Kolumne, vesti, Zanimljivosti, Život

Pirsing revolucija.

Noćni život u prestonici, uhvaćem oštrim okom naših fotoreportera, dokazao je i Beograd poput drugih svetskih metropola, savladao mnoge tabu teme, pa i onu o pirsingu, koja je dugo uzbunjivala domaće sociologe, psihologe i starije generacije naučene na smernost. Dvadesetprvi vek doneo je revoluciju u promenama, u kojima beogradski klaberi ni u čemu ne zaostaju. U zavisnosti od običaja i kulture, pirsing je spadao u ukrasne i statusne simbole, kao što je to slučaj među mnogim afričkim plemenima.

afrički pirsing

 

U novijoj istoriji pripadao je isključivo kategoriji tinejdžerskog buntovništva, a zatim je okarakterisan i kao svojevrsna sloboda seksualnog izražavanja. Kod nas se bušenje ušiju, koje takođe spada u vrstu pirsinga, ne smatra tabu temom, a poslednji trendovi nalažu da se ženska deca što ranije izlože ovom prilično bolnom i brutalnom činu. Zato se svaka tabu tema, pa i ova isključivo oslanja na slobodu misli, ugao posmatranja i razvoj civilizacije. Svaki pirsing nije isključivo odraz estetike ili običaja, ali ni odraz patologije koja se krije iza ovakvog ponašanja. Ideja o tome da se telo modifikuje pirsingom smatra se da je u sklopu traganja za sopstvenim identitetom, da se naglasi pripadnost nekoj društvenoj grupi ili da se postane vidljivo jedinstven. Pirsing je najbrži način za sve tri kategorije. Može da bude pokušaj suprotstavljanja autoritetima, iskazivanje moći, neustrašivosti ili nosi ideju seksualne privlačnosti i spremnosti na taj čin.

Pirsing

Beogradska klubska publika može da spada u sve što psiholozi navode, ali najpre smo skloni mišljenju da je kopiranje poznatih popularniji sport u Beogradu, nego što je reč o iskazivanju navedenih osobina. Seksi pirsinge ponele su mnoge svetske zvezde kao sto su Dženifer Aniston, Lejdi Gaga, Madona i mnoge druge , a kod nas su Ana Štajdohar, Seka Aleksić, Grand Zvezda Ivana Pavković....

Pirsing

Pored pirsinga u pupku i nosu, prestonički kluberi najviše favorizuju kuglicu u jeziku. Prema istraživanjima u jednom njujorškom univerzitetu, pokazano je da oko 16% žena i 4% muškaraca ima pirsing na jeziku. Ekipa beogradnocu.com proverila je ovu statistiku u beogradskim noćnim klubovima.

klub Stefan Braun

Fotografisano u Klub Stefan Braun

klub Stefan Braun

Fotografisano u Klub Stefan Braun

Gradska Kafana Savamala

Fotografisamo u Gradska Kafana Savamala

klub Plastic

Fotografisano u Klub Plastic

splav Freesytler

Fotografisano na Splav Freestyler

stara pesma

Fotografisano u Kafana Stara Pesma

foto: krstarica. com, zumzi.com, nadlanu.com, zena.blic.rs, biscani.net, tetka.rs, svetlanadojcinovic.com, eyecatchingtattoos.com, styleblazer.com, bodyjewelryblog.com, vesti-online.com, pulsonline.rs.

 

beogradnocu.com