Magazin, Zanimljivosti

Novogodišnji običaji postoje širom sveta, pa svaka zemlja na svoj način obeležava ispraćaj stare i doček nove godine. Naša tradicija je da doček Nove godine ispoštujemo i kada ga svi slave, 31. decembra, ali obeležavamo i Srpsku (pravoslavnu) novu godinu. Pripema za ulazak u novu godinu sastoji se iz nekoliko rituala koji se i dan danas poštuju.

Novogodišnji običaji su naše tradicije, a ukoliko ih poštujemo smatra se da će nas pratiti sreća i blagostanje tokom cele godine. Većina običaja smatra se sujeverjem, ali su ujedno i simpatični, pa ih rado sprovodimo. Evo o kojim običajima je reč. 

Bogata novogodišnja trpeza

Poslednje veče stare godine trebalo bi da obeležite bogatom trpezom, a frižider nikako ne ostavljajte prazan, a ako to ispoštujete nećete biti gladni tokom cele predstojeće godine. Poželjno je da na stolu imate prasetinu, jer je prase dinamična životinja i označava napredak. 

U nekim delovima Srbije se sprema isključivo meso koje nije od životinje sa krilima, kako hrana ne bi “odletela” iz kuće u narednom periodu, ali i te životinje se u nekim kulturama smatraju prljavim. Iako većina ne smatra da će im hrana doneti lošu sreću, ipak se svinjetina nalazi na skoro svim trpezama.

Crveno donosi sreću

Na Novu godinu treba obući nešto novo, a poželjno bi bilo da bude u crvenoj boji, jer ona kod nas, kao i u Kini donosi sreću i radost. To može biti neki manji odevni predmet ili nakit, a ukoliko obučete donji veš u ovoj boji imaćete sreće u ljubavi. Većina žena poštuje ovaj običaj, jer ih detalji u crvenoj boji razvesele i oplemene im izgled.

Devojka sa crvenim karminom

Poljupci i dobri odnosi tokom novogodišnje noći

U ponoć se treba izljubiti sa dragim osobama, jer to znači da ćete se sa njima slagati u narednoj godini i da neće biti prekida odnosa. Zbog toga ljudi pažljivo biraju osobe kojima će poljupcem čestitati Novu godinu. Bitno je da generalno na taj dan budete u dobrim odnosima sa svima, jer ukoliko dođe do svađe u novogodišnjoj noći biće je cele godine.

Pored pomenutih običaja koji se poštuju i danas, nije preporučljivo da novčanici koje posedujete u domu budu prazni, kao i da ne iznosite ništa iz kuće na taj dan. Trebalo bi da se uzdržavate od bilo kakvog fizičkog napora, jer je taj dan rezervisan za odmor i veselje. Sa poslom možete krenuti prvog januara i nova aktivnost može vam osigurati sreću na poslovnom planu.

Bebe koje se rode 1. januara smatraju se “decom sreće”, a postoje i verovanja kada je u pitanju vreme na Novu godinu. Ukoliko vetar duva sa juga ili ga uopšte nema to je dobar znak, dok duvanje vetra iz ostalih pravaca donosi neku vrstu nevolje. 

Novogodišnji običaji širom sveta

Nova godina se uglavnom dočekuje na glavnim gradskim trgovima uz poznate muzičare, a u ponoć se priređuje spektakl na nebu u vidu vatrometa. Ovako se širom sveta obeležava novogodišnja noć.

#1 Doček Nove godine u Kini

Kinezi proslavljaju dve Nove godine kao i mi, jednu 31. decembra, po gregorijanskom kalendaru, a drugu u februaru, na dan kada je mlad mesec. Za ovu zemlju specifični su ukrasi u crvenoj boji, kojima ukrašavaju posebno ulazna vrata, a simbolizuje sreću i bogatstvo. 

Na taj dan se sklanjaju svi noževi, zbog verovanja da ukoliko se neko na taj dan poseče, nesreća će pratiti njegovu porodicu cele godine. Tokom Nove godine se ne radi, a žene ne bi smele da napuštaju svoje domove. Ako želite da poklonite nešto svom prijatelju iz Kine za Novu godinu vodite računa da to ne bude sat ili makaze, jer se može smatrati uvredom. 

#2 Nova godina u Brazilu

Brazil je specifičan po tome što se Nova godina tradicionalno proslavlja na plaži, kada Brazilci nakon ponoći bacaju cveće ili pale sveće u vodi. Veruje se da na taj dan nošenje bele ili plave odeće donosi blagostanje i mir, a biljka sočivo predstavlja amajliju za zdravlje i sreću.

#3 Novogodišnja noć u Egiptu

U Kairu se tradicionalno svake godine održava festival, kojim se proslavlja Nova godina, koja počinje tek kada se na nebu pojavi pun mesec. Nakon objavljivanja proslave od strane religijskih zvaničnika veselje počinje širom zemlje.

Vatromet iznad mora

#4 Engleski običaji tokom dočeka Nove godine

Englezi veruju da će im prvi gost nakon ponoći doneti veliku sreću, pa se trude da ga što bolje ugoste i budu fini prema njemu. Taj gost bi trebalo da bude muškog roda, da uđe na prednja vrata doma i da sa sobom nosi neki od tradicionalnih poklona (veknu hleba, zdravicu ili ugalj), jer u suprotnom neće biti primljen. 

Novogodišnji običaji i verovanja vezana za doček neguju se svuda u svetu, ukazuju na sreću i uveličavaju tradicionalna veselja. Ukoliko se odlučite na putovanje i proslavu Nove godine u nekom drugačijem okruženju, imajte na umu ove običaje i čeka vas zagarantovano dobar provod.