Intervjui, Na Vodi Kafana, Poznati

Novica Zdravković: Lako je bilo biti uspešan i dobar kompozitor kad ti je Toma brat.

Iako ga nema više od dve decenije, pesme legendarnog kantautora i boema Tome Zdravkovića i danas su veoma popularne. Njegov mlađi brat i kolega Novica, pesme poslednjeg kralja kafane, oživljava svaki put kad uzme mikrofon u ruke. Kaže da mu nikada nije smetalo da bude u Tominoj senci i da je ozbiljnije o svojoj karijeri počeo da razmišlja tek kad nas je Toma napustio. Za beogradnocu.com s puno ljubavi priča o svom bratu i najavljuje nam novi cd koji uskoro treba da izađe. Dok čekamo nove kafanske hitove, u Novičinom pevačkom umeću i pesmama koje su obeležile zlatno doba kafane možemo uživati u kafani Na Vodi Kafana.

beogradnocu: Nedavno je postavljena voštana figura vašeg brata u kafani Na Vodi Kafana, kakva su vaša osećanja po tom pitanju?

Novica Zdravković: U pitanju je odličan potez vlasnika kafane koji je mene svakako ganuo.  Evocira uspomene i vraća ona lepa sećanja na zlatno vreme kafane u kom je Toma živeo i stvarao. Mladi imaju jedinstvenu priliku da se slikaju s Tomom. Ne bi me iznenadilo kad bi se u svakoj kafani pojavila po jedna Tomina voštana figura.

Na Vodi Kafana

Fotografisano u Kafana Na Vodi Kafana

beogradnocu:Kako su izgledali vaši dani provedeni sa Tomom, čega se najradije sećate, kakav je zaista bio?

Novica Zdravković: Toma je privatno bio jako ozbiljan. Deset godina je stariji od mene i ni malo mu se nije dopadalo što sam i ja odabrao boemski put, ali je na kraju popustio. Živeo je za muziku, lepe žene su bile inspiracija njegovom radu. Voleo je da se druži i u njegovom društvu često su bili  glumci, književnici, novinari. Koga god da pitate za Tomu, svi će vam o njemu pričati kroz osmeh.

Na Vodi Kafana

Fotografisano u Kafana Na Vodi Kafana

beogradnocu: Kako to da nikada niste snimili neku pesmu zajedno?

Novica Zdravković: Toma mi je uvek govorio da sam loš pevač, mislio je da sam talentovaniji kao kompozitor i tekstopisac. Trebalo je da snimimo jednu pesmu zajedno, ali nas je njegova bolest omela u tome. Zato sam ja napisao mnoge pesme koje je on otpevao, za jednu je čak vezana lepa anegdota. U pitanju je pesma "Umoran sam od života". Kad sam je napisao odneo sam je direktoru Jugotona Obradu Jovoviću, koji me je izbacio iz kancelarije i rekao da od te pesme neće biti ništa. Toma je ovu pesmu prvi put čuo u kafani i nije znao da sam ja autor, igrom sudbine baš je sedeo sa Jovovićem. Tomi se pesma veoma dopala. Sutradan je saznao da je moja, kao i da sam je nosio kod Jovovića koji je pesmu ocenio kao lošu. Naravno Toma je odmah otišao kod Jovovića i pitao ga kako je mogao da odbaci ovako dobru pesmu, na šta je ovaj rekao da se uopšte i ne seća da sam bio. Kasnije je Toma otpevao pesmu koja je, kao što znate, postala i ostala veliki hit.

beogradnocu:Kakva su vam iskustva sa snimanja filma "Čuvari duše" i dokle se stiglo sa snimanjem filma o Tominom životu, na kom bi trebalo da radi i Emir Kusturica?

Novica Zdravković: Bilo je to zanimljivo iskustvo, lepo osmišljen diplomski rad reditelja Aleksandra Stankića sa poentom "Sve je u životu prolazno moj druže". Iako nisam glumac snimio sam scene u bolnici koje oslikavaju poslednje trenutke Tominog života, mislim da bi profesionalac to bolje uradio od mene. Što se tiče ovog drugog projekta, ne znam dokle se sa tim stiglo, iskreno bih voleo da taj film dočeka svetlost dana.

NOVICA

Fotografisano u Kafana Na Vodi Kafana

beogradnocu: O vašem autorskom radu se i dan danas malo priča, uvek svi pitaju za Tomu?

Novica Zdravković: Lako je bilo biti uspešan i dobar kompozitor kad ti je Toma brat. Godina sam bio zadovoljan nastupima po kafanama i pisanjem, to me je ispunjavalo i nisam želeo ništa više. Tek kada nas je Toma napustio počeo sam ozbiljnije da razmišljam o svojoj karijeri i u meni se rodila želja da nastavim tamo gde je on stao.

beogradnocu: Načuli smo da snimate novi cd?

Novica Zdravković: Tako je. Ovog leta će izaći moj novi cd, jedna od pesama se zove "Sve su moje niti pokidane" i verujem da će naći put do srca slušala, na ovom cd-u ima i jedna pesma koja je posvećena mojoj ženi, ali ne mogu da vam kažem kako se zove. Naravno biće i modernih pesama, za mlađe naraštaje.

beogradnocu: Kako biste ocenili noćni život Beograda?

Novica Zdravković: Beograd je sjajan grad. Ima mnogo zanimljivih mesta koja su prilagođena različitim afinitetima i svako će pronaći ono što će ga razveseliti, ispuniti i gde će se dobro provesti. Ja sa prijateljima često sedim u kafani i razgovaramo o nekim prošlim vremenima. Svim ljubiteljima boemkog provoda, savetujem da dođu u kafanu Na Vodi Kafana, tu će pronaći provod po svojoj meri i želji.

 

beogradnocu.com