vesti

Bonton za stolom, i opšta osnovna kultura, te lepo ponašanje i pristojnost, preduslovi su uspešne socijalizacije od malih nogu. 

Naročito u posebnim prilikama, poput poslovnih večera i ručkova, na osnovu našeg ponašanja, ljudi će stvarati sliku o nama, koja će uticati na donošenje kasnijih, važnijih odluka, poput potpisivanja važnog ugovora ili ostvarivanje saradnje.

Pravila bontona, te pristojnost, tako postaju imperativ sa kojima svaki ozbiljan čovek mora biti upoznat, te sebi olakšati svaki segment svog života - kako privatni, tako i poslovni. Prvi utisak je jako bitan, i mnogi će nas prosuditi upravo na osnovu njega. 

Poštujući bonton u restoranu, ostavićete impresiju kulturne, odgovorne i obrazovane osobe kod, vaših sadašnjih ili potencijalnih saradnika, te informisanje o manirima lepog ponašanja za vreme poslovne večere treba da vam postane priroitet! 

Upravo zbog toga, u nastavku teksta, nudimo vam opširan i detaljan vodič koji sažima bonton za stolom na poslovnom ručku ili večeri, kako biste impresionirali sve svoje poslovne partnere i osigurali uspešnu saradnju!

Postavljen sto sa escajgom, tanjirima i čašama

Postavljanje stola po bontonu - pravilno organizovanje escajga i mesta sedenja

Iako redak slučaj, neki poslovni sastanci pogodni su za održavanje u kućnim uslovima, te se npr. na Bliskom Istoku, ovakav poziv poslovnog partnera smatra najvećim iskazivanjem poštovanja.

No, svakako, bilo da je slučaj da ste vi domaćin poslovnog sastanka, ili ste u restoranu, bilo bi korisno da poznajete uputstva za postavljanje escajga po bontonu, kako bi usput izučili funkcije svakog elementa pribora za jelo, koje se nalazi ispred vas. 

Postavljanje escajga po bontonu 

Primetili ste, verovatno, da obično na stolu nemamo samo jedan par escajga. Na samom početku, bitno je da naglasimo da se pribor koji se upotrebljava prvi, postavlja najudaljenije od tanjira, odakle možemo i isčitati funkciju pribora. 

Naime, postavljanje stola po bontonu, podrazumeva da se escajg za predjelo, dakle, stavlja najudaljenije od samog tanjira. Po korišćenju pribora za predjelo, sledi, escajg pripremljen za glavno jelo. 

Raspored, dakle, podrazumeva da uz ivicu tanjira sa desne strane, stoji nož koji je oštricom okrenut prema tanjiru. Pored njega se nalazi kašika. Viljuška (jedna od) se nalazi sa leve strane tanjira, dok se male viljuške i kašičice, koje služe za dezert, stavljaju sa gornje strane tanjra. No, i kada je u pitanju dezertni pribor za jelo bonton propisuje određeni raspored. 

Pa tako ukoliko postavite i kašičicu, i viljušku, one moraju biti u posebnom položaju. Kašičica stavlja se tako da joj drška bude usmerena ka desno, dok se mala viljuška postavlja u obrnutom položaju, sa drškom usmereno ulevo. 

Salvete i escajg pored tanjira u rasporedu koji treba da bude

Ukoliko je tanjir dubok, salveta se postavlja desno od tanjira, no ukoliko je plitak, onda se stavlja na sam tanjir. Čaše se uvek stavljaju desno iznad tanjira, a ukoliko ih ima više, treba da budu postavljene redom kojim će se piće servirati, s desna na levo.

Bonton sedenje za stolom 

Bonton sedenja za stolom vrlo je intuitivan. Ukoliko je u pitanju ručak ili večera povodom proslave ili važnog događaja firme, podrazumeva se to da domaćin uvek uputi goste gde je njihovo mesto sedenja, te da pomognu ljudima koji su potencijalno slabije pokretni, da se smeste. 

Malo je poznato pravilo, da se na stolicu seda sa leve strane, a stolicu ne treba povlačiti tako da pravi zvuk i škripanje. Stolica se ne privlači ni previše blizu stola, ali ni previše daleko.

Uvek treba da pazimo na osobu koja sedi do nas, te da se povučemo tako da joj ne pravimo nikakvu smetnju. Takođe, ruke za stolom treba da budu postavljene tako, da se laktovi ne vide, odnosno budu ispod visine stola. Laktovi se po pravilu drže uz telo, ne šire se.

