Magazin, Razno, Zanimljivosti

Tekila je žestoko alkoholno piće koje sadrži od 35 do 55 procenata alkohola i dobija se od biljke plave agave koja je zapravu kaktus. Poreklom je iz Meksika, tačnije proizvodi se u okolini grada Tekila, u meksičkoj državi Halisko, po kojoj je i dobila ime.

ISTORIJAT TEKILE

Tekilu su prvi krenuli da prave i koriste drevni Asteci još u XVI veku, tačnije prvi spisi o ovom piću zabeleženi su 1521. godine, pre nego što je Južna Amerika postala španska kolonija. Španski konkvistadori su tekilu otkrili slučajno, tako što im je ponestalo brendija, pa su počeli da piju piće lokalaca. Toliko su uživali u čarima ovog žestokog pića da je španski aristokrata Don Pedro Sančes, poznat i kao "Otac tekile" odlučio da investira u proizvodnju ovog pića 1600. godine. Recept za tekilu kakvu danas poznajemo i konzumiramo datira iz XIX veka, a nastao je u pustinjskoj oblasti Meksika Gvadalahara. Ovo žestoko piće svoju punu ekspanziju dobija početkom XX veka, a danas gotovo da ne postoji nijedan kafe bar u kom ne možete konzumirati ovu vatrenu lepoticu uz limun i so. Zato pravac na stranicu barovi Beograd i rezervišete svoje mesto u nekom od najpopularnijih barova potpuno besplatno preko Beograd Noću call centra ili online. A sve to možete učiniti i putem beogradnocu aplikacije koja postoji i za ios i za andorid. Na raspolaganju su vam brojni barovi, a među njima mi bi svakako najpre izdvojili: Santo Domingo, Pivaru, Flag & Sparrow i pub i underground, Mine Lux bar, zatim bar Nula pet, kao i veoma posećen bar koji se nalazi u Sava Mali i koji, verovali ili ne, svih sedam dana u nedelji ima muzički program uživo, a to je bar Dok u Karađorđevoj broj 55.

TEKILA HOTEL

Ukoliko još uvek ne znate gde ćete ovoga leta provesti svoj godišnji odmor imamo savršen predlog za vas reč je o "Tekila hotelu". Da dobro ste čuli. Jedna meksička destilerija je došla na ideju da na svom zemljištu razvije turizam. Smeštaj je na bazi bungalova, spavate u ogromnim bačvama tekile, okruženi plavim agavama, a takođe ličnu higijenu obavljate u ogromnim buradima u kojima su postavljeni tuševi i toaleti. Tokom dana, za vreme boravka u ovom hotelu, naravno degustirate tekilu, obilazite destileriju koja se nalazi u neposrednoj blizini, a možete dizajnirati i svoju flašu tekile. Kada padne noć, očekuju vas lude žurke uz marijače, a ispod zemlje se u lagumima nalazi restoran na dubini od 4,5 m.

Hotel Tekila Meksiko bungalovi

Cena noćenja u ovom originalnom i jedinstvenom hotelu se kreće od 175 dolara po osobi.

KOJE SVE VRSTE TEKILE POSTOJE

Oro - što u prevodu sa španskog jezika znači zlato, je mlada tekila u koju se dodaju šećer i karamel, kako bi njen ukus podsećao na stariju verziju, dok njena tako žućkasta boja asocira na zlato.

Blanko - zovu je još i Bela ili Srebrna, je nešto starija verzija tekile.

Reposato - je tekila koja je odležala između dva meseca i godinu dana u hrastovoj buradi.

Anjeho - je starija tekila od Reposato. Anjeho je odležala između jedne i tri godine.

Ekstra Anjeho - tekila koja je odležala preko tri godine. Ova kategorija je uvedena tek 2006. godine. Sa godinama provedenim u buretu tekila menja boju i postaje tamna, dok je na početku bezbojna, ali je proizvođači često karmelizuju, zato nije s goreg znati ovu podelu.

