Jazbina, Kolumne, Malo Bi' Te Tako, Sevdah, Tri Kuma Debela, vesti

Najlepše kafanske pesme za sva vremena.

Kafana je od svog nastanka bila mesto gde se odvijao život. Nije se mogao zamsiliti značajan događaj u Beogradu, a da se ne odigra baš u kafani.

kafana Ko To Tamo Peva!?

Fotografisano u Kafana Ko To Tamo Peva!?

Tu su se odvijali svi sastanci i rastanci, političari su u kafani sklapali zavere, advokati se konsultovali sa klijnetima, u kafani je održan prvi sajam knjiga, prva sijalica u Beogradu zasjala je upravo u kafani, pa su tako, što i nije za čudo i neke od najlepših pesama nastale baš na ovom mestu sastanka i rastanka, voljenoj, obožavanoj, po nekima osporavanoj, ali ništa manje posećivanoj kafani.

kafana Jazbina

Fotografisano u Kafana Jazbina

Međutim mi ovde nećemo pričati o sjajnim poetskim ostvarenjima naših najviđenijih boema, nego o najlepšim kafanskim pesmama zbog kojih se kako je neko onomad rekao i mrzi i voli. Mnogi kažu da se među kraljicama kafanskih pesama ne može izdvojiti jedna kao apsolutni pobednik i da svaki ljubitelj kafane ima bar jednu, a najčešće nekoliko pesama uz koje lomi čaše, igra na stolu, misli na devojku koju je najviše voleo, a koja ga je ostavila, zaboravila i naravno otišla da sreću potaži s drugim.

kafana Malo Bi' Te Tako

Fotografisano u Kafana Malo Bi' Te Tako

Ovo su neke od najlepših pesama, koje su obeležile zlatno doba kafane "Svirajte noćas samo za nju", "Janjičar", "Tražiću ljubav novu", "Oči jedne žene", "Žena prijatelja mog, "Vino točim", "O cigani gde ste", "Kafana je moja istina", "Ljubav mi srce mori", "Prazna čaša na mom stolu", "Nisam te se nagledao", "Mito bekrijo" i mnoge, mnoge druge.

kafana Tri Kuma Debela

Fotografisano u Kafana Tri Kuma Debela

Želimo vam večaras nezaboravan provod u vašoj omiljenoj kafani i nadamo se da smo pogodili bar jednu pesmu koja vas dira u dušu. Živeli!

 

beogradnocu.com