Magazin

Beogradska četvrt Savamala je tokom svog nastanka bila zamišljena kao novi centar Beograda. Lepe fasade u neposrednoj blizini reke bile su stecište trgovine. Ipak, ovakva ideja nije urodila plodom, jer je težak tranzit počeo da prolazi tuda, pa su fasade i estetski doživljaj narušeni zbog izduvnih gasova i saobraćaja koji se odvijao na prostoru Savamale.

Kada je u pitanju Beograd Savamala je jedno od onih mesta koje su se često menjale tokom istorije. Prolazile su decenije a ovaj deo grada bio je poznat kao “ruglo oko Save i Karađorđeve ulice”, pa su ga građani obilazili u širokom luku, ukoliko nisu namerili da tuda prolaze.

Kako je dinastija Obrenović ovaj deo grada zamislila kao politički i administrativni centar, jasno je da se posle Drugog svetskom rata od toga odustalo. Na uglu Balkanske i Ulice Admirala Geprata izgrađena je prva Velika pivara, sa velikom salim i kafanom u kojoj su igrane prve pozorišne predstave. Ovaj prostor je poznat i po čuvenoj Svetoandrejskoj skupštini iz 1858. godine.

Tradicija i kulturno-istorijski značaj koji Savamala nosi sa sobom ide ruku pod ruku sa novizgrađenim imidžom četvrti u kojoj je najbolji urbani provod u gradu. Ipak, Savamala je uspela da postane umetnički, dizajnerski i kulturni centar grada.

Procesom džentrifikacije, kao i arhitektonskim naporima da se stare zgrade osveže i osavremene, gradska četvrt Savamala postala je glavno uporište umetnika i kreativaca svih vrsta. U nastavku teksta pročitajte zašto je baš Savamala sinonim za urban gradski provod.

Savamala Beograd - epicentar dobrog provoda

Smeštena na fenomenalnoj lokaciji, na obali reke Save, u podnožju Kalemegdanske tvrđave i naselja Kosančićev venac, Savamala Beograd predstavlja epicentar dobrog provoda i najluđe zabave.

Kao četvrt koju su oživele kreativne umetničke akcije, koja je procvetala zbog brojnih izložbi, predstava i koncerata, koja je probudila čitav subkulturni pokret i utabala put za dalji razvoj urbanog provoda, Savamala Beograd privlači pažnju i domaćih i stranih turista.

Ubrzo su zapuštene industrijske hale postale stecište novog gradskog duha. Kao da se dobra zabava spustila na reke, pa je tako sinonim urbanog i kvalitetnog provoda, kao da je oduvek tako bilo, zauzela gradska četvrt u podnožju Brankovog mosta. Mnoge turističke agencije izdvajaju Savamalu kao udarni deo svoje City Break ponude stranim turistima.

Iako je kulturna ponuda ovog dela grada na mapi svetskih putnika, kao i u tekstovima brojnih svetskih medija, postoji još jedan razlog zašto je Savamala toliko popularna. Veliki broj noćnih klubova, kafića i restorana koji se nalaze na području Savamale čine da ovaj kraj bude prepoznat kao žila kucavica ludog provoda.

Savamala klubovi - spoj modernosti i industrije

Kada su u pitanju klubovi u Beogradu, Savamala predstavlja jedno od onih mesta koje se nalaze na spisku svakog pravog ljubitelja noćnog provoda. Kao deo grada u kojem se organizuju najbolje žurke i noćna dešavanja po svačijem ukusu, klubovi u Savamali su posebno popularni tokom zimskih meseci, kao najbolja alternativa za provod na splavovima.

Klubovi Savamala - urban provod do kasno u noć

Jedno od najpopularnijih klubova za izlazak je svakako klub Brankow, mesto za sve one koji vole drugačiji provod i zavodljive zvuk elektro, fank i disko muzike. Klub Brankow predstavlja stecište avangardnog i urbanog provoda, sa enterijerom koji kombinuje nekoliko svetskih prestonica i u Beograd donosi kosmoplitski vajb. U četvrti Savamala klubovi nude lud i nezaboravan provod koji će vas naterati da iznova posećujete ovaj deo grada.