Bonton u restoranu - pravila ponašanja za stolom tokom obedovanja 

Bonton ponašanja za stolom, odnosno u restoranu, podrazumeva osnovna pravila kao što je to da ne treba da počnete sa jelom pre nego svima stigne hrana, te budu usluženi. 

Takođe, osnovna pravila tiču se i pravila u vezi konzumiranja hrane koja pristigne. Te svi znamo da ne treba da mnjackamo, srčemo ili pravimo bilo kakve zvuke dok jedemo.
Jedno od osnovnih pravila kojem smo naučeni još kao mali - punim ustima se ne govori! 

Ono što je vrlo bitno, pogotovo na poslovnom sastanku, jeste brzina kojom konzumiramo hranu. Naime, nipošto ne treba da hranu konzumiramo jako brzo, jer će to odati utisak o nama kao gramzivoj i nestrpljivoj osobi, što su naročito nepoželjne osobine u poslovnim krugovima.

Za vreme obedovanja, trudite se da ostavite telefon po strani, te nipošto ne odgovarate na poruke, slikate hranu ili razgovarate za stolom. Ukoliko morate obaviti hitan poziv, učtivo se izvinite i pređite u drugu prostoriju da obavite razgovor. 

Servirani tanjiri sa hranom kao što su piletina i riba

Kako koristiti salvete i escajg po bontonu

Zanimljivo je to da se pravila o korišćenju escajga, razlikuju u zavisnosti od kulture, pa se tako npr. u Evropi praktikuje držanje noža u desnoj, a viljuške u levoj ruci. U Americi je, s druge strane, praksa, da se nož drži u desnoj ruci samo dok se seče hrana. Nakon sečenja, nož se odlaže, a viljuška se prebacuje u desnu ruku. 

Oba načina su ispravna, a koji ćete odabrati najverovatnije zavisi od mesta gde ste rođeni.

Pribor za jelo drži se čvrsto, ali ne i kruto. Hrana se escajgom prinosi ustima, a glava se saginje malo. Kašika se drži tako da palac stoji na gornjoj, a kažiprst i srednji prst na donjoj strani drške. Kašika se nikada ne stavlja cela u usta, niti se iz nje srče.

Nož i viljuška se drže tako da se drška obuhvati kažiprstom i palcem, a oslanja se na ostala tri prsta koja nisu savijena. Prilikom sečenja nož se pritiska kažiprstom, ali ne suviše jako i ne preblizu oštrici. Ukoliko ne znate kako se neki deo pribora za ručavanje koristi, sačekajte ostale kako biste naučili, nemojte isprobavati nove tehnike za stolom. 

Ništa od posluženja se ni pod kojim uslovima, ne konzumira direktno nožem. Posluženje sa stola se nikako ne uzima sopstvenim priborom! Izbegavajte gestikulaciju sa priborom u ruci, jer to nije po pravilima bontona, ali i zbog toga što može biti opasno!

Salveta se drži na kolenima, i korisiti se isključivo za površno brisanje usta i vrhova prstiju. Velike salvete otklapaju se na pola, manje se rasklapaju cele. Bitno je napomenuti, da je držanje salvete na kolenima jedino ispravno, vezivanje iste oko vrata ili za pojasom nije po pravilima bontona.

Salvetu po korišćenju, odložite sa leve strane tanjira, no ukoliko odlazite do toaleta ili napuštate prostoriju iz bilo kog razloga, stavite je na stolicu, ne na sto. Salvetu odložite tek pošto završite konzumaciju svih jela i pića, dakle u slučaju da odlučite da nakon ručka popijete i kafu, zadržite salvetu.

Bonton escajg nakon jela - kako odložiti pribor?

Mnogo nam se puta desilo da nam konobar odnese tanjir iako smo na njemu ostavili još hrane za kasnije. Moguće je da niste znali, ali način na koji odlažete pribor u tanjir nakon obeda, zapravo ima značenje i poruku

Bilo da ste završili sa jelom, napravili pauzu, ili želite još jednu porciju - sve to možete reći bez ijedne reči, samo pravilno postavite escajg

Naime, ako postavite nož i viljušku paralelno i uspravno, poručujete da ste završili sa jelom. Postavljanjem noža i viljuške paralelno i ujedno horizontalno, poručujete da ste jako zadovoljni jelom. 

Ukoliko oštricu noža zaglavite između dva zupca viljuške, to znači da jelom niste zadovoljni. Dok, u slučaju da escajg ostavite u tanjiru, tako da nož i viljuška prave ugao od 90 stepeni, to znači da je u toku pauza, i da ćete nastaviti sa jelom.

