Kolumne

"Pali brate, mračiš": Koliko često govorite u slengu?

Svi smo se (mislimo na stariju populaciju i punoletne mlade) bar jednom zapitali kojim to jezikom govori današnja omladina. Izašli bi uveče u neki klub, i već bi na vratima čuli, "De si brate, nema te ko gaće u pornićima. E' si mi dobar?".  "Evo me brate, sve je vrh. U što su ti dobre gilje. Moramo bre u bleju neku ovih dana..."

BLAY

Fotografisano na Splav Blaywatch

Mi smo razumeli sve, a vi?  Ovo je vrsta govora koja za razliku od utrovačkog i šatrovačkog ne menja redosled slova u reči, i zove se sleng. On se najviše koristio za vreme šezdesetih do osamdesetih. Sleng je u stvari žargonski izraz za žargon i skup izraza koji se koriste u svakodnevnom govoru. Što ga bolje znaš sve te manje razumeju.

free

Fotografisano na Splav Freestyler

Možda vam je neki tip jednom rekao: "E mala, ajmo do mene na gajbu"... Vaša reakcija bi bila: "Bože koji klošar... a drugarica bi dodala: "Si normalna, tip je kulijana bre u totalu..“ Ovakve rečenice deluju previše čak i za one koji sebe smatraju urbanim likovima.

free

Fotografisano na Splav Freestyler

Ima razlike između slenga i žargona, ali za naš tekst ona nije presudna. Možda ova tema samo privuče nekog od vas da nam predstavi svoj neobavezni govor. Beogradski sleng, po kome su svi u Srbiji mogli da prepoznaju gosta iz prestonice, postao je nerazumljiv i mnogim Beograđanima. Sleng ponekad služi i kao tajni ili šifrovani jezik. Prema specifičnim grupama tako se razlikuju i: blejači, smarači, fenseri, darkeri, hipsteri, socijale i punišići, koji imaju svoj interni jezik.

river (3)

Fotografisano na Splav River

Nama su ipak tinejdžeri najkreativniji i najsimpatičniji, pogotovu kad žele da zbune roditelje "šifrovanim govorom". "E, kako si se provela sinoć?", "Bilo je extra, vrh! (bilo je super), "U, što si nabacila bojicu! (Pocrnela si), "Ćale i keva me mrače" (dosadni mama i tata). "Koliko si dobar bio na kladži" (koliko si zaradio na klađenju)..itd.

Jimmy's

Fotografisano na Splav Jimmy's

Dok vežbate nove jezičke izraze, "šibnite" koju poruku, "zvrcnite" preko našeg Call Centra 063 33 33 44, 063 34 34 33 ili rezervišite provod Online. Redovno nas pratite i uvek ćete prvi saznati sve najbitnije informacije vezane za noćni život Beograda.

beogradnocu.com