Magazin, Život

Brada - trend koji je pokorio muškarce. Ložiti se na muškarce sa bradom danas je stvar trenda, kao što je to i divljenje iranskoj i palestinskoj kinematografiji, politički korektno izražavanje, zabrinutost za planetarne ekološke probleme.

Ko stoji iza ovakvog razvoja događaja? pita se autor teksta Dušan Milojević za muški magazin Esquire.

Hipsteri, naravno! Izgleda da se uniformnost u stajlingu koja je zavladala ulicama Bruklina, Berlina, Londona i skandinavskih prestonica poslednjih meseci nezaustavljivo širi. Trend je toliko uzeo maha da je u spomenutim gradovima jedan od najtraženijih tretmana u estetskoj hirurgiji za muškarce postalo presađivanje brade. Ono što je interesantno u vezi sa tim jeste cena presađivanja brade, koja je oko 6.000 evra, odnosno 8.000 dolara. Istovremeno, zarada na prodaji brijača i drugih proizvoda usko povezanih sa brijanjem ove godine u Velikoj Britaniji manja je za 72 miliona funti u odnosu na prethodne godine.

Jedan od mogućih odgovora mogao bi se naći u činjenici da je došlo do intenzivne rodne emancipacije, koja je počela sa seksualnom revolucijom šezdesetih godina 20. veka, te bi i trend nošenja brade mogao biti posledica toga.

Sa sve većom prihvaćenošću androgine lepote u visokoj modi – čiji je najpoznatiji primer Andreja Pejić – i brisanjem jasnih granica između tradicionalno muških i tradicionalno ženskih odevnih predmeta, pitanje krize maskuliniteta nameće se kao potencijalni razlog za trend puštanja brade.

Naime, ukoliko postoji raskorak između tradicionalnih vrednosti u društvu i sloboda poput isticanja seksualnog identiteta i pripadnosti nekim drugim alternativnim stilovima života koji kritikuju mejnstrim kulturu – vegetarijanstvo i veganstvo, socijalna inkluzija, zelena energija – sukob je neizostavan.

I dok se na našim prostorima kriza maskuliniteta kanališe kroz nekontrolisano nasilje i organizovanje vojnih parada u slavu kulta vođe, u nekim drugim, stabilnijim krajevima sveta ta ista kriza izbija na površinu u vidu stilskog stejtmenta i ispoljavanja drugačijeg simbola muškosti, koji ne podrazumeva upotrebu mišića.

Jer brada je upravo to – simbol muškosti, koji svedoči o tome da je muškarac odrastao i da je kao takav vredan poštovanja od strane zajednice, što objašnjava činjenicu popularnosti brade kod muškaraca u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama, odnosno u onima u kojima priznanje od strane društva ima posebnu vrednost za nas.