Slika ispod pokazuje raspored escajga na tanjiru i njegovo značenje.

Untitled

Dodavanje hrane, hleba i escajga za stolom

U slučaju da želite da dohvatite nešto sa stola, bonton za stolom propisuje da to ne smete uraditi nikako preko tuđih tanjira! Umesto toga, kako nalaže bonton pribor za jelo, priloge ili začine zatražite od drugog kome je bliže. 

Kada posuda sa hranom ide od ruke do ruke, pravilo je da se to čini usmereno ka desnoj strani. No, ukoliko je domaćin ili prva osoba koja je uzela posudu započela suprotnim redosledom, nastavlja se tako. 

Pre nego začinite hranu, pravila bontona nalažu da prvo okusite jelo, a tek nakon toga solite ili biberite. Ukoliko je slanik u posudi nalik činiji, koristite vrh čistog noža da se poslužite solju. 

Hleb se, u slučaju da nije isečen, hvata salvetom koja je, u najvećem broju slučajeva, naslonjena na posudu u kojoj je serviran. Tada se seče, i tako nasečen nudite prvo goste koji sede do vas, a nakon toga se služite vi. Hleb se nikada ne komada zubima, već se lomi rukama.

U slučaju da je uz hleb poslužen maslac, ili drugi namaz, nikada nemojte prekriti celu površinu parčeta namazom, već samo komad veličine zalogaja.

Bonton držanje čaše za vino i odabir pića

Čaša za vino drži se u desnoj ruci, isključivo za dršku. Vino se nikada ne sipa više od pola čaše. Osoba koja sipa vino, treba da vodi računa o temperaturi vina, imajući u vidu da se crno vino konzumira na sobnoj temperaturi, dok se belo vino služi rashlađeno.

Ukoliko vam neko postavi pitanje za vreme ispijanja vina, bonton nalaže da odložite čašu, obrišete usta laganim pokretima salvetom, i odgovorite na pitanje. Ukoliko ne želite da vam poslužilac dospe još vina u čašu, nemojte poklapati rukom čašu, već gestikulirajte laganim pokretom ruke ili povucite čašu ka sebi.

Domaćin, odnosno onaj koji je izvršio poziv na ručak ili večeru, bira vino, odnosno piće. U skladu sa bontonom je da naručite isto ono što i vaš poslovni partner. Ovo važi i u slučaju da se vaš poslovni partner odluči za bezalkoholno piće. 

Tri čaše podignute u znak zdravice

Ukoliko niste sigurni u odabir vina, savetujemo vam da pre organizovanja poslovnog sastanka, posetite neku od vinarija u gradu, te degustirate i pronađete ono koje vam se najviše dopada. Naučite neke informacije o njemu, te oduševite svojim znanjem vaše saradnike! 

Bitno je da znate, da nije prikladno odbiti ispijanje alkoholnog pića ukoliko vaš poslovni partner insistira na tome. Uzmite čašu vina, i ispijajte polako, te ukoliko imate punu čašu, neće biti potrebe za dosipanjem još pića.

Ljubaznost prema osoblju i ostalim gostima

Kako bi ostavili optimalni utisak, vrlo je bitno da se ophodite i prema osoblju ljubazno i s poštovanjem. Pokažite strpljenje prilikom čekanja na porudžbinu, i ostavite utisak prijatne osobe, lake za saradnju. 

Nemojte zvati konobara glasnim povicima, neformalnim oslovljavanjem i zviždanjem, već mu diskretno gestikulirajte pogledom ili laganim pokretom ruke. Ukoliko ste u mešovitom društvu, znajte da je po bontonu muškarac taj koji zove osoblje. Muškarac treba da pomogne dami da se raskomodi i smesti, a nakon toga i on radi isto. 

Ukoliko je potrebno da se dospe piće, ili usluži hrana, a osoblje nije u blizini, bonton u restoranu nalaže, da je to takođe uloga džentlmena za stolom.

Ukoliko ste nezadovoljni uslugom konobara ili restorana, vrlo je bitno da asertivno izrazite nezadovoljstvo, nipošto ne praviti dramatičnu scenu ili povišavati ton. Upravo ovo će vam pomoći da vaši poslovni saradnici vide vašu moć komunikacije na delu, te rešavanje konflikata i problema na pravi način.

Pravila ponašanja za stolom nalažu i ko plaća račun

Bonton za stolom u slučaju regulisanja plaćanja u restoranu je jednostavan - onaj koji zove u restoran, plaća račun. U slučaju poslovnog sastanka, firma koja poziva stavlja račun na troškove reprezentacije, i to je pravilo.

