vesti

Da li biste posetili ovo divno mesto?

Isola La Gaiola je prelepo italijansko ostrvo. Prozirnost vode je neverovatna, mir koji vlada je kao iz bajke, i Gaiola izgleda kao savršeno mesto za odmor iz snova i uživanje u šumu talasa. Međutim, ovaj raj na zemlji je napušten, a za to mora postojati i razlog, zar ne?

620xNxostrvo3.jpg.pagespeed.ic.Yw2NU8RXEK

Svaki turista koji dođe i sazna istinu o ovom ostrvu, njegove iluzije o prelepoj Gaioli se ruše. Kako se ispostavlja - ostrvo krije jednu mračnu tajnu.

Legenda o ukletom ostrvu nastala je iz činjenice da su mnogi njegovi vlasnici iznenada preminuli. Sve je počelo oko 1920. godine sa Hansom Braunom iz Švajcarske.

ostrvo_gaiola

Nakon nekoliko godina provedenih na ostrvu, Braun je pronađen mrtav. Njegovo telo bilo je umotano u tepih, a žena mu se udavila nekoliko meseci kasnije. Sledeći vlasnik Oto Grunbak iz Nemačke umro je od srčanog udara u svojoj vili na obali mora. Slična sudbina je zadesila i vlasnika farmaceutske kompanije, Maurisa Sandoza, koji je izvršio samoubistvo u psihijatrijskoj ustanovi.

la-gaiola-napoli-foto-di-nico-musella-13

Sledeći nesrećnik u nizu, nemački vlasnik industrije čelika, baron Karl Pol Langheim, raskalašnim životom je doveo sebe do finansijske propasti. Ostrvo je pripadalo i Đaniju Anjeliju, predsedniku kompanije Fiat, čiji je sin jedinac izvršio samoubistvo.

620xNxostrvo2.jpg.pagespeed.ic.s7r382MbzO

Nakon toga, Anjeli se zbližio sa svojim bratancem u želji da mu prepusti kormilo kompanije, ali je i on nažalost umro od retke vrste karcinoma sa samo 33 godine.

parco_sommerso_gaiola

Još jedan bivši vlasnik ostrva Gaiola, Pol Geti, preživeo je golgotu kad mu je unuk kidnapovan, a otmičari uz poruku o otkupu poslali pramen njegove kose i uho. Poslednji vlasnik ostrva, Đanpaskal Grapone, završio je u zatvoru nakon što je njegova osiguravajuća kompanija propala. Od tada, vila je napuštena, a ostrvo nenaseljeno.

Untitled

Ostaje nejasno kako je u periodu kraćem od jednog veka ovo mesto promenilo toliko vlasnika uprkos svojoj reputaciji, mitovima i legendama koje starosedeoci napuljskih ostrva šapatom prepričavaju.

01

Isola La Gaiola se zapravo sastoji od dva manja ostrva povezana drvenim mostom u napuljskom zalivu, koja su deo Gaiola podvodnog parka koji štiti zalivske retke životinje.

Untitled5

Na La Gaioli se nalaze ostaci drevnog hrama posvećenog boginji Veneri. Na njemu još uvek postoji nekoliko ruševina iz vremena Rimljana, a napuljske legende kažu da je rimski pesnik Vergilije baš na Gaioli izučavao svoje mađioničarske trikove.

 

beogradnocu.com