Magazin, Život

Gde probati najbolji biftek u Beogradu, ako ne u nekom od najpoznatijih prestoničkih restorana koji biftek služe kao najpopularnije jelo iz menija? Ovaj specijalitet možete probati u okviru toplih predjela gde se služi, na primer, u lisnatom testu sa nekim ukusnim prelivom, ili kao glavno jelo sa različitim prilozima. Neretko grilovan biftek stiže i u salatama, a jedini deo oborka u kome se sočno goveđe meso ne može pojaviti je zapravo desert. 

Nije svaki biftek isti, a koliko je kvalitetno parče ovog goveđeg mesa, to može da proceni samo iskusan kulinarski majstor koji se dugi niz godina bavi pripremom najboljih specijaliteta. Najbolji biftek je od onih goveda koja su se aktivno kretala, a mnogo govori i sama boja mesa na osnovu koje se procenjuje kvalitet bifteka. 

Gde pojesti najbolji biftek u Beogradu?

U narednim redovima su predstavljeni restorani u Beogradu koji će vam ponuditi najsočniji biftek, ukoliko poželite da probate nešto ukusno, kvalitetno i bogato. 

#1 Restoran Cross - biftek na više načina

Restoran Cross nudi odličnu kuhinju, bilo da se odlučite na ručak u prijatnom ambijentu ovog restorana, ili na večeru koja je uvek praćena sjajnom muzičkom podlogom. Iz menija restorana se posebno izdvaja biftek, i to u nekoliko različitih varijanti koje osvajaju sve istinske gurmane. 

U restoranu Cross možete probati biftek salatu, sa sitno iseckanim komadićima mesa, u kombinaciji sa zelenom salatom, paradajzom i ukusnim sosom koji salati daje poseban šmek. 

Osim što je odličan izvor energije za ceo dan, sama salata je dovoljna da vas zasiti, pa ukoliko vam je potrebna samo užina - nećete pogrešiti ako poručite ovu ukusnu kombinaciju. Osim u salati, biftek je u ponudi i kao glavno jelo, sa dodatkom kuvanog povrća, soseva i priloga zbog kojih ćete se vraćati u Cross, na najukusniji ručak u gradu!

#2 Restoran Dva Jelena - najbolje meso u najlepšem kutku Beograda

Sledeća lokacija na kojoj možete probati sjajan biftek, nalazi se u boemskom srcu Beograda. Restoran Dva Jelena je jedan od najstarijih u Skadarliji, a poznat je po fenomenalnom meniju sa raznovrsnim ukusima. Ovde možete probati biftek u šumskom sosu, koji se servira uz vrlo kreativno osmišljenu dekoraciju tanjira. 

Kuvari Dva Jelena ovaj biftek peku u sosu od bobičastog voća kojim je polovina tanjira prekrivena, dok je na drugom delu poslužen ukusan krompir u ljusci sa nekoliko priloga. Ovako poslužen obrok predstavlja pravo uživanje, pogotovo kada se uzme u obzir ambijent ovog kultnog restorana, i čuveni skadarlijski duh kome niko ne odoleva. 

govedji biftek

#3 Restoran Magaza - biftek ručak pored Save

Iz Skadarlije vas vodimo na obalu reke Save, tačnije u restoran Magaza, koji pleni urbanom notom i moderim ambijentom. Na Magazinom jelovniku se nalazi i jelo sa biftekom, tačnije tatar biftek, koji je jedan od najpopularnijih specijaliteta u ovom restoranu. 

Pravi gurmani prepoznaju najkvalitetnije meso od kojeg se priprema ovakav biftek, a ugođaj je pojačan raznim prilozima koje Magaza servira uz mnogo ljubavi i pažnje. Osim što ćete imati sjajan ručak ili večeru u Magazi, tokom jela ćete uživati i u sjajnom pogledu sa Beton hale, pa je odlazak u Magazu višestruki ugođaj za ljubitelje dobre hrane i prijatne atmosfere uz reku. 

#4 Restoran Dardaneli - bogat biftek sa nizom priloga

Restoran Dardaneli je jedno od najpopularnijih prestoničkih mesta za kvalitetno uživanje u najboljoj hrani i fenomenalnoj atmosferi. Na meniju su razni specijaliteti koji stvaraju poteškoće u konačnom izboru porudžbine, ali u duhu ovog teksta izdvajamo tatar biftek sa piticama od burek testa. 

Već sam naziv jela dovoljno govori o tome koliko je bogat i obilan ovakav ručak u Dardanelima, a mešavina ukusa uz dominantan šmek goveđeg mesa sa raznim prilozima će vas sigurno vratiti u Dardanele i nekom drugom prilikom, da uživate u, po mišljenju mnogih, najboljem bifteku u gradu. 

Zašto je biftek u Beogradu toliko popularan specijalitet?

Ako ste se nekad pitali zašto je biftek omiljeno jelo svih gurmana, odgovor leži u savršenom nutritivnom sastavu goveđeg filea, koji je karakterističan po niskoj kalorijskoj vrednosti, a ujedno je i vrlo cenjen među najboljim svetskim kulinarima. 

Upravo zbog toga, svaki bolji restoran u svetu, ali i u Srbiji, ponudiće vam biftek u nekom obliku, a ukus će vas oduševiti bez obzira na to kako je meso posluženo. Veštim kuvarima je priprema bifteka uvek zanimljiv izazov, jer se ovo meso može spremati i seći na više načina

Ponuda bifteka varira od dobro pečenog, preko srednje pečenog, zatim srednje krvavog i jako krvavog. Možete ga dobiti u okruglom ili kvadratnom obliku, a sam ukus mesa ostavlja dovoljno mesta za niz priloga i dodataka koji obogaćuju ovaj specijalitet, popularno nazvan kraljem mesa. 

Ukoliko baš sad planirate ručak ili večeru u Beogradu, sigurni smo da nakon čitanja ovog teksta znate gde da se uputite na dobar beogradski biftek. Poručite biftek i uživajte u ukusima mesa i bogatih preliva, a sigurni smo da će ambijent svakog od navedenih restorana dodatno začiniti atmosferu i ulepšati vaš ručak sa prijateljima ili porodicom. Želimo vam prijatan obrok!