Magazin, Razno, Zanimljivosti

U današnje vreme ljudi sve više vole da svoje slobodno vreme provode u prirodi. Što je za svaku pohvalu. Čim dođe proleće i prolepša se vreme vegetacija se budi, a po našim glavama počne da se promalja misao na koje mesto bi mogli da odemo da se opustimo i uživamo u ambijentu lepe prirode. Prvo o čemu razmišljamo u tom slučaju jeste priroda na koju bi mogli brzo da stignemo, a to su definitivno neka od izletišta u okolini Beograda. Obzirom da nam se bliži Prvi maj, i da većina beograđana Praznik rada proslavlja neradno, eto idealne prilike za beg u prirodu upravo na neko od tih izletišta. U glavnom gradu će za praznik raditi tržni centri, većina prodavnica, kao i ugostiteljski objekti. Bašte kafića, kafana i restorana će spremno dočekati sve one koji nisu spajali praznike i otputovali na neki duži put, ali ako ste uspeli da se iskobinujete sa društvom, svojom lepšom ili snažnijom polovinom, ili sa porodicom za neki kraći izlet donosimo vam spisak pogodnih mesta i izletišta koja se nalaze u okolini Beograda koje vredi posetiti:

Izletište Bela stena

Na dunavskom ostrvu udaljenom 12 kilometara od Beograda kada se krene ka Pančevu nalazi se mesto Bela stena. Ovo vikend naselje pripada Pančevu i nalazi se pored Ade Čakljanac. Pripada šumskom gazdinstvu i vodi se kao "pusto ostrvo" jer nema struje, kanalizacije i pijaće vode. Glavno obeležje Bele stene je bela peščana plaža, zbog koje ćete pomisliti da ste na moru, dok ne uočite zeleni Dunav i mnoštvo ribolovaca koji spremno čekaju šarana, soma ili neku drugu rečnu ribu za gril i kotlić. Izletište Bela stena raspolaže i sa nekoliko restorana koji rade uz pomoć agregata. Zato ako ste za ovaj Prvi maj za sunčanje, plažu i riblji kotlić, pravac Bela stena.

Izletište Bela stena na Dunavu

Kosmaj – Omiljeno izletište beograđana

Posle korone izgleda da se sve više Beograđana okreće ka Kosmaju, neki kupuju nekretnine na ovoj planini koja je od Beograda udaljena svega 50 kilometara, dok drugi tamo rado odlaze na izlet ili vikend. Kosmaj, koji potiče od keltske reči za šumu nalazi se iznad beogradskih opština Sopot i Mladenovac. Ima oblik polumeseca i tri vrha simpatičnih naziva – Mali, Goli i Rutavi. Ova planina visine 625 metara je svedok istorije srpskog naroda. Naime, na Kosmaju se 1914. godine odigrala Kolubarska bitka, kako bi zaustavila dalje prodiranje vojske Austo-Ugarske. U čast hrabrim vojnicima Timočke divizije podignut je spomenik Spomen kosturnica, koji ne smete zaobići ukoliko krenete put Kosmaja.

Šta treba videti kada se ode na Kosmaj?

Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu. Betonski spomenik sa pet krakova visine 30 metara, od kojih svaki krak predstavlja varnicu vatre i simbol otpora prema okupatoru izgrađen je 1971. godine i sigurno ste ga do sada viđali na slikama, a sada je vreme i da ga uživo posetite.

Spomenik kosmajskom partizanskom odredu - Kosmaj izletište

Manastir Pavlovac. Ktitor ovog manastira izgrađenog u 15. veku bio je despot Stefan Lazarević. Ova značajna građevina nalazi se u još lepšoj prirodi, okružuju je potok i zelenilo, pa ćete uživati prilikom obilaska.

Manastir Tresije izgrađen je početkom 14. veka. Ovaj manastir sa prelepim vrhom i crkovm sa stepenastim krovom predstavlja mesto koje morate obići prilikom posete ovoj zelenoj planini. Nalazi se u podnožiju planine Kosmaj, na samom početku uspona.

Vidikovac na Kosmaju. Na vidikovcu je izgrađen i moderan drveni toranj, sa čijeg vrha pogled puca na našu prelepu Šumadiju.

Pečenjara kod Tome i Nade. Sad kad ste dobro ogladneli od razgledanja red je da se dobro i jede, a kod domaćina u Šumadiji nećete ostati gladni. Ovo mesto je poznato po uvek vrućem jagnjećem i prasećem pečenju, kao i drugim tradicionalnim srpskim jelima. Naravno red je da se nazdravi uz domaću ljutu, pa je i velika ponuda rakija.

Etno selo Amerić. Ovaj restoran osim dobre hrane nudi i prelep ambijent, mali zoo vrt, muzej predaka, kao i jahanje konja. Uživanje za sva čula.

Izletišta na Kosmaju. Planina obiluje stolovima sa klupama i nastrešnicama, tako da možete napraviti predah i pauzu za ručak skoro na svakom koraku.

Salaš Stremen

Na 35 kilometara od centra Beograda, u Jakovu, nalazi se ovaj salaš, koji pored etno restorana ima i ergelu konja, kao i jahanje ponija za najmlađe. U okviru salaša organizuju se trke konja sa preponama, pa su adrenalin i uzbuđenje sastavni deo ove posete.

Zornića kuća

Još jedno etno selo na svega 40 kilometara od Beograda kada krenete put Lipovačke šume jeste Zornića kuća. Tu pored dobre hrane, koja se podrazumeva kada su naše preporuke u pitanju možete naći i mini zoo vrt, kao i školu jahanja.

Nacionalni park Fruška gora

Napuštamo Šumadiju i odlazimo na sever put Vojvodine i Fruške gore. Omiljena vikend destinacija Novosađana je draga i Beograđanima, jer se nalazi na svega sat vremena vožnje od glavnog grada. Fruška gora ima status Nacionalnog parka i nalazi se na 538 metara nadmorske visine. Ovaj status je dobila zato što je bogata sa 160 vrsta životinja i 50 vrsti biljaka, a i kulturno nasleđe ove vojvođanske planine nije zanemarljivo. Tu se nalazi 17 manastira, pa ako ste u prilici obiđite barem neke:

  • Manastir Krušedol "Što se bore misli moje" … je manastir u kome je boravio i stvarao pesnik i doktor Laza Kostić nakon nesuđene ljubavi sa Lenkom Dunđerski, ali je takođe i mesto gde su sahranjeni kralj Milan Obrenović, kneginja Ljubica Obrenović, kao i srpski patrijarh Arsenije III Čarnojević. Ova zadužbina Brankovića iz 16. veka ima bogat ikonostas, veliki broj fresaka i obilje knjiga u manastrirskoj biblioteci.
  • Manastir Grgeteg. Ovaj manastir pomalo neobičnog naziva je prema narodnoj legendi osnovao despot Vuk Grgurević, a poznat je po ikoni Bogorodice Trojeručice, kao i po bogatom ikonostatu koji je oslikao naš čuveni slikar Uroš Predić.
Manastiri Fruške gore manastir Grgeteg

Bešenovačko jezero

Nalazi se u istoimenom selu i krasi ga tirkizno plava boja. Zovu ga još i Beli kamen, a nastalo je na mestu nekadašnjeg kopa, pa je bogato i mineralnom vodom, kao i lekovitim blatom. Ima uređenu plažu sa parkingom. Inače na Fruškoj gori se nalazi čak 16 jezera. Fotografija ovog prelepog jezera se nalazi na početku ovog teksta.

Jezero Međeš

Nalazi se blizu Iriga i nastalo je veštačkim putem, kada je branom pregrađeno jezero, kako bi se navodnjavali voćnjaci. Ima bogatu ponudu ribe, pa su pecaroši često viđeni gosti. Pristupačno je za turiste, jer je plaža uređena sa tuševima, a u ponudi je i restoran.

Jezero na Fruškoj Gori Međeš

Duškov vidikovac na Fruškoj gori

Ime je dobio po pesniku Dušku Trifunoviću, a ima i stariji naziv Magarčev breg. Pogled je usmeren na Sremskim karlovcima i Dunavu.

Vodopadi Fruške gore

Ovaj sa pravom zaštićen nacionalni park je bogat i velikim brojem vodopada, od kojih su najpoznatiji Kozarski i Dumbovački vodopad.

Izletišta Fruške gore

Za ovaj Prvi maj na Fruškoj gori se očekuje velika poseta, ali ne i gužva, jer je u ponudi veliki broj izletišta, a neka od njih su: Brankovac – u čijoj su blizini pomenuti Dumbovački vodopad, ali i Beočinski manastir, zatim i izletište Zmajevac koji ima i zip-line do Vrdničke kule, kao i Iriški venac sa spomenikom Sloboda i Letenika, koje je ujedno i najpoznatije izletište na Fruškoj gori.

Vrdnička kula

Ostaci ove kule datiraju još iz doba Rimljana, a danas je nedaleko poznato istoimeno etno naselje i restoran Vrdnička kula.

Ovo su neki od najpopularnijih izletišta u okolini Beograda. Ukoliko bi ste ipak da predstoječi Praznik rada provedete u Beogradu, a da ipak budete u prirodi onda za Prvi maj izaberite neki od najboljih izletišta u Beogradu jer prestonica i te kako takođe ima šta da ponudi po tom pitanju.