Kako se ne bi doveli u situaciju bespotrebnih rasprava o tome ko će platiti račun, ukoliko ste vi domaćin, iskradite se uz izvinjenje na par minuta, te idite da regulišete plaćanje pre nego konobar dostavi račun za sto.

Bonton za stolom u različitim kulturama

Za kraj, korisna informacija za sve one koje potencijalno imaju poslovne partnere iz inostranstva! Pravila ponašanja za stolom, mogu se razlikovati u različitim kulturama, te da biste ostavili dobar utisak kod vaših inostranih saradnika, ne bi bilo loše imati u vidu neke od sledećih stvari.

Escajg na stolu pored menija koji je u sredini

Kina 

Ukoliko su vaši poslovni partneri sa područja Kine, znajte da možete slobodno da mljackate, jer se u Kini, ovo smatra izrazom zahvalnosti! Komplimenti za vreme obroka će se očekivati od vas, a razgovor o poslu ostavite za kasnije, kada ih pokrene domaćin. 

U Kini postoji veoma formalan raspored sedenja, te domaćin najčešće sedi u čelo, dok sledeći na hijerarhijskoj lestvici, pored njega. 

Pre obroka, izgovara se “jouji” što znači “za prijateljstvo”, nakon čega se treba zahvaliti domaćinu! Kao i kod nas, i ovde treba prepustiti domaćinu da prvi počne sa jelom, nakon čega se poslužite i vi. Znajte da je u Kini protivzakonito ostavljati napojnice, te nemojte to nipošto činiti!

Takođe, ne samo u kineskim restoranima, već i svuda u Aziji, od vas će se očekivati da jedete štapićima, te ukoliko niste vični u korišćenju istih, zamolite vaše domaćine da vam objasne, biće im više nego drago da pomognu!

Znajte da se štapići nikada ne ostavljaju preko činije ili zabodeni u hranu, već se ostavljaju pored tanjira ili na posebnu tacnu namenjenu za štapiće. U Beogradu postoji veliki izbor azijskih restorana, gde se možete oprobati u korišćenju štapića!

Turska

Za ljude sa područja Bliskog Istoka, karakteristično je da se u toku jela uzima više porcija, te jede prstima. No vodite računa da jedete isključivo desnom rukom! Turci će vam uvek sami dosipati piće, te savetujemo da nikada sami sebi ne dolivate! U Turskoj je u redu da pušite za vreme obroka, i nakon jela. 

Imajte u vidu da se u Turskoj poslovni obroci uglavnom u vreme ručka, ali se na njima ne govori o poslu. Turci jako cene dobar i lični odnos sa poslovnim saradnicima, te nemojte forsirati poslovne teme ukoliko oni prvi ne pokrenu razgovor.

Rusija 

Rusi će smatrati neučtivim ukoliko odbijete alkohol! Tako da, budite obazrivi, i ispijajte svoje piće sporo! Sa jelom, slično kao i kod nas, počinje se kada su svi gosti usluženi, a domaćin će dati znak da može da se počne s jelom!

Poslovni ručkovi sa saradnicima iz Rusije su vreme kada se sklapaju dogovori, za razliku od nekih prethodno navedenih slučajeva. Običaj je da će osoba koja je pozvala na ručak ili večeru istu i platiti, no očekuje se da se i gost ponudi i pokuša da plati!

Nadamo se da vam je, ovaj tekst, bio informativan i koristan pri spremanju za sledeći poslovni sastanak u restoranu! Bonton za stolom može delovati kompleksan i pun detalja, ali zapravo svako od pravila ima racionalnu osnovu, te vam savetujemo da ih na osnovu tih osnova i pamtite, umesto da pokušate da suvoparno usvajate nabrajanja.

Pa tako npr. pravilo bontona za stolom koje podrazumeva da ne gestikulirate dok imate pribor u rukama, zapravo sprečava potencijalne povrede, koje vitlanje oštrim escajgom mogu da se izazovu! 

Pričanje punim ustima, takođe predstavlja jedno od pravila ponašanja za stolom, koje opravdanje crpi, takođe u sprečavanju davljenja hranom. Gotovo za svaki manir lepog ponašanja za stolom, možete naći praktični razlog za njegovo postojanje, te je na taj način i opravdano postojanje bontona, a naročito bonton za stolom! 

Želimo vam uspešne poslovne večere, na kojoj ćete ostaviti najbolji mogući utisak - pristojne i obrazovane osobe, pune manira i lake za saradnju! Srećno