Još jedan klub smešten u srcu Savamale je i klub Hype. Na mestu gde je nekada bio popularni Mikser House, nalazi se lokal poznat po glamuroznom i ekstravagantnom enterijeru. Moderan sistem rasvete, sjajno ozvučenje i ljubazno osoblje lokala čine ovaj prostor atraktivnim i privlačnim za sve posetioce.

Ljubitelji urbanog gradskog provoda u Karađorđevoj ulici imaju zaista ogroman izbor. Još jedan klub poznat po sjajnom provodu i odličnoj gradskoj ekipi je klub Martinez, sjajno mesto sa kul vajbom za sve one koji od izlaska traže dobar provod uz elektronsku muziku. Klubovi u Savamali su poznati po svojoj alternativnoj muzici, kao i sjajnom provodu do duboko u noć.

Klub simboličnog imena Industrija bar je mesto sa odličnim koktelima po pristupačnim cenama, kao i muzici koja razgaljuje posetioce do kasno u noć. Vešti barmeni, nasmejana ekipa i kvalitetan zvuk čine najbolju pozivnicu za svakoga ko želi da iskusi provod u ovoj gradskoj četvrti.

Reka Sava u Beogradu

Savamala restorani - sjajna gastronomska ponuda i vrhunski provod

Pored fenomenalnih klubova, ovaj deo poznat je i po sjajnim beogradskim restoranima koji nude kvalitetnu uslugu i širok spektar različitih jela i pića. Raznolika ponuda koju nude Savamala restorani, u sklopu zavodljivog prostora urbane gradske četvrti, privlači goste iz celog grada, ali i iz celog sveta. Poznato je da se, uz dobar provod i čašicu, najbolje kombinuje kvalitetna klopa i uživanje.

Jedan od savamalskih restorana koji privlači pažnju poestilaca je Tesla, inspirisan našim genijalnim naučnikom. Kao jedinstveno mesto u gradu, ovaj restoran nudi specifična jela iz raznih delova sveta, za sve one koji su spremni da eksperimentišu i uživaju u različitim kombinacijama ukusa. Ovaj restoran ima i edukativni karakter koji uključuje besplatnu turu kroz muzej uz pratnju hostese, pod nazivom Tesla experience.

Još jedan restoran koji od skoro privlači veliki broj gostiju je i Rob Roy 1884, koji je prvi Jack Daniel’s bar u Srbiji i regionu. Lokal sa eksluzivnom ponudom hrane i pića, koja sadrži više od 70 vrsta viskija i preko 30 jela, od koji su burgeri, kobasice i rebarca samo deo izvanredne ponude, pravi je spoj gastronomskog uživanja i dobrog provoda.

Savamala kafići - uživanje u prelepom delu grada

Zbog svoje sjajne lokacije, pored restorana i klubova, Savamala kafići predstavljaju čvorište dobre zabave i sjajnog provoda. Jedan od takvih je i kafe klub Tok, koji je namenjen mlađoj populaciji. Autentičan enterijer kafića, savršen za popodnevno opuštanje i uživanje u okolnoj gradskoj vrevi Savamale, ovaj kafić predstavlja mesto dobrog provoda i vrhunskog uživanja.

Još jedan kafe bar, smešten u epicentru dobrog provoda, je i Čorba kafe. Odlično mesto za sve ljubitelje žive svirke i sjajne ponude piće, Čorba kafe nudi nezaboravnu atmosferu i vrhunski provod uz nasmejano osoblje i rokenrol ambijent. Rustičan izgled kafea, zanimljiv enterijer i dve bine za odlične nastupe čine ovo mesto jednim od onih koje ne smete da propustite.

Urbani gradski provod i sjajna zabava predstavljaju neodvojivi deo novog beogradskog duha. Ukoliko i vi želite da uživate u nezaboravnom provodu i ludim žurkama u Savamali, uz Beograd noću možete veoma lako i brzo da rezervišete svoje mesto i uživate u provodu koji ćete dugo pamtiti.