Magazin, Zanimljivosti

Dobro društvo, omiljeno piće, višečasovno đuskanje uz omiljene zvuke i sve uokvireno svežim vazduhom. Žurke na otvrenom su omiljeni deo letnje zabave u gradu, jer svaka nudi lični pečat, jedinstveni ambijent i muziku za svačiji ukus.

Ranije u napuštenim skladištima, u baštama velikih kafića i klubova, a danas i na poznatim prestoničkim splavovima - evo gde u Beogradu možete uživati u žurkama na otvorenom!

Kako izgledaju žurke na otvorenom u Beogradu?

Dugi i topli dani, dramatični zalasci sunca nad rekama, u svim nijansama, od narandžaste do ružičaste, kao i opojan elektricitet u vazduhu - leto je savršeni period kada Beograđani i njihovi gosti svoje slobodno vreme provode uz žurke na otvorenom.

Neopterećujuće zabave koje traju dovoljno da vas ne iscrpe, i o kojima se priča nedeljama nakon samog dešavanja, sve više zaokupljaju pažnju mladih i privlače ih na rooftop-ove prestonice, lokalne pivnice, bašte ekskluzivnih i boemskih kafića, ali i na prestoničke splavove.

Žurke na otvorenom obično podrazumevaju žurke sa konceptom ili temom, u čiju se organizaciju ulaže mnogo truda i koje plene šarmom. Danas ih mnogi nazivaju i Matineima - omiljenim zabavama za mlade tokom leta.

Gde se ogranizuju žurke na otvorenom?

IDevojka koja sedi na ramenu nuškarca na žurci

Kada su u pitanju žurke na otvornenom Beograd je postao poznat po muzičkim okupljanjima koja prethode i/ili se nastavljaju na velike festivale poput Exita, Love Festa i sl. Tako su u prestonici zaživele žurke na otvorenom ali festivalskog tipa, koje ni po čemu ne kaskaju za ovim festivalima.

Već svi u glas viču da Beograd organizuje najbolje žurke na otvorenom, sa gostujućim i domaćim muzičarima raztličitog žanra - željnih da zadovolje svačije muzičke potrebe! 

Matinei obično obeležavaju vrući kraj nedelje 

Uz lagane, elektro zvukove i brdo interesantnih koktela koji kruže masom, neka od omiljenih mesta za organizovanje ovakvih tipova žurki na otvorenom jesu poznati gradski splavovi koji rade samo leti, a to tu:

 • Leto - jedinstveno mesto nastalo fuzijom svetskog stila u uređenju javnih objekata i beogradskog vajba. Na ovom mestu će svako opuštanje nedeljom po podne postati vreme za pamćenje, uz najbolje muzičare i di-džejeve sa svih meridijana. Beogradski Matinée startuje u 18:00 i traje do ponoći.
 • Lasta - splav koji je među prvima pokrenuo tradiciju žurke na otvorenom i famu dnevne žurke. Svake nedelje, tokom cele letnje sezone, priređuje se Gradski Matinée, sa početkom u 18:00, a krajem u 01:00 - idealno za trenutni period vladavine Koronavirusa.
 • Shake&Shake - idealno mesto za sve koji vole hedonizam ali i luksuzni ambijent sa najsavremenijom rasvetom i ozvučenjem! Vrhunska zabava i noću i danju - žurka na otvorenom i prekrasan pogled na srednjevekovnu, Kalemegdansku tvrđavu.
 • Hot Mess - petkom, subotom i nedeljom, tačno od 14:00 pa sve do do 18:00 časova održava se jedna od najpopularnijih žurki na otvorenom pod nazivom "Day Pool Party". Ispijanje omiljenih koktela kraj bazena dok vam di-džej pušta najpopularnije hitove R’n’B i House scene - ima li lepšeg načina da začinite kraj nedelje!
 • Daska i Veslo - opušteno druženje sa drugarima, kafa nakon dugog dana na poslu i miris toplog leta nad rekom - ovo mesto je sve što možete poželeti ako tragate za pomalo boemskim mestom koje ima sve - od mogućnost kroćenja talasa do tradicije kojoj su svedočili neki od najpopularnijih gradskih di-džejeva.

Mnogi restorani i hoteli otvaraju vrata gostima u velelepnim rooftop restoranima, na kojima magija matinea postane još neverovatnija. Ukoliko volite ovaj tip provoda i uživo svirke na “fensi” mestima, obavezno morate posetiti mesta kao što su:

 • Hotel Heritage sa istoimenim rooftop restoranom
 • Restoran Kontagrey
 • Skoro svi restorani i kafići na Kalemegdanu
 • Compass Restaurant & Cocktail Bar

Leto je i vreme festivala - ultimativnih žurki na otvorenom

Vratimo se na festivale - najlepši vid žurke na otvorenom u letnjem periodu. Veliki klubovi i skladišta na Sajmu ili u luci grada postaju stecište za žurke na otvorenom, pre svega kada je vreme velikih letnjih festivala kao što su:

 • Belgrade Dreaming, 
 • No Sleep, 
 • Topljenje, 
 • Beer Fest, 
 • Upgrade, 
 • Enter i dr.

Leto, elektronska muzika i open air žurke dobitna su kombinacija za klabere. Kada su u pitanju žurke na otvorenom Beograd je poznat po mestima koja okupljaju ljubitelje dobre elektro muzike i zabave do zore. Ta mesta, osim pomenutog Hangara i Sajma jesu i:

 • Barutana na Malom Kalemegdanu - klub sa dugom istorijom žurki na otvorenom koji je odgajio generacije i generacije “klabera”. Bivši magacin baruta iz 17. veka, spaja daleku i burnu prošlost Beograda sa urbanom, elektronskom kulturom. Barutanu su i mnogi di-džejevi proglasili jednim od najakustičnijih prostora za žurke - u celoj Evropi!
 • Ciglana - klub ljubitelja teške industrije - retro klub koji okuplja ljubitelje tvrdog, elektro zvuka u predivnom okruženju Višnjičke banje, nedaleko od samog centra Beograda.

Beogradske žurke na otvorenom su toliko brojne da ih je skoro nemoguće pobrojati u jednom tekstu koji zahteva nekoliko minuta čitačeve pažnje. Svaki restoran, kafić ili klupska bašta u kraju organizuje žurke na otvorenom za svoje goste - vreme je da i vi pronađete svoju omiljenu letnju zabavu pod vedrim nebom!