Kolumne, Razno, vesti

I tebe sam sit kafano.

Boemska filozofija postoji od kada je sveta i vek, neki kažu još od kada je francuski đak preneo duh Monmartra na kaldrme Skadarlije. Od tada pa do danas u boemskom životima ljubitelja kafane, nije se mnogo toga promenilo, samo po nešto, što bi stari dobri boemi rekli boemima početnicima princip je isti sve su ostalo nijanse.

Kafana Još Ovu Noć

Fotografisano u Kafana Još Ovu Noć

Kada bi se pisala knjiga o tome kako se postaje boem to bi bilo štivo koje se ne bi moglo uhvatiti ni za glavu ni za rep, jedno je sigurno bila bi to knjiga u kojoj bi sve ulice bile nekako iskrivljene da ne kažemo pijane. I tako od pamtiveka kafana je jedna veoma draga destinacija, nećemo preterati, ako kažemo mnogima od nas i druga kuća.

kafana korčagin

Fotografisano u Kafana Korčagin

U kafani je nastala prva sijalica, rušile su se vlade, sklapali se brakovi, upoznavali kumovi, u kafani su nastale najlepše poetske umotvorine ikada i to je čini i te kako posebnom životima svih nas.
Kako je kafana napredovala na različitim nivoima tako su kroz nju stasavale i generacije boema, među njima je bilo, a slobodno možemo reći i da ima svakojakih, ali ajd da krenemo od ovih koji su kako se boemskim jezikom kaže dobro zagrzli u boemiju. Opis takvog boema bi bio otprilike ovakav, to je čovek, nekdašnji gospodin, kome su sada džepovi izvrnuti naopečke, jer umesto para, sada kroz njih prolazi vetar , odelo ili što je od njega ostalo izgleda malo neobično, nogavica na levoj nozi mu je nešto kraća od one na desnoj, kosa vrlo brižno račupana, a brada vrlo gusto i nepogrešivo očuvana, da nekažemo tršava ili zarasla.

kafana A u Red Šuzu Kafanica

Fotografisano u Kafana A u Red Šuzu Kafanica

Ovakav boem jako dobro poznaje boesmki život, ima svoj sto u malte ne svakoj kafani i istu ne napušta do fajronta, ružno bi bilo reći dok ga ne izbace, ali ni to nije isključeno. Neretko dok sedi za boemskim stolom nekada sam, a nekada  u veoma sličnom drušvo međ prstima mu dogoreva jedna cigareta ili samo njen pepeo jer je od preterane boemske filozofije ili od pokušaja da svojim drugovima meraklijama objasni da eto, to je baš 150 prava žena koja ga je napustila i da ja pesma koja se upravo čuje baš njoj tako savršenoj i jedinoj posvećena, nije primetio da mu je i ova dogorela, a bila je baš slučajno poslednja u paklici i tako iz dana u dan. kafana Naša Proča

Fotografisano u Kafana Naša Priča

Ovakav boem neretko ne zna gde živi, većina misli da je to baš u kafani i baš za tim stolom za kojim ga "slučajni" prolaznici viđaju i petkom i subotom i nedeljom,a boga mi i ponedeljkom i čini se da tome nema kraja, sve nekako slično i u krug.
Zatim je tu boem početknik, ovaj deran je tek pre koji dan po prvi ili treći put seo za kafanski sto i gle čuda odmah mu se celokupni kafanski repertoar neopisivo dopao.

kafana Slatki Greh

 Fotografisano u Kafana Slatki Greh

Kaže da ne mora on da pije da bi se dobro provodio, ma nikako,  ali od mirisa vina baš i ne beži, ta opcija je u startu isključena. Kaže da je svašta prošao u životu, a od brade mu se nazire samo po koja dlaka, koja se trč trč svremena na vreme ispili na bebećem licu i tako... i njemu prija ovaj kafanski život, do duše još nije odabrao svoj boemski sto, ali polako ima vremena, žene merka, iako one na njegovu boemsku pojavu još ne reaguju na pravi način. Njegov džep još nije u potpunosti izvrnut naopačke jer tata ili mama još dotiraju svom sinu jedincu, ljubi ga majka da mu se nađe za usput. On vešto pokušava da sakrije svoj kafanski život u začetku tako što prespava kod druga ili se kući vrati tek ujutro, kada kafansko vino preseče sa dve tri sikter kafe tek da se ne primećuju tragovi njegove nove zanimacije.kafana A u Red Šuzu Kafanica

 Fotografisano u Kafana A u Red Šuzu Kafanica

A i slađe je kad se krije, to ovaj mladi boem početnik i ne krije, ne retko pozajmljuje kola od tate da ima gde da smesti kafanske lepotice koje padnu na tatin devizni račun misleći da je mladi boem početnik pun kao brod, a on je najčešće pun koliko i prazna bačva vina i tako... pokušavajući da otkrije čari kafanskog života, ovaj mladi čovek neretko zaboravi i da ode u školu ili da se iz iste vrati, ali sve je to još na početku pijanog druma i kaldrma se u ovom slučaju još nekako iz krivog u prav ram može uspraviti.

kafana Premijera

Fotografisano u Kafana Premijera

A tu su nam možda i najsimpatičniji pripadnici boemske družine, a to su žene boemi, što je sa duhom modernog vremena nekako sve učestalija pojava. Dama koja sedi sama u kafani peva i kiti muziku neretka je slika po Boga mi skoro svim kafana u našoj zemlji. To je žena koja može da bude čak i veoma privlačna i koja ima raspevanu dušu, ali može da bude i od onih koje su prestale i da se češljaju i da se doteruju, ali da muziku kite to nikako nisu skinule sa liste svakodnevnih prioriteta.

kafana Pivnica Ispod Mosta

Fotografisano u Kafana Pivnica Ispod Mosta

Za razliku od muškarca, ova žena nema prevrnute džepove, u tim tkaninama okrenutik ka unutrašnjoj stani i dubine u zavisnosti od kroja pantalona, uvek se nađe po neki dinar, makar sića za piće i muzikicu uvek se ima. Neke od njih su udate, nekima da se udaju uopšte ne pada na pamet one vole miris slobode i sevdaha za kafanskim stolom i to jedini način života koji ih ispunjava i neodoljivo privlači.

kafana Ko To Tamo Peva!?

Fotografisano u Kafana Ko To Tamo Peva!?

I tako, verovatno ima boema koje smo na ovom kratkom raspevanom putu zaboravili da pomenemo i svaka povezanost sa stvarnim likovima u ovom gore navedenom opisu je slučajna, a ako ste se ipak u nekim od njih možda u nekom segmentima i prepoznali, neka va sto ne zabrinjava, kafanisanje i boemovanje ima i svoju lepšu stranu, onu pozitivniju koja kafanski život Beograda čini tako čarobnim i privlačnim i od kojeg svakako ne treba da se sklanjate, već da u njemu na pravi i umereni način uz omiljenu čašu pića i najdražu muziku uživate, pa nek ide život.

kafana Fenjer

Fotografisano u Kafana Fenjer

Inspiraciju za boemske priče i doživljaje pronaći ćete u svakoj prestoničkoj kafani. Besplatno izvršite rezervaciju putem vašeg omiljenog vodiča kroz noćni život prestonice – beogradnocu.com, odnosno putem našeg korisničkog Call Centra 063 33 33 44 ili 063 34 34 33 ili Online. Ukoliko nas budete redovno pratili uvek ćete prvi saznati najnovije informacije u vezi sa noćnim životom Beograda.

beogradnocu.com