnije. Kolko vas je kupovalo hleb u povratku kući posle izlaska ili aftera? Ali ste onda napunili 30. godina i sve se promenilo ili ne? Da li je mamurluk stvarno gori posle tridesete ili su nas tada pritisle brojne obaveze?! Živimo korporativnim načinom života, stalno jurimo za nekim parama, a nikako da ih stignemo. Ko se udao/oženio i ima decu još manje ima prilike za snom i oporavkom posle noćnog provoda, a to sve dodatno otežava mamurluk. Kao što sve u životu ide teže sa godinama, ista je priča i sa izlaženjem u provod i mamurlukom.

"Nikad više neću da pijem" je rečenica koju smo svi barem jednom izgovorili nakon izlaska u grad, a koja naravno nije tačna. Treba prvo poznavati svoj organizam, znati šta ti od alkohola odgovara i u kojim količinama, jesti barem neko meze uz piće i ne mešati pića, šta naručite na početku to pijete celo veče. I naravno hidrirajte se dovoljno.

Žurka pijanstvo mamurluk

Kako nastaje mamurluk

Mamurluk je stanje koje nastaje nakon preteranog unosa alkoholnih pića i nedovoljno sati sna. Šta je prekomerna količina alkohola, to je individualna kategorija, ali nedostatak sna je poguban, ma koju količinu alkohola da ste uneli. Mamurluk se najčešće oseća jutro posle pijane noći, ali se može osetiti u bilo koje doba dana. Obično su prvi pokazatelji glavobolja, vrtoglavica, pospanost, anksioznost, pa čak i depresija, kao i stid u skladu sa izrekom: "Pijanstvo i nije pijanstvo, ako te tri dana posle nije sramota". Takođe, ukoliko ste već bili umorni i dehidrirani pre unosa alkohola samim tim će i simptomi mamurnog stanja biti gori.

Vezao kravatu oko glave i pije vino, mamurluk

Šta sve mogu biti simptomi mamurluka

Alkohol jako loše utiče na ljudski organizam, a simptomi mamurluka kao njegove posledice su mnogobrojni. Od onih lakših, pa sve do umernih i teških. U zavisnosti od količine unetog alkohola zavise i simptomi mamurluka, a oni najčešći su:

 • Loš san – Iako je opštepriznato mišljenje da "pijanice" dobro spavaju. To u praksi ne mora biti slučaj, obično je neispavanost karakteristična za jutro posle.
 • Glavobolja – Prekomeran unos alkohola dovodi do širenja krvih sudova, što dovodi do glavobolje;
 • Pad šećera u krvi – Ne mora biti nužno povezan sa mamurlukom, ali može biti jedna od posledica ukoliko niste jeli;
 • Razdražljivost želudca – Povećano lučenje želudačne kiseline, može dovesti do mučnine, povraćanja ili bolova u stomaku;
 • Amnezija – Alkohol takođe može uticati na zaboravnost, a kod težih oblika tu su i "crne rupe" u pamćenju;
 • Dehidratacija – Alkohol izaziva učestalo mokrenje, što dovodi do dehidratacije organizma.

Dok u teže simtome mamurluka spadaju:

 • Ubrzan rad srca;
 • Anksioznost;
 • Zakrvavljene oči;
 • Pojačano lučenje pljuvačnih žlezdi;
 • Vrtoglavica;
 • Jeza celog tela;
 • Povraćanje;
 • Mučnina;
 • Dijareja;
 • Bolovi u stomaku;
 • Mrtvilo organizma;
 • Preosetljivost na svetlost;
 • Depresija.

Ukoliko je neki ovih simptoma pojačan obavezno se javite lekaru, jer postoji opasnost od trovanja alkoholom.

Kako se leči mamurluk

Mamurluk obično prolazi u roku od 24 sata, a evo šta možete da uradite kako bi pomogli sebi ako upadnete u iskušenje koje sa sobom nosi noćni provod u klubovima, kafanama i na splavovima:

 • Pijte dosta tečnosti voda, supa, čaj će vam pomoći da se oporavite, jer kao što smo već rekli alkohol dovodi do dehidratacije organizma. Ali isto tako izbegavajte sva gazirana pića, jer vam ona neće prijati.
  Iako je je u narodu popularno mišljenje "Klin se klinom izbija" i da se tako ujutru popije jedna ljuta rakija i da bude "ko rukom odnešeno", u praksi nije baš tako. Preporučuju se bezalkoholna pića za dan posle. Tako da je za lečenje mamurluka prikladnija druga narodna izreka: "Ko vino večera, vodu doručkuje";
 • Odmor – Ukoliko se niste dobro naspavali u toku noći, odmorite i pokušajte da odspavate popodne i bićete ko novi;
 • Lagana hranaSupa iz kesice sadrži visok novo soli, koju ste možda izgubili ukoliko ste imali problema sa povraćanjem. Takođe dvopek i krekeri mogu pomoći kod mučnine. Riba je prema nekim istraživanjima takođe pogodna za ova stanja;
 • Voće – Banane su se pokazale kao zahvalne u ovakvim situacijama;
 • Svež vazduh – Ukoliko je prošla jutarnja mučnina posle pijanstva izađite u laganu šetnju i na svež vazduh, s tim da se aktivniji trening nikako ne preporučuje.

Nove metode lečenja mamurluka

Prašak protiv mamurluka – Na našem tržištu postoji nekoliko vrsta praškova protiv mamurnog osećaja koji u svom sastavu sadrže vitamin C, kompleks vitamina B, cink, magnezijum, kalijum i natrijum, kao i ekstrakt đumbira koji pomaže bržem izbacivanju toksina iz organizma.

Injekcija protiv mamurluka – Naučnici u Teksasu izumeli su "injekciju za trežnjenje". Za sada je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali postoje naznake da bi uskoro mogla da počne da se koristi u bolnicama kod trovanja alkoholom. Ona štiti mozak od toksina tako što šalje hormoski signal mozgu da se zaštiti od gubitka svesti i poboljša kordinaciju tela, jer alkohol pored toga što razgrađuje jetru, negativno utiče i na mozak.

Da li seks leči mamurluk? Pitanje od milion dolara. Za vreme seksualnog odnosa ispuštaju se hormoni endorfin i oksitocin, koji dovode do zadovoljstva i opuštanja, pa ćete i stanje mamurluka lakše prebroditi. A ako baš bude dobro možda i zaboravite na pijanstvo.

Narodni lek za mamurluk

Još od kad je sveta i veka i Grčkog i Rimskog carstva, ljudi su pronalazili načine za lečenje od prekomernog unošenja vina. Jedan od njih je čaj od svežih listova nane sa nekoliko zrnaca kima.

Zatim, u narodni lek za mamurluk se podvode i:

Mlevena crvena paprika – Ovaj začin kao dodatak jelu pokreće procese detoksikacije organizma.

Soda bikarbona – Ukoliko imate osećaj mučnine razmutite jednu kafenu kašičicu sode bikarbone u pola čaše vode i popijte na eks.

Rasol – Najpoznatiji narodni lek protiv mamurluka je svakako rasol. Problem leži u činjenici da živimo u modernom vremenu, pa je sve manje domaćica koje potapaju kupus u kace, a i sve manje domaćina koji tu burad sa kupusom donose. Bilo kako bilo, ukoliko dođete do usoljene vode u kojoj je stajao kupus za buduće sarme uboli ste bingo. Te stoga nije na odmet i da pomenemo recept za pripremu kiselog kupusa za sarme i mamurluk. Elem, potrebno je bure za kišeljenje, 25 kilograma kupusa (možete i manje), na tu količinu kupusa ide 500 grama soli, nekoliko listova lovora i dve kašike bibera. Glavice kupusa se iseku na pola i ređaju tako što ide red kupusa, pa red začina. Potrebno je da budu gusto poređane, a ne mnogo nabijene jedne preko drugih, kako bi kupus pustio svoj prirodni sok. Bilo bi poželjno da bure ima drveni poklopac i da se pritisne sa nečim teškim, u davna vremena je to bio kamen za kišeljenje kupusa. Sam proces fermentacije što duže traje je bolji. Prvih pet dana bolje je da stoji na sobnoj temperaturu, a onda se premešta u podrumske prostorije do krajnjeg proizvoda – sarmi i rasola. Kako ne bi došlo do kvarenja potrebno je pre upotrebe bure dobro oprati, a savetujemo i da ga dezinfikujete alkoholnim sirćetom oa da ga posle toga ponov isperete.

Prirodni lek za mamurluk rasol

Svaka osoba koja je u svom životu bar jednom imala mamurluk vrlo dobro zna, čak i ako je provod i pijanstvo usledilo tokom vikenda, da samo vikend nije dovoljan za oporavak i da su zbog toga celu sledeću radnu nedelju usporeni. Pošto su svi takozvani produženi vikendi, nastali spajanjem slobodnih dana usled državnih i crkvenih praznika, prošli – Prva sledeća prava mogućnost kada sebi možete da priuštite mamurluk, a da to ne utiče i nema posledice na vaš posao, jeste Nova godina 2025 Beograd. Obzirom da se Nova godina ove godine dočekuje u utorak, da su sledeća dva dana neradna, ostaje samo jedan radni dan do vikenda. Te je tako idealna prilika da upravo taj petak uzmete kao jedan dodatni slobodan dan, pa da ga spojite sa svim time i da imate čitavu jednu nedelju za odmor i oporavak od pijančenja i nastalog mamurluka od proslave dočeka Nove godine. A kada smo već kod toga, da spomenemo da na našem Beogradnoću portalu možete pratiti sve ponude za doček 2025 u Beogradu. I takođe rezervisati svoje mesto i kupiti karte za iste po najpovoljnijim uslovima.