Magazin, Zanimljivosti

Medovača je popularna rakija prepoznatljivog ukusa, u kojoj se često uživa prilikom izlaska.  Ovo slatkasto piće ima različite oblike, od onih koji po svojoj strukturi i boji najviše izgledaju kao liker, pa do onih prozirnih koje izgledaju kao rakija. 

Kako se pravi ova rakija i postoji li neki tajni recept za medovaču, otkirvamo u tekstu koji sledi. Takođe, predstavićemo vam ovaj medeni alkoholni napitak i kroz lekovitu prizmu, s obzirom da je upravo medovača nastala kako bi lečila ljude. 

Ipak, može se reći da i dalje ispoljava svoja lekovita dejstva na onima koji uživaju u njenom konzumiranju svaki put kada izađu. 

Krenite našom medenom stazom i otkrijte sve o ovoj rakiji. 

Kako se pravi medovača? 

Pre nego što pođete u kafanu i poručite ovu rakiju, želimo da vam kažemo šta u stvari pijete, odnosno kako se pravi medovača. 

Medovača je piće koje se dobija destilacijom potpuno ili delimično fermentisanog meda. Ova rakija je zapravo fermentisani rastvor sortiranih medova koji se dobija destilacijom prevrelog meda. Ukus, gustina, boja i jačina zavise od toga koji se med upotrebi, kao i na koji način se primeni proces pripreme. 

Prikaz saće od meda

Medovina, medovača i meduška - postoji li razlika? 

Prilikom posete nekih od beogradskih barova, ili kafana u unutrašnjosti, na karti pića možete zapaziti medovinu, medovaču i medušku. Pitanje koje se postavlja jeste : da li je reč o sinonimima za isto piće, ili su u pitanju različiti alkoholni napici. 

Odgovor glasi: radi se o različitim pićima. 

Naime, med je jedna od omiljenih namirnica kao dodatak alkoholni pićima, pa se tako ova poslastica može naći u viskiju ali i u vinu. Tako dolazimo do objašnjenja šta je medovina - specifično vino sa dodatkom meda. 

Dalje, medovača je piće o kom govorimo i koje se dobija isključivo destilacijom fermentisanog mednog rastvora. 

Meduška je izuzetno popularno piće, koje često predstavlja zamenu za medovaču, a reč je o nekoj voćnoj rakiji koja se zaslađuje mednim rastvorom. Kada se pravi domaća medovača, ona se najčešće pravi upravo kao meduška, tako što se šljivovici dodaje med i destilovana voda. U daljem tekstu ćemo vam predstaviti taj recept. 

Kako se pravi rakija medovača - domaći način pripreme 

Baš kao i svaku drugu rakiju, i ovu medenu možete pripremiti samostalno, a postoji neka posebna čar kada na sto iznesete domaću rakiju. Zato smo za vas pripremili recept za medovaču koji biste mogli da isprobate. 

Spremljena sa pažnjom, domaća medovača je pravi delikates, i može biti izvanredan poklon, ali i piće koje ćete poslužiti prijateljima. 

Recept za medovaču 

  • 1 l šljivovice, 
  • 400 ml destilovane vode, 
  • 300 g meda.

Način pripreme 

Porces počinje tako što se med rastopi u rakiji, a zatim se ovom rastvoru doda destilovana voda. Nakon toga, dobijeni rastvor treba ostaviti na tamnom mestu, gde će biti narednih mesec do dva, a povremeno ga treba mućkati, kako bi se sastojci ravnomerno sjedinili. 

Nakon toga, medeni napitak treba procediti kroz filter, a koliko će vaša rakija biti jaka zavisi od toga koliko destilovane vode sipate - manje vode znači jača rakija, i obrnuto.  

Dobijeni napitak je najbolje presuti u staklenu bocu, odakle ćete je kasnije i servirati, i to bi bio odgovor na pitanje kako napraviti medovaču samostalno.

Medovača rakija koja leči 

Naš narod voli da popije ne miseći na mamurluk ujutru, a još više volimo da verujemo da je alkohol koji konzumiramo lekovit, i da će nam doneti dobro zdravlje. Istini za volju, često smo u pravu, i to posebno kada je reč o rakijama. 

Gotovo sve domaće rakije koje naš narod priprema imaju svoje lekovito dejstvo, pa tako izuzetak nije ni domaća medovača. Kada se konzumira umereno, medovača može imati blagotvorna dejstva po naše zdravlje, i to pre svega na cirkulaciju. Prepoznata je i kao rakija koja podiže imunitet, popravlja krvnu sliku, i štiti od infekcija.

Dve čašice medovače

Nardni lek protiv bakterija i virusa potiče od starih Slovena 

Kako smo došli do toga da danas uživamo u slatkom napitku od meda, koje nam pored toga pruža i svoja lekovita dejstva? 

Naime, medovača je jedno od najstarijih pića, koje smo nasledili još od starih Slovena. Za njih, med je bio jedna od osnovnih namirnica koju su dodavali u mnoga jela i pića. Tako su odlučili da naprave ovaj slatkasti eliksir zdravlja, koji će imati blagotvorno dejstvo na njihov organizam. 

Zahvaljujući tome, danas imamo recepturu za narodni lek protiv bakterija i virusa, koji jača imunitet našeg organizma, a pored toga nas okrepljuje svojom slatkoćom i prijatnim ukusom. 

Kada se pije medovača? 

Verujemo da ćete sami odgovoriti na ovo pitanje, te reći da je pravo vreme za medovaču uvek kada se ona nađe u blizni, ili kada hoćete da svoj izlazak zasladite čašicom ove rakije. Ipak, ukoliko želite da osim neodoljivog ukusa osetite i njena blagotvorna dejstva, onda je najbolje da je pijete kao aperitiv. 

Naime, ova rakija je najbolja kada se služi pred obrok, i kada je pijete rashlađenu. Razlog za to je što deluje na apetit i poboljšava ga. Ona predstavlja odličnu podlogu za hranu koja će uslediti. 

Nadamo se da smo vam pričom o medenoj rakiji otvorili apetit, ili diznu, te da ćete prvom sledećom prilikom poručiti baš medovaču. Kao što smo tu da predložimo piće za izlazak, tu smo i za sve vrste rezervacija u beogradskim klubovima, splavovima, barovima i kafanama.

Zato smo za vas pripremili Beograd noću aplikaciju, uz pomoć koje ste vas uvek deli samo jedan klik od željenog mesta zs izlazak. Zato se pripremite za još jedno bomsko veče, a Beograd noću je tu da vam bude desna ruka za dobar provod!