KAKO SE PIJE TEKILA

Ako uspete da odete na odmor u malo pre pomenuti hotel verujem da ćete se vratiti kao pravi profi degustatori, ali ako ipak tekilu budete ispijali na nekom od mesta za izlazak u Beogradu, evo par korisnih saveta. Tekila se sipa u uske čaše, nalik čašama za rakiju, i konzumira se sa limunom i solju. Redosled je sledeći: Prvo se na deo dlana između palca i kažiprsta stavi so, kada poližete so, popijete tekilu i onda sve to "ublažite" limunom. A mnogi dodatno sa soli namažu i ceo obod čaše.

Dve čaše tekile sa limunom i soli

So se uzima kako bi se jačina tekile ublažila, a limun radi boljeg ukusa. Nemci na primer tekilu piju sa cimetom i kriškom narandže, postoji varijanta za baš hrabre da se konzumira sa paradajzom i čilijem, dok je u Meksiku piju sa sangrijom, a pravilo je sledeće: "Koliko tekile, toliko i sangrije".

KOJE SU NAJBOLJE TEKILE NA SVETU

Don Julio - Kažu da je tajna kvaliteta ove tekile u plavoj agavi koji sazreva na svežem planinskom vazduhu planine Atotonilko. Čeka se sedam godina, kako bi ova biljka bila najsočnija i onda se seče iz korena, tom prilikom se skidaju bodlje, a listovi se usitnjavaju.

PatronIli u prevodu sa španskog gazda je velika meksička kompanija koja proizvodi sve vrste tekila, od Reposato i Anjeho do Patron XO Café.

1800 Tequila - Pravi se 100 posto od plave agave, a najponosniji su na svoju silver ili blanko verziju, koja u bačvama provodi 12 godina.

Cabo Wabo - Veoma je popularna na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, jer je njen vlasnik osnivač rock benda Van Halen, pa joj dobrog marketinga nije nedostajalo.

Herradura - Osnovana davne 1870. godine, ova tekila napravljena od 100 posto plave agave, ima i seriju proizvoda El Jimador, nazvanu po ljudima koji skupljaju agavu.

Posebno se po dizajnu izdvaja Tekila KAH, jer je flaša napravljena kao ukrašena lobanja, slaveći "Praznik mrtvih" koji je u Meksiku izuzetno popularan.

Tu su naravno i Olmeca, Jose Cuervo i jeftinije varijante pooput: Two fingers, Sierra, Agavita i Corrida.

NAJBOLJI KOKTELI SA TEKILOM

Tekila Sunrise
Potrebno je: Tekila 50 ml, Sok od narandže 100 ml, Sok od nara 25 ml, Led 3 kockice.
Način pripreme: U visoku koktel čašu staviti tri kockice leda, preko kojih se sipa tekila. Zatim se sipa sok od narandže i na kraju sok od nara, kako bi se spektar boja lagano prelivao podsećajući na zalazak sunca.

Koktel tekila sunrise

Matador
Potrebno je: Tekila 60 ml, Sok od limete 30 ml, Sok od ananasa, led.
Način pripreme: U šejkeru promešati tekilu i sokove limete i ananasa, pa sipati u čašu za martini u kojoj se predhodno nalazi izdrobljen led.

Paloma, ili na španskom golubica
Potrebno je: Tekila 60 ml. Sok od grejpa 170 ml, Sprajt 15 ml, Sok od limete 15 ml, Led.
Način pripreme: Pripremite čašu kao za martini, ili kao za margaritu i napravite obruč od soli. U blender sipajte tekilu, sokove od limete, grejpa i sprajt. Sve dobro izmešati i sipati preko drobljenog leda koji se već nalazi u čaši za martini.

Meksički, kažu da ne možete da napustite Meksiko, dok ne probate ovaj koktel.
Potrebno je: Tekila 40 ml, Sok od ananasa 20 ml, Grendlandski sirup 5 ml, Limunov sok 10 ml.
Način pripreme: Sipajte u šejker sve sastojke i dobro izmešajte, dodajte led po želji i sipajte u visoku koktel